Tiedote 30.4.2004
Vasta hyväksytty kilpailunrajoituslain uudistus on suurelta osin seurausta EU:n kilpailusääntöjen uudesta täytäntöönpanojärjestelmästä, joka myös astui voimaan 1.5.2004. Uuden järjestelmän tarkoituksena on varmistaa yritysten yhdenmukainen kohtelu laajentuvan unionin koko alueella. Samalla kilpailuvalvonta tehostuu, kun EU-maiden kilpailuviranomaisten verkosto aloittaa toimintansa. Järjestelmä hajauttaa täytäntöönpanoa kansallisille kilpailuviranomaisille. Euroopan komissiolla on kuitenkin edelleen tärkeä asema kilpailupolitiikan kehittäjänä ja sääntöjen yhtenäisen soveltamisen turvaajana.
Kilpailunrajoituslain uudistus merkitsee ennen muuta kansallisen lainsäädännön yhdenmukaistamista EU:n sääntöjen kanssa. Kielletyt kilpailunrajoitukset määritellään Suomessakin nyt samalla tavoin kuin EY:n perustamissopimuksessa. Kilpailunrajoituksia arvioidaan yksien yhtenäisten sääntöjen perusteella riippumatta siitä, onko niillä vaikutusta jäsenvaltioiden väliseen kauppaan.
Poikkeuslupajärjestelmästä luovutaan. Yritysten ei ole enää jatkossa mahdollista hakea ennakolta viranomaiselta hyväksyntää kilpailua rajoittavalle toiminnalleen. Tässä mielessä uudistus lisää sekä vapautta että vastuuta. Yritykset arvioivat itse, täyttyvätkö toiminnan hyväksyttävyyden edellytykset. Tässä arvioinnissa tulkintaohjeena toimivat Kilpailuviraston antamat suuntaviivat, jotka vastaavat pitkälti komission tulkintalinjoja.
Myös merkitykseltään vähäisten kilpailunrajoituksien arviointi yhdenmukaistuu nyt komission arviointiperusteiden kanssa. Yrityksillä on jatkossa paremmat mahdollisuudet arvioida, millaiset järjestelyt ovat sallittuja. Nämä säännöt ovat keskeisiä pienten ja keskisuurten yritysten toiminnan kannalta.
Uudistuksen yhteydessä on tarkistettu myös viranomaisten toimivaltuuksia. Päätöksen kielletyn menettelyn lopettamisesta tekee jatkossa Kilpailuvirasto eikä markkinaoikeus. Kilpailuviraston päätöksistä voi valittaa markkinaoikeuteen. Rikkomuksesta johtuvan seuraamusmaksun määrää edelleen markkinaoikeus.
Seuraamusmaksun määrää koskevia säännöksiä on tarkistettu ja otettu käyttöön järjestelmä, joka mahdollistaa kartellin paljastavan yrityksen vapauttamisen seuraamusmaksusta. Kilpailuvirasto saa lisäksi EU:n kilpailusääntöjen edellyttämän valtuuden avustaa komissiota kotitarkastuksissa.
Yrityskauppojen valvonnassa vähennetään yrityskaupan osapuolten hallinnollisia velvoitteita. Yrityskaupan osapuolten Suomesta kertyvälle liikevaihdolle asetetaan nyt vähimmäisraja. Lakiuudistus kumoaa myös saman toimialan yrityskauppoja koskevan ns. kahden vuoden säännön.