Kuluttaja-asiamiehelle kuuluu valvontatehtäviä useiden lakien nojalla. Kuluttaja-asiamiehen valvontatoiminnan perustan muodostaa kuitenkin selkeästi se laaja yleistoimivalta, joka kuluttaja-asiamiehellä on kuluttajansuojalain noudattamisen valvojana. Tämä valvontavaltuus kattaa monissa tapauksissa nekin toiminnot, joiden osalta lakiin on otettu erillinen kuluttaja-asiamiehen valvontaa koskeva säännös.
Kuluttajansuojalain 2 luvun säännösten nojalla annetut asetukset ja määräykset
Kuluttajansuojalain 2 luvun 16 §:n kieltoseuraamus koskee myös lain 2 luvun säännösten nojalla annettujen säännösten tai määräysten vastaista markkinointia. Näin ollen kuluttaja-asiamiehen markkinoinnin valvontavaltuudet koskevat myös näitä.
- Valtioneuvoston asetus kuluttajien kannalta sopimattomasta menettelystä markkinoinnissa ja asiakassuhteissa
- Asetus eräiden kuluttajansuojalain 7 luvun säännösten soveltamista koskevista poikkeuksista
- KTM:n päätös kuluttajansuojalain 7 luvun eräiden säännösten soveltamisesta
- Asetus kulutushyödykkeen hinnan ilmoittamisesta markkinoinnissa
- Asetus autojen polttoainekulutuksen ja hiilidioksidipäästöjen ilmoittamisesta
Yhteistoimintavelvoitteet
Kuluttaja-asiamiehellä on rinnakkainen / päällekkäinen valvontatoimivalta muutamien erityisvalvontaviranomaisten kanssa. Niiden osalta aineelliseen lainsäädäntöön on kirjattu myös erityisiä velvoitteita toimia yhteistyössä
- Finanssivalvonnasta annetun lain 46 §:n mukaan Finanssivalvonnan ja kuluttaja-asiamiehen on oltava tarkoituksenmukaisessa yhteistyössä keskenään.
- Yhteistoimintavelvoitteista Finanssivalvonnan kanssa säädetään myös muun muassa seuraavissa säännöksissä
- Kuluttajansuojalain 7 luvun 51 §
- Arvopaperimarkkinalain 1 luvun 6 §
- Sijoituspalvelulain 1 luvun 27 §
- Maksupalvelulain 9 luvun 83 §
- Joukkorahoituslain 4 luvun 13 §
- Vaihtoehtorahastojen hoitajista annetun lain 21 luvun 1 §
- Sähköisen viestinnän palveluista annetun lain 308 §:n mukaan Liikenne- ja viestintäministeriön, Viestintäviraston, tietosuojavaltuutetun, kilpailuviranomaisten, kuluttajaviranomaisten sekä markkinavalvonta- ja tuoteturvallisuusviranomaisten on sähköisen viestinnän palveluista annetun lain mukaisia tehtäviä hoitaessaan oltava tarkoituksenmukaisessa yhteistyössä.
EU:n yhteistyöasetuksen mukainen toiminta
Uutta EU:n kuluttajansuojaa koskevaa yhteistyöasetusta (2017/2394) sovelletaan 17.1.2020 alkaen, jonka johdosta on otettu käyttöön uusia yhteistyökeinoja parantamaan kuluttajien suojaa. Eri jäsenmaiden viranomaisten mahdollisuudet keskinäiseen avunantoon valtioiden rajat ylittävissä EU:n kuluttajansuojasäännösten rikkomuksissa laajenevat ja tehostuvat. Tavoitteena on parantaa kuluttajien luottamusta sekä lainmukaisesti toimivien yritysten kilpailuedellytyksiä.
Kuluttaja-asiamiehen laaja yleistoimivalta kattaa lähes kaikkien yhteistyöasetuksen liitteessä lueteltujen säädösten noudattamisen valvonnan. Kuluttaja-asiamiehen yksinomaisessa valvonnassa ovat seuraavat säädökset:
Yhteistyöasetuksessa luetellut muut säädökset ja niitä valvovat kansalliset viranomaiset kuluttaja-asiamiehen ohella:
Erityistapausten valvonta: