Tiedote 12.10.2004
Kilpailuvirasto on hyväksynyt ehdollisena yritysjärjestelyn, jossa Valio Oy hankkii Meijeriosuuskunta Milkan Vöyrin juustoliiketoiminnan.
Milkan Vöyrissä sijaitseva juustola valmistaa pääasiassa edamjuustoja. Valiolle siirtyy kaupassa tuotantolaitos, juustonvalmistusta varten tarvittava irtaimisto ja työntekijöitä. Milkan tuotemerkit jäävät sen sijaan kaupan ulkopuolelle. Milka luopuu vuoden vaihteessa kokonaan maidonjalostuksesta ja jatkaa toimintaansa hankintaosuuskuntana. Valion ja Milkan välille solmitaan hankintasopimus, jonka mukaan Milkan tuottajiltaan keräämä maito myydään Valiolle.
Kilpailuvirasto on arvioinut kaupan merkitystä juustomarkkinoilla ja sen alasegmenteillä sekä raakamaidon hankinnan ja toimitusten markkinoilla. Osapuolten yhteiset markkinaosuudet juustomarkkinoilla ovat Suomessa melko korkeat. Juuston tuonnin ja kotimaisten kilpailijoiden on kuitenkin arvioitu todennäköisesti muodostavan riittävän vastavoiman keskittymälle.
Yrityskaupan kilpailuongelmat liittyvät raakamaidon kauppaan, joka on Suomessa erittäin keskittynyttä. Valion osuus tuottajilta hankitusta raakamaidosta oli jo ennestään noin 80 % ja Milkan hankkiman raakamaidon siirtyminen Valiolle vahvistaa edelleen sen kilpailuasemaa.
Myynnille asetut ehdot
Vuonna 2000 Valio hankki Osuuskunta Maito-Pirkan, Kainuun Osuusmeijerin ja niiden markkinointiyhtiön Aito Maito Fin Oy:n. Kilpailuvirasto tutki silloin yrityskauppaa ja totesi Valiolla olevan määräävä markkina-asema Suomen raakamaidon hankinnan ja toimitusten markkinoilla. Kauppa hyväksyttiin tuolloin mm. sillä ehdolla, että Valio sitoutui myymään kilpailijoilleen raakamaitoa oman meijerialansa teollisuuden keskimääräiseen ostohintaan enintään 150 miljoonaa litraa.
Nyt käsittelyssä ollut yrityskauppa voitiin hyväksyä sen jälkeen, kun Valio oli sitoutunut lisäämään Aito Maito –päätöksessä mainittuja toimituksia 35 miljoonalla litralla, mikä vastaa noin puolta Milkan keräämästä maidosta. Valio sitoutui myös tarjoamaan rahtipakkaamista ja tekemään vientiostoja kuten Aito Maito –päätöksessäkin.
Lisätietoja:
Tutkimuspäällikkö Leena Passi
Erikoistutkija Virve Haapajärvi