Tiedote 31.3.2004
Kilpailuvirasto esittää markkinaoikeudelle kilpailunrikkomismaksun määräämistä seitsemälle asfalttialan yritykselle ja Asfalttiliitolle. Virasto on saanut vakuuttavaa näyttöä yritysten syyllistymisestä kiellettyyn valtakunnalliseen hinta- ja tarjousyhteistyöhön sekä markkinoiden jakamiseen ainakin vuosina 1994–2002. Asfalttiliiton katsotaan syyllistyneen kiellettyyn tietojenvaihtoon vuonna 1997.
Kielletystä tietojenvaihdosta aiemmin epäillyn Tieliikelaitoksen osalta ei sen sijaan ole saatu näyttöä.
Asfalttimarkkinoiden jakaminen on tapahtunut sekä urakkamäärien, asiakkaiden että maantieteellisten alueiden perusteella. Kilpailuviraston näyttö koostuu todistajien kertomuksista, asiakirjoista, nauhoitetuista puhelinkeskusteluista sekä taloudellisesta analyysistä.
Markkinoiden jakamiseksi ja jaon ylläpitämiseksi kartellista epäillyt ovat:
- rajoittaneet kartellin jäsenten tuotantoa määrittelemällä vuosittaisen tonnimäärän niiden asfalttituotannolle
- soveltaneet järjestelyä, jonka mukaan tarjouskilpailuissa joidenkin yritysten tuli luopua tarjouksen tekemisestä, joidenkin oli annettava korkeampi tai alempi tarjous kuin toisten tai tarjoushinta muutoin perustui tarjoajien yhteistoimintaan
- luoneet järjestelmän sovittujen markkinajako-osuuksien valvomiseksi
- organisoineet kartellin yritysten asfalttitoiminnan johtotasolla
- vaikeuttaneet kartelliin kuulumattomien asfalttiyritysten toimintaa ja uusien yritysten tuloa markkinoille sekä
- vaihtaneet keskenään liikesalaisuuksiksi luokiteltavia tietoja.
Esitys seuraamismaksuiksi
Valtiolle tilitettävän kilpailunrikkomismaksun määrää markkinaoikeus Kilpailuviraston esityksestä. Maksun suuruus voi olla enimmillään 10 % kunkin kilpailunrajoitukseen osallistuneen elinkeinonharjoittajan tai niiden yhteenliittymän edellisen vuoden liikevaihdosta.
Esitettyjen seuraamusmaksujen määriin ovat vaikuttaneet kartelliin osallistuneiden yritysten toiminnan volyymi, rikkomuksen kesto ja vakavuus sekä yritysten rooli kartellissa. Kilpailuvirasto esittää, että markkinaoikeus määräisi seuraamusmaksuja seuraavasti:
- Lemminkäinen Oyj: 68 000 000 euroa
- Valtatie Oy: 12 700 000 euroa
- Skanska Asfaltti Oy: 11 000 000 euroa
- Interasfaltti Oy / NCC Roads Oy: 4 600 000 euroa
- SA-Capital Oy (Savatie Oy): 500 000 euroa
- Rudus Asfaltti Oy: 140 000 euroa
- Super Asfaltti Oy: 68 000 euroa
- Asfalttiliitto: 4 000 euroa
Merkittävät taloudelliset ja yhteiskunnalliset vaikutukset
Esityksen kohteena olevien yritysten asfalttitoiminnan yhteenlaskettu liikevaihto oli vuonna 2002 noin 290 miljoonaa euroa ja tuotanto tielle levitettyinä asfalttitonneina noin 4 miljoonaa tonnia. Yritysten osuus asfalttimarkkinoiden kokonaistuotannosta on viime vuosina ollut noin 70 %.
Kartelli on kattanut koko maan ja jatkunut ainakin kahdeksan vuotta.
Yhteiskunnallisten vaikutusten kannalta kartellin tekee erityisen haitalliseksi se, että asfalttityöt ovat suurelta osin julkisia valtion ja kuntien hankintoja. Asiakkuusosuudet jakautuivat vuonna 2002 seuraavasti: valtio 38 %, kunnat 28 % ja yksityiset 34 %.
Esitys markkinaoikeudelle
Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö Leena Passi
Erikoistutkija Kirsi Ola