Yllättävät lotto- ja arpajaisvoitot

Sähköpostiviestissä kerrotaan, että olet voittanut ulkomaisessa lotossa miljoonia euroja. Viestissä selvitetään perinpohjaisesti, miksi voitto on osunut sinulle, vaikka et ole osallistunut arvontaan – arvonnan kerrotaan tapahtuneen verkosta löytyvien sähköpostiosoitteiden kesken. Lottoyhtiön nimenä on jokin komealta ja viralliselta kalskahtava ulkomainen nimi, esimerkiksi International Lotto Commission. Voiton kerrotaan olevan sinun, kunhan vain suoritat harmittomat muodollisuudet.

Kaava on periaatteessa sama kuin nigerialaiskirjeissä (ks. Tekaistut avunpyynnöt): ennen kuin saat voittosumman, sinua kehotetaan ottamaan yhteyttä viestissä mainittuun osoitteeseen ja antamaan henkilötietosi, sitten maksamaan jonkin rahasumman voiton siirtämiseksi tai lunastamiseksi, veroja varten sitten vähän suuremman summan jne. 

Kyseessä on kuitenkin huijaus – samanlaisia roskaposteja lähetetään päivittäin lukemattomille ihmisille. Jos suostut maksamaan, luvattua palkkiota ei koskaan tule eikä ennakkoon maksettuja rahoja saa koskaan takaisin. Oikeat rahapeliyhtiöt eivät pyydä osallistujilta maksua voiton lunastamiseksi.

Toinen variaatio samasta huijauksesta on kotiin lähetetty virallisen näköinen kirje ulkomailta, jossa kerrotaan voitosta. Kirje saatetaan lähettää esimerkiksi espanjalaisen El Gordon tai Loteria Primitivan nimissä.

Muistilista

  • Kirjeisiin tai sähköposteihin ei ole syytä vastata, eikä linkkejä tai mahdollisia liitteitä avata. Viestit voi hävittää kuten muunkin roskapostin
  • Mikäli ei ole osallistunut lottopeleihin, ei niissä voi voittaakaan. Mikään oikea lotto ei arvo voittoja sähköpostiosoitteiden kesken tai lähesty henkilöitä, jotka eivät ole osallistuneet lottoon maksua vastaan.
  • Tilinumeroita, passitietoja tai luottokorttitietoja ei pidä lähettää tuntemattomille ”henkilöllisyyden varmistamiseksi”.
  • Valtiollisilla rahapeliyhtiöillä ei ole mitään tekemistä viestien kanssa. Suomessa rahapeliluvat ovat yksinoikeudella Oy Veikkaus Ab:llä, Fintoto Oy:llä ja Raha-automaattiyhdistyksellä.

Asiasanat: Arpajaiset, Huijaus
Päivitetty 8.5.2014 Tulosta

Auta torjumaan huijaukset