16.4.2015
Elinkeinonharjoittajilla on etenkin urheiluväline- ja huonekalualalla usein tapana ilmoittaa alennushinta lasketuksi ohjevähittäishinnasta, suositushinnasta tai suositusvähittäishinnasta (ovh, sh, svh). Osa elinkeinonharjoittajista käyttää valmistajan tai muun tahon määrittelemää ohjevähittäishintaa myös tuotteiden myyntihintana, osa määrittelee myyntihinnat itse. Alennushinnan ilmoittaminen ohjevähittäishinnasta ei ole suoranaisesti kiellettyä, jos elinkeinonharjoittaja voi näyttää, että ohjevähittäishinnat ovat samalla olleet myös tuotteiden todellisia myyntihintoja.
Kuluttajien näkökulmasta tilanne on kuitenkin ongelmallinen, sillä kuluttaja ei voi tietää, onko mainoksessa viitatulla ovh:lla myös myyty liikkeessä tuotteita, vai onko kyseessä yritys saada alennusprosentit näyttämään todellista suuremmilta. Ovh-termin epäyhtenäinen käyttötapa mainonnassa on omiaan luomaan epävarmuutta kuluttajien keskuudessa ja aiheuttamaan vilpittömästi menetelleillekin elinkeinonharjoittajille ylimääräistä vaivaa.
Edellä kuvattua hintailmaisujen kuluttajansuojalainmukaisuutta käydään läpi kuluttaja-asiamiehen tänään ilmestyneessä uutiskirjeessä 2/2015, joka sisältää hintailmoittelun problematiikkaa käsittelevän asiantuntijakirjoituksen lisäksi myös aihetta sivuavan tapausesimerkin, jossa kuluttaja-asiamies on tarkastellut Intersport Finland Oy:n tarjoustuotteiden hinnan ilmoittamisen käytäntöjä.
Pääkirjoituksessa kuluttaja-asiamies toteaa, ettei ole yhdentekevää, millaisen kuluttajapoliittisen ohjelman seuraava hallitus laatii. Kuluttajapolitiikka kun ei hyödytä pelkästään kuluttajia, vaan laajemmin koko kansantaloutta. Kuluttajien oikeuksien turvaaminen lisää kuluttajien luottamusta markkinoihin ja edistää sitä kautta myös kilpailua ja kotimaisen kysynnän kasvua.
Lisäksi uutiskirjeessä kerrotaan muun muassa Norjan kuluttaja-asiamiehen toimiston Suomen vierailusta ja vierailulla käsitellyistä teemoista sekä kuluttaja-asiamiehen lausunnosta liittyen EU:n digitaalistrategian Suomen kannan valmisteluun. Kuluttajien näkökulmasta digitalisoitumisen keskeiset kysymykset liittyvät esimerkiksi tietosuojaan ja tiedon omistajuuteen sekä tekijänoikeuksiin.
Lue lisää:
Kuluttaja-asiamiehen uutiskirje 2/2015
Aiemmat uutiskirjeet