Lahjan ostaminen ja lahjakortit

Jos olet epävarma lahjaostoksesi onnistumisesta, varmista etukäteen, voiko tuotteen palauttaa tai vaihtaa. Tarkista myös käyttöohjeet ja takuu.

Virheettömän tavaran palauttamisesta voi saada rahat takaisin vain, jos myyjä on antanut tuotteelle palautusoikeuden tai kyseessä on etämyynnistä tilattu tuote.

Kaupasta ostetut lahjat

Kaupasta ostettua virheetöntä tuotetta ei voi aina palauttaa tai vaihtaa mieluisampaan. Lahjan voi vaihtaa tai palauttaa vain silloin, jos

  • myyjä on myöntänyt virheettömille tuotteille vaihto- ja palautusoikeuden. Tällaisen oikeuden myöntäminen on liikkeelle täysin vapaaehtoista, joten ne voivat itse vapaasti määritellä palautuksen ja vaihdon ehdot. Kauppa voi esimerkiksi vaatia esittämään kuitin silloin, kun lahjan saaja vaihtaa tai palauttaa virheettömän tuotteen.
  • myyjä on suostunut avokauppaan. Silloin asiakas voi palauttaa tuotteen tiettyyn päivämäärään mennessä ja saada rahat takaisin. Palautusoikeus, sovitut määräajat ja muut ehdot kannattaa kirjata selvästi esimerkiksi kuittiin.

Kaupasta tilatun ostoksen voi peruuttaa, jos tilattua tuotetta ei ole vielä toimitettu. Silloin myyjällä voi olla oikeus korvaukseen. Tilaussopimuksiin on usein kirjattu, millaisia seurauksia sopimusrikkomuksesta on.
Kaupan peruminen

Verkkokaupasta tai postimyynnistä tilatut lahjat

Etämyynnissä – puhelinmyynnissä, postimyynnissä, verkkokaupassa ja TV-shopissa – kuluttajalla on oikeus tutustua tuotteeseen 14 päivän ajan ja halutessaan peruuttaa kauppa syytä ilmoittamatta. Tutustuminen tarkoittaa sitä, että tuotetta saa kokeilla samalla lailla kuin kaupassakin, ei niin kuin se olisi jo oma. Ilmoituksen peruutuksesta voi tehdä esimerkiksi sähköpostilla ja tavaran voi palauttaa postitse.

Etämyynnissäkin peruutusoikeudelle on rajoituksia, joten sopimusehdot kannattaa aina lukea tarkkaan. Peruutusoikeus ei koske esimerkiksi asiakkaan toivomusten mukaisesti valmistettuja mittatilaustuotteita eikä ääni- ja kuvatallenteita tai tietokoneohjelmia, joiden sinetti on avattu.
Etämyynti

Takuu

Takuu pysyy voimassa, vaikka tuote vaihtaisi omistajaa. Takuuta ei siis ole rajattu tuotteen ostajaan.

Takuukuitin tai muun takuusta annetun tositteen häviäminen ei poista myyjän vastuuta virheestä. Jos lahjassa on virhe, siitä voi valittaa myyjälle, maahantuojalle tai valmistajalle, vaikka lahjalle ei alun perin olisi myönnetty takuuta lainkaan.
Takuu

Lahjakortti

Tarkista, onko lahjakortissa rajoituksia: kuinka kauan se on voimassa, missä liikkeissä se käy ja voiko sitä käyttää alennusmyynnissä. Selvitä myös, onko lahjakortti käytettävä kerralla kokonaan, vai voiko sen jakaa useampaan ostoskertaan tai saada käyttämättä jääneen summan käteisenä.
Lahjakortit

Arvopaperit

Arvopapereiden, esimerkiksi osakkeiden tai rahasto-osuuksien, lahjoittajan kannattaa varmistaa pankilta, miten pääoman säilyminen on turvattu sekä millaiset ovat lahjan nosto-oikeudet ja veroseuraamukset.


Asiasanat: Lahja, Lahjakortti
Päivitetty 12.5.2014 Tulosta