Suhtaudu kriittisesti tuntemattomien sijoitusneuvoihin

Jos saat odottamattoman sijoituspalveluja tarjoavan yhteydenoton

  • joka tulee tuntemattomalta taholta
  • jossa rahoillesi tarjotaan keskitasoa parempaa tuottoa
  • jossa sinua rohkaistaan vaihtamaan rahaa toiseksi valuutaksi

kyseessä saattaa olla huijaus. Tyypillisessä sijoitushuijauksessa ulkomainen huijari soittaa uhrille ja esittäytyy esimerkiksi sijoitusneuvojaksi, arvopaperinvälittäjäksi tai salkun hoitajaksi. Hän tarjoaa asiakkaalle osake-, kiinnelaina- tai kiinteistösijoituksia, optioiden kauppaa tai valuuttakauppaa ja lupaa rahoille korkeita tuottoja. Asiakkaalle yritetään suostuttelun ja painostuksen avulla saada tunne siitä, ettei hän voi kieltäytyä tarjouksesta.

Huijarit markkinoivat sijoituksia myös internetissä. Eräs sijoitushuijauksen muoto on vakuutuksen kaapuun naamioitu rahankeruuhuijaus. Siinä kerätään rahaa ja annetaan kuluttajan ymmärtää, että kyse on vakuutustoiminnasta, vaikka kyse on ihan muusta. Sivustot on suunniteltu ja toteutettu huolellisesti, jolloin ne näyttävät aidoilta. Uskottavalta vaikuttavan huijauksen paljastaminen edellyttääkin vaivannäköä.

Huijarit tavoittelevat potentiaalisia sijoittajia myös sijoitusseminaareissa. Kaikki seminaareissa annetut sijoitusneuvot eivät ole laittomia tai hyödyttömiä, mutta ne kannattaa tutkia tarkkaan ennen sopimuksen tekoa. Hälytyskellojen pitäisi soida erityisesti silloin, jos sinua houkutellaan laittamaan rahaa riskialttiisiin suunnitelmiin, kuten ottamaan suuria lainoja tai antamaan rahaa lainaksi riittämättömiä vakuuksia vastaan.

Harhaanjohtava osakkeiden markkinointi

Sähköpostiisi saattaa tulla viesti, jossa kerrotaan mahdollisuudesta tehdä hyviä osakekauppoja. Viestissä ehkä vihjataan, että tiettyjen osakkeiden arvo nousee lähiaikoina. Kun samanlainen viesti lähetetään miljoonille ihmisille ja heistä osa innostuu ostamaan osakkeita, äkillinen osakkeiden kysyntä nostaa osakkeiden hintaa. Ostobuumin aikana huijarit myyvät aikaisemmin hankkimansa osakkeet ja saavat niistä sievoiset voitot. Osakkeiden uudet omistajat jäävät sen sijaan tappiolle, koska he maksavat osakkeistaan enemmän kuin niiden arvo on.

Erityisen hälyttävää on, jos viestissä luvataan arvonnousua ja viitataan tunnettuihin yhteistyötahoihin.

Jos tuntematon ihminen lähettää sinulle sähköpostissa neuvoja osakemarkkinoista tai tietyn yhtiön osakkeista, kyseessä on todennäköisesti huijaus. Mieti, miksi nopean ja helpon rahanansaitsemiskeinon keksinyt henkilö kertoisi siitä juuri sinulle.

Ohjeita

  • Älä anna painostaa itseäsi tekemään hätiköityä päätöstä. Jos sinulle annetaan vain vähän miettimisaikaa, kyseessä saattaa olla huijaus. Aidossa tarjouksessa annettaisiin todennäköisesti tarpeeksi aikaa hankkia neuvoja asiantuntijalta.
  • Selvitä, pitävätkö sijoitusneuvojan viittaukset paikkaansa: onko sijoituksilla vakuutta, kuka sijoituksia hallinnoi ja kuuluvatko sijoitukset jonkin viranomaisen valvontaan.
  • Muista, että tunnetun yhtiön nimi ei takaa sitä, että osakkeista annettu tieto olisi oikeaa.
  • Jos saamasi sähköposti näyttää olevan peräisin tunnetulta yritykseltä, ota yhteyttä lähettäjään ja varmista, että viesti on aito, ennen kuin sijoitat rahojasi.
  • Kysy tarvittaessa neuvoa asiantuntijalta.
  • Jos harkitset sijoittamista, tarkista Finanssivalvonnan varoituslista epäilyttävistä palveluntarjoajista sekä muut neuvot.

Tiedustelut

Epäilyttävissä rahoitusmarkkinoita sekä vakuutusyhtiöiden sopimusehtojen käyttöä ja markkinointia koskevissa tapauksissa voit ottaa yhteyttä Finanssivalvontaan. Vakuutuksenottajan pitäisi saada markkinoinnista muun muassa kaikki taloudellisen turvallisuuden kannalta tarpeelliset tiedot.
Finanssivalvonta 


Asiasanat: Huijaus
Päivitetty 7.5.2014 Tulosta

Auta torjumaan huijaukset