Tyypillisiä ihmetuotteita ovat laihdutusvalmisteet ja erilaiset lääkkeet

Verkossa myydään paljon nk. ihmetuotteita. Ihmetuotteilla tarkoitetaan tuotteita, joiden ominaisuuksista annetaan katteettomia lupauksia. Jos tarjous näyttää liian hyvältä ollakseen totta, se myös harvoin on totta.

  • Tyypillisiä ihmetuotteita ovat laihdutustuotteet, joiden ominaisuuksista ja vaikutuksista annetaan katteettomia lupauksia
  • Erityisesti sähköpostiviestejä käytetään erilaisten lääkkeiden kuten Viagran, valiumin ja kipulääkkeiden markkinointiin

Jos myyjä antaa kuluttajien virheellisesti ymmärtää, että tuote edistäisi heidän terveyttään tai hyvinvointiaan, kyseessä on lainvastainen markkinointi.

Markkinoijan on pystyttävä luotettavasti osoittamaan, että esitetyt tosiasiaväitteet tuotteen ominaisuuksista ja vaikutuksista pitävät paikkaansa. Esimerkiksi väite tuotteen laihduttavasta vaikutuksesta on todistettava puolueettomien ja tieteellisesti luotettavien tutkimustulosten avulla.

Valitusohjeet: Lasku ilman tilausta, ilmaiset näytepakkaukset

Elintarvikkeiden ja lääkkeiden valvonnan erot

Aina ei ole selvää, onko ihmetuote lääke vai elintarvike. Esimerkiksi ravintolisät muistuttavat usein ulkonäöltään  lääkkeitä eli ovat pillereitä, kapseleita tai yrttiuutteita. Koostumuksensa puolesta ne ovat kuitenkin elintarvikkeita eivätkä lääkkeitä.

Päätös siitä, pidetäänkö ainetta tai valmistetta lääkkeenä vai elintarvikkeena, kuuluu Lääkelaitokselle. Luokituspäätökseen vaikuttavat sekä valmisteen koostumus että sille annettu käyttötarkoitus. Lääkkeiden myyntiin vaaditaan voimassa oleva myyntilupa.

Elintarvikkeiden myyntiin ei tarvita myyntilupaa. Elintarvikkeita valvovat kunnalliset elintarvikevalvontaviranomaiset ja niiden markkinointia Elintarviketurvallisuusvirasto.

Torju huijaus

  • Harkitse, kannattaako tilata tuotteita yritykseltä, joka ei kerro itsestään muita yhteystietoja kuin postilokero-osoitteen.
  • Lue tarkkaan tuotteen tilausehdot. Tilauskupongissa voidaan mainita, että näytteen tilaamalla sitoutuu kestotilaukseen, mutta se voi olla pienellä kirjasinkoolla tai muuten epäselvästi ilmaistu.
  • Jos sinulle lähetetään tuotteita, joita et ole tilannut, sinun ei periaatteessa tarvitse tehdä mitään. Käytännössä kannattaa kuitenkin palauttaa tilaamatta toimitetut tuotteet, koska palauttaminen tulkitaan kaupan peruuttamiseksi. Yrityksen on korvattava palauttamisesta aiheutuvat kulut. Säilytä palautuskuitti.
  • Jos saat ilmaisen näytteen mukana ilmoituksen kestotilauksesta, ilmoita yritykselle kirjallisesti, että et ole tehnyt kestotilausta etkä siksi ole velvollinen maksamaan tilaamatta toimitettuja tuotteita. Säilytä kopio ilmoituksestasi.

Valitusohjeet: Lasku ilman tilausta, ilmaiset näytepakkaukset

Ota yhteyttä

Elintarvikkeiden markkinointia koskevassa asiassa voit olla yhteydessä Elintarviketurvallisuusvirastoon.
Elintarviketurvallisuusvirasto (Evira)
Lääkkeiden markkinoinnista voit kysyä Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksesta. 
Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus (Fimea)


Asiasanat: Huijaus
Päivitetty 7.5.2014 Tulosta

Auta torjumaan huijaukset