Television myynti ja ostaminen

Myyjän vastuu

Myyjällä on velvollisuus kertoa tv-laitteiden ja -palveluiden sekä lähetystekniikan yhteensopivuudesta. Myyjän on muun muassa annettava asiakkaalle selkeää, kattavaa ja ajankohtaista tietoa laitteiden ominaisuuksista ja niiden mahdollisista rajoituksista televisiopalveluiden (mm. kanavapaketit, netti-tv-palvelut) saatavuudelle.

Jos televisio ei vastaa sovittua tai sovi käyttötarkoitukseen, kuluttaja voi vaatia yritystä hyvittämään puutteen. Tavaran virhe

Vinkkejä TV:n ostajalle

Koska laitteet, palvelut ja lähetysten tekniikka kehittyvät koko ajan, television ostajan kannattaa selvittää ennen tv-ostoksille menoa omat tarpeensa ja toiveensa. Tärkeitä selvitettäviä asioita ovat yleensä:

 1. Teräväpiirto- eli HD-lähetysten katsomismahdollisuus.
  Lisää HD-teknologian yleistymisestä osoitteessa www.hdtvopas.fi
 2. Maksullisten kanavien katsomismahdollisuus. Maksu-tv-kanavien katsomiseen televisiossa pitää olla sopiva kortinlukijapaikka maksutelevisio-operaattorin ohjelmakortille.
 3. Netti-tv-palveluiden katsomismahdollisuus. Vaikka kyseessä olisi internetin selailun mahdollistava äly-tv, niin kaikissa malleissa ei välttämättä ole mahdollisuutta kaikkien palveluiden katsomiseen. Katseluun tarvitaan myös riittävän nopea laajakaistayhteys.
 4. Liitännät (esim. hdmi, scart, usb). Liitännät mahdollistavat muun muassa laajakaistaliittymän kytkemisen televisioon sekä kotiteatterin, kameran tai muiden lisälaitteiden yhdistämisen televisioon.
 5. Ohjelmien tallennusmahdollisuus

Lisätietoja:
HDTV-opas
Kaikki televisiosta
testatutlaitteet.fi

Teräväpiirtolähetysten katseluun siirtyminen ja päätelaitteet

Television antenniverkossa siirrytään 31.3.2020 lähtien kokonaan HD:n eli teräväpiirron mahdollistavaan DVB-T2-lähetystekniikkaan. Maksu-tv-kanavat siirtyvät DVB-T2-lähetyksiin jo aiemmin.

Osalla antennitalouksista on jo muutoksen vaatimat laitteet, eikä tällöin tarvitse välttämättä tehdä uusia hankintoja. Antennitalouksissa asuvien kuluttajien, joilla ei vielä ole teräväpiirtolähetykset mahdollistavaa televisiota tai digiboksia, on hankittava sellainen ennen muutosta.

Kuluttajan kannattaa ennen uuden television tai digiboksin hankkimista tarkistaa, onko jo käytössä olevissa laitteissa DVB-T2-viritin, joka mahdollistaa televisio-ohjelmien katselun myös siirtymän jälkeen

Asian voi tarkistaa seuraavasti:

 • Jos laitteen teknisistä tiedoista ilmenee, että laite sisältää DVB-T2-virittimen, televisio-ohjelmia voi muutoksen jälkeenkin katsoa kyseisillä laitteilla.

  www.toimiikotelkkarini2020.fi-palvelusta ja www.testatutlaitteet.fi-sivustolta voi tarkistaa, toimiiko nykyinen televisio muutoksen jälkeen.
 • Jos televisiossa tai digiboksissa ei ole DVB-T2-viritintä, vanhan television saa toimimaan myös tulevaisuudessa ostamalla DVB-T2-virittimellä varustetun digiboksin.

Merkinnät Antenna Ready HD ja Cable Ready HD

Muun muassa merkinnät Antenna Ready HD ja Cable Ready HD kertovat, että televisiolla voi katsoa HD-lähetyksiä.

 • Antenna Ready HD -merkintä  kertoo, että televisiolla voi katsoa HD-lähetyksiä antenniverkossa. Jos televisiossa ei ole kyseistä merkintää, HD-lähetyksiä voi vaihtoehtoisesti katsoa liittämällä televisioon Antenna Ready HD -merkillä varustetun digiboksin.
 • Cable Ready HD -merkintä kertoo, että televisiolla voi katsoa HD-lähetyksiä kaapelitelevisioverkoissa. Jos televisiossa ei ole kyseistä merkintää, HD-lähetyksiä voi vaihtoehtoisesti katsoa Liittämällä televisioon Cable Ready HD -merkillä varustettu digiboksi.

Lisätietoja:
HDTV-opas
Kaikki televisiosta
testatutlaitteet.fi

Antenniverkon muutokset ja HD-lähetykset (Viestintävirasto)
Televisio-ohjelmien vastaanotto ja jakelu (Viestintävirasto)


Päivitetty 10.7.2015 Tulosta

Muualla palvelussamme