Tarkasta kuntosalisopimuksen ehdot ennen sopimuksen tekemistä

Monet kuntosalisopimukset ovat määräaikaisia ja sitovia. Sinun kannattaa siis ennen sopimuksen tekemistä perehtyä tarkasti sopimusehtoihin. Pyydä yksi kappale sopimuksesta mukaasi ja lue sopimusehdot kotona kaikessa rauhassa. Kiinnitä erityisesti huomiota maksu-, keskeytys- ja irtisanomissääntöihin. Allekirjoita sopimus vain, jos voit sen kaikilta osin hyväksyä.

Jollet voi hyväksyä kuntokeskuksen sopimusehtoja, etsi markkinoilta muita vaihtoehtoja. Useat kuntokeskukset tarjoavat nykyään sopimuksia ilman määräaikaisuutta.

Kuluttaja-asiamies valvoo kuntosalijäsenyyksien markkinoinnin ja sopimusehtojen lainmukaisuutta. Jos tarvitset apua yksittäisessä riita-asiassa, ota yhteyttä kuluttajaneuvontaan.

Ota selvää ainakin seuraavista asioista ennen sopimuksen tekemistä

Kuntosaliharjoittelun kustannukset

Ota selvää, mitä kuntosalisopimuksen hintaan sisältyy ja mitä harjoittelu kaiken kaikkiaan maksaa. Ota huomioon myös liittymis- ja aloitusmaksut tms. Selvitä, joudutko maksamaan lisämaksun, jos osallistut esimerkiksi ryhmätunneille tai käytät lastenhoitopalvelua. Harkitse, haluatko sitoutua maksuihin, sillä tehtyäsi sopimuksen joudut maksamaan koko sopimusajalta.

Määräaikaisen sopimuksen kesto ja pakollisuus

Selvitä, edellyttääkö kuntokeskus määräaikaisen sopimuksen tekemistä ja kuinka kauan sopimus on voimassa. Muista, että määräaikaisen sopimuksen voi purkaa kesken sopimuskauden vain poikkeuksellisesti. Ota selvää, millä perusteella sopimuksen voi purkaa. Kuntokeskuksen hyväksymiä perusteita pitäisi olla esim. pitkäaikainen sairaus, muutto, raskaus, asepalvelus tai työttömyys.

Määräaikaisen sopimuksen päättymisen seuraukset

Varmista, katkeaako määräaikainen sopimus automaattisesti, kun sopimusaika on kulunut loppuun. Jos sopimus muuttuu jatkuvaksi sopimukseksi, selvitä, miten sopimuksen voi irtisanoa ja kuinka pitkä irtisanomisaika on. Useimmat kuntosalisopimukset voi määräajan jälkeen irtisanoa milloin tahansa. Jos haluat lopettaa jäsenyytesi, sinun on ilmoitettava siitä erikseen. Et voi irtisanoa sopimusta vain lopettamalla laskujen maksamisen.

Perusteet sopimuksen keskeyttämiseen

Ota selvää, millä perusteella ja millä ehdoin kuntoilusta voi pitää taukoa, jos olet esim. sairas tai loukkaantunut. Monissa kuntokeskuksissa halutaan nähdä lääkärintodistus ennen kuin asiakas voi pyytää sopimuksen keskeyttämistä.

Mahdollisuus kokeilutunteihin, -jäsenyyteen tai peruutusoikeuteen

Selvitä, onko sinulla mahdollisuus kokeilutunteihin, kokeilujäsenyyteen tai peruutusoikeuteen. Näin vältyt sitoutumasta pitkään sopimukseen, jollei kuntokeskus vastaakaan odotuksiasi. Saat myös aikaa selvittää, mitä määräaikaiseen sopimukseen sitoutuminen käytännössä merkitsee.

Kuntokeskuksen aukioloajat ja tarjolla olevat palvelut

Tutustu kuntokeskuksen aukioloaikoihin ja tarjontaan. Arvioi, sopivatko aukioloajat sinulle ja vastaako harjoittelutarjonta tarpeitasi. Muista, että kun olet allekirjoittanut määräaikaisen, sitovan sopimuksen kuntokeskuksen kanssa, keskus vaatii sinulta maksuja koko sopimuskauden ajan, vaikket käyttäisikään sen palveluja

Anna palautetta kuntokeskukselle

Anna palautetta kuntosalisopimukseen ja -harjoitteluun liittyvistä asioista suoraan kuntokeskukselle. Kun tarpeeksi moni kysyy esimerkiksi määräaikaisten sopimusten sijaan muita vaihtoehtoja tai parempia sopimusehtoja, kuntokeskus saattaa muuttaa käytäntöjään asiakkaidensa toiveiden mukaiseksi.

Päivitetty 26.3.2014 Tulosta

Linjaukset

Linjaukset sisältävät tietoa säännösten soveltamisesta.