Vanhemmilla on lastensa kasvattajina oikeus päättää perheen hankinnoista ilman, että markkinoinnissa vedotaan suoraan lapseen ja yritetään saada lapsi vaikuttamaan vanhempiensa päätöksiin.
Vanhemman kasvatusoikeutta rikotaan, jos
- mainoksessa osoitetaan lapselle suora ostokehotus kuten ”osta", "kokeile", "saat", "koet”
- mainoksessa kehotetaan lasta suostuttelemaan vanhempaa ostamaan tuote
- mainoksessa tai pakkauksessa pääsanomana on tuotteen sijaan voimakkaasti lapsen tunteisiin vetoava peli, sarjakuvahahmo, kylkiäislelu tai kilpailu
Peitelty mainonta ei ole koskaan hyväksyttävää
Vanhemman ei tarvitse hyväksyä mainontaa, jossa mainosviestien piilottamisella tai peittelyllä käytetään hyväksi lasten hyväuskoisuutta ja puutteellista kykyä ymmärtää mainontaa.
Markkinoinnin pitäisi selkeästi erottua muusta lapsille tarkoitetusta ja lapset tavoittavasta viihteestä. Markkinointi on lapsille sopimatonta esimerkiksi silloin, jos
- se on puettu kilpailun, sarjakuvan tai puuhasivun muotoon
- se on sijoitettu esimerkiksi nettipelin, televisio-ohjelman tai muun viihteen sekaan
Jos lasten ajanvietesisältöä tai tapahtumaa sponsoroidaan, sponsorilla on oikeus saada tunnistettava logonsa näkyviin hankkeen yhteydessä, mutta sponsorin lapsia kiinnostavaa mainontaa ei tähän saa liittää.
Puhelinmyyjien ja suoramarkkinoijien on jätettävä lapset rauhaan
Vanhemmilla on oikeus päättää perheen hankinnoista ilman, että lapseen vetoamalla sivuutetaan vanhempien kasvatusoikeus.
Alle 15-vuotiaalle ei saa suunnata suoramarkkinointia ilman vanhempien suostumusta, esimerkiksi puhelinmyyntiä. Lapsiin suunnatuksi suoramarkkinoinniksi katsotaan myös vanhemmille osoitetut mainoskirjeet, joiden ulkoasu on laadittu lapsiin vetoavaan muotoon.
15-17-vuotiaille suoramarkkinoinnin pitäisi rajoittua tuotteisiin, jotka on mahdollista hankkia taskurahoilla ja ovat ikäryhmälle ominaisia.
Nuorta kannattaa ohjata ilmoittamaan puhelinmyyjälle olevansa alaikäinen.
Verkkomainonta ei saisi houkutella älylaitteella tehtävään ostokseen, johon lapsella ei ole oikeutta
Yritykset ovat vastuussa siitä, että lapset tavoittavilla verkkosivuilla ei ole heille epäsopivaa aineistoa.
Vanhemman kannattaa puuttua verkkomainontaan esimerkiksi silloin, jos lapsille suunnatuilla tai lapsia kiinnostavilla verkkosivuilla houkutellaan lapsia tekemään ostoksia tai muita sopimuksia ilman vanhempiensa lupaa, esim. käyttämään maksullisia mobiilipalveluita.
Vanhemman puuttuminen on tarpeen myös silloin, jos lapsia houkutellaan heille sopimattomille sivustoille. Esimerkiksi lasten puuhasivuston linkit eivät saa johtaa selkeästi aikuisille tarkoitettuun aineistoon.
Samoin jos lapsia kehotetaan antamaan tietoja itsestään, perheestään tai muista henkilöistä tai lapselta pyydetään suostumusta suoramainontaan sähköpostiosoitteeseen tai matkapuhelimeen, asiaan tulisi puuttua vanhempien taholta.
Lapsia kannattaa ohjata kertomaan vanhemmalle, mikäli hänen tietojaan kysytään.
Kerro mielipiteesi
Jos koet markkinoinnin lapsille sopimattomaksi, kerro mielipiteesi
mainostajalle, kaupalle, esim. myymäläpäällikölle, mainosvälineelle, tv-yhtiölle, sanomalehdelle tai aikakauslehdelle.
Valituslomake (word)
Valituslomake (pdf)
Jos lapselle kohdistetaan suoramarkkinointia (postitse, puhelimitse tai sähköisesti), voit suojata lapsesi suoramarkkinoinnilta ottamalla yhteyttä markkinoijaan tai suoramarkkinoinnin kieltopalveluihin.
Voit kysyä puhelinoperaattoriltasi, miten voit rajoittaa lapsen kännykkään saapuvia puheluja ja tekstiviestejä.
Epäasiallisesta lapseen kohdistuvasta mainonnasta voit tehdä ilmoituksen viranomaisille. Voit tehdä ilmoituksen