Valmismatka

Näiltä sivuilta valmismatkan ostaja saa tietoa matkan hankkimisesta ja ohjeita ongelmiin, joita matkan ostajalle saattaa syntyä.

Valmismatka on yleensä pakettina ostettu matkailupalvelujen yhdistelmä. Valmismatka on esimerkiksi matkatoimiston myymä

  • lento & hotelli
  • hotelli & matkailupalvelu kuten esimerkiksi formulalippu, sukelluskurssi tai autonvuokraus 
  • matkustajan toiveiden mukaan räätälöity matka

Valmismatkalla matkustajalla on valmismatkaehtojen mukainen suoja ostohetkestä matkan päättymiseen asti, muun muassa peruutusoikeus ja apu ongelmatilanteissa. Matkanjärjestäjä on vastuussa matkaan kuuluvista palveluista kuten kuljetuksista ja majoituksesta.

Mikäli muussa kuin valmismatkaan liittyvässä matkustamisessa on puutteita, siitä pitää valittaa matkasta vastaavalle yritykselle. Matkustajan oikeudet joukkoliikennevälineissä riippuvat siitä, mikä liikenneväline tai matkustusmuoto on kyseessä.

Tarkista matkatoimiston luotettavuus rekisteristä

Valmismatka maksetaan yleensä etukäteen, joten ennen matkan ostamista kannattaa varmistaa matkatoimiston luotettavuus Kilpailu- ja kuluttajaviraston matkatoimistorekisteristä.

Matkatoimiston on kerrottava matkustajalle, onko kyseessä valmismatka. Valmismatkan tunnistaa myös matkustusasiakirjoissa käytetystä valmismatka-logosta.

Matkanjärjestäjä vastaa koko "paketista"

Matkanjärjestäjä vastaa aina koko sopimuksen mukaisesta valmismatkapaketista. Vastuuta ei voi siirtää valmismatkan kokoamiseen tarvittaville alihankkijoille, kuten kuljetusyhtiölle, majoitusliikkeelle tai toiselle matkatoimistolle.

  • Kun kuluttajilta peritään ennakkomaksuja, vaaditaan toiminnalle vakuus.
  • Jos valmismatkat maksetaan matkan jälkeen, matkanjärjestäjä voidaan vapauttaa vakuudesta.

Matkanvälittäjä toimii aina matkatoimistorekisterissä olevan matkanjärjestäjän lukuun. Mikäli matkanvälittäjä tarjoaa omaan lukuunsa valmismatkoja, välittäjän on ilmoittauduttava matkanjärjestäjäksi. Omaan lu­kuun myymistä eli matkan järjestämistä on myös sellainen toiminta, jossa myytä­vän valmis­matkan osat, kuten majoitus, kuljetuspalvelu tai muu matkailupalvelu ostetaan alihankintana matkanjärjestäjältä.

Myös valmismatkan ostoon oikeuttavien lahjakorttien myyminen edellyttää ilmoittautumista matkanjärjestäjäksi.

Ulkomaisen matkanjärjestäjän välittäjä välittää Suomessa ulkomaisen päämiehensä matkoja. Vakuuden asettamisen osalta eroa on sillä, onko ulkomainen päämies ETA-maassa tai jossain muussa valtiossa, esimerkiksi Venäjällä tai Kiinassa.

Mikäli yritys myy tai tarjoaa lentokuljetuksia omissa nimissään ilman lentoliikenteen harjoittajan lupaa, sen tulee ilmoittautua matkatoimistorekisteriin. Myös pelkkien lentopaikkojen (seat only) tarjoaminen charter- tai lomalennolle rinnastetaan matkanjärjestämiseen.

Päivitetty 26.3.2014 Tulosta