Tekaistuilla avunpyynnöillä monia muotoja

Tuntematon ihminen kertoo sähköpostiviestissä tai kirjeessä vaikeuksistaan kotimaassaan ja pyytää lähettämään rahaa, jotta hän saisi siirrettyä rahaa itselleen. Tämän jälkeen voit päästä osalliseksi suurempaan summaan, sen korkoihin tai suureen provisioon, joita ei koskaan tule.

Peitetarina ja huijauksen toteutus kulisseineen ovat usein niin vakuuttavia, että uhrin on vaikea uskoa joutuneensa rikoksen kohteeksi.

Tarinoilla on yksi yhteinen piirre: jotta saisi luvatun palkkion, on ensin maksettava etumaksuja kuten sopimuksen takuumaksuja, veroja, pankki- ja oikeusmaksuja, kuljetuskustannuksia tai yksityisiä palkkioita. Vasta tämän jälkeen voi päästä osalliseksi suurempaan summaan, korkoihin tai suureen provisioon. Peitetarinoiden aiheina ovat muun muassa "avunpyyntö", "timantti- tai asekauppa", "perintö" ja "rahansiirto".

Kyseessä on suora jatko toistakymmentä vuotta sitten alkaneelle nigerialaiskirjeinä tunnetulle ilmiölle, jossa hyväuskoisilta ihmisiltä huijataan rahaa erilaisilla peitetarinoilla. Nigerialaiskirjeet ovat saaneet nimensä alkuperämaansa mukaan. Niitä tuli aluksi Nigeriasta, mutta nykyisin lähettäjäksi tai lähetysmaaksi voidaan ilmoittaa mikä maa tahansa. Kirjeistä on liikkeellä lukuisia eri versioita eri lähettäjänimillä, ja niitä voi saada jopa tavallisina kirjeinä.

Vuosien varrella huijausten tekotavat ovat kehittyneet ja hienostuneet, ja huijausten täytäntöönpanossa rikollisilla on maailmanlaajuinen verkosto.

Ohjeita

  • Kirjeisiin ei ole syytä vastata. Viestit voi hävittää kuten muunkin roskapostin
  • Rahaa, tilinumeroita tai passitietoja ei pidä lähettää tuntemattomille

Yhteydenotot

Jos sinulla ei ole syytä tehdä varsinaista ilmoitusta, voit saattaa tietoon kohdallesi sattuneen huijauksen tai huijausyrityksen.
Kerro tarinasi

Jos uskot, että olet joutunut rikoksen uhriksi, voit ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiin. 
Poliisi


Asiasanat: Huijaus
Päivitetty 7.5.2014 Tulosta

Auta torjumaan huijaukset