Mobiilisisältöpalveluiden tarjoajilta saapuvat viestit ovat aiheuttaneet ikäviä yllätyksiä kuluttajille, jotka ovat kilpailuihin tai testeihin osallistuessaan tulleet huomaamattaan sidotuksi kestotilaukseen. Lisäksi kuluttajien on ollut vaikea saada perusteettomasti laskutetuista viesteistä rahojaan takaisin.
Kuluttajavirasto ja kuluttajaneuvonta ovat saaneet tämän vuoden aikana mobiilisisältöpalveluista yli 1500 yhteydenottoa. Ilmoituksia on tullut muun muassa palveluista nimeltä Zemgo, Glomobi, Wixawin, Ringaling.tv ja Funmobile.
Kuluttajille ongelmia on aiheuttanut kilpailujen ja testien epäasiallinen markkinointi. Palveluiden markkinoinnissa tyypillistä on, että hinta ja muut sopimusehdot on kerrottu vain pienellä präntillä kohdassa, josta niitä on vaikea huomata, esim. verkkosivuston alalaidassa.
Kuluttaja, joka osallistuu internetissä ja tv:ssä mainostettuun kilpailuun tai testiin tekstiviestillä tai antaa palveluun matkapuhelinnumeronsa, tulee yleensä samalla tehneeksi kestosopimuksen. Usein kyse on vielä laajasta ja pitkäaikaisesta kansainvälisestä kampanjasta, jolloin voiton todennäköisyys on hyvin pieni.
Palveluista valittavien kuluttajien tilannetta vaikeuttaa myös se, että palveluiden tarjoajat ovat ulkomailla toimivia yrityksiä, joita voi olla vaikea tavoittaa.
Ennen mobiilisisältöpalvelun tilaamista tai puhelinnumeron antamista internetissä, kannattaa aina selvittää, mihin sopimusehdoissa sitoutuu. Esimerkiksi, onko kyseessä kertatilaus vai sitoutuuko kestotilaukseen. Jos tarjous tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, se myös harvoin on totta.
Tilaus kannattaa jättää tekemättä, jos yrityksen itsestään ja sopimusehdoista antamat tiedot ovat epäselviä tai niitä ei ole saatavilla. Myös matkapuhelimeen palveluista tulevat viestit on syytä lukea kunnolla.
Operaattorit keskiössä
Operaattorit hyötyvät rahallisesti tekstiviestipalveluja tarjoavien yritysten kanssa tekemistään sopimuksista. Kuluttajavirasto peräänkuuluttaakin edelleen operaattoreiden vastuuta laskutuksen oikeellisuudesta ja asiakkaan ongelman selvittämisestä, jos palveluntarjoaja on toiminut epäasiallisesti.
Kuluttajavirasto on jo pitkään vaatinut myös lainsäädännön muutosta. Matkapuhelin on luottokortin kaltainen maksuväline ja sitä tulisi koskea samanlaiset vastuusäännökset kuin luottokorttejakin. Jos kuluttaja maksaa tilauksen luottokortilla, hän voi ongelmatilanteessa vaatia kauppahintaa takaisin myös luottokorttiyhtiöltä. Tietoyhteiskunnan kehityksen turvaamiseksi on välttämätöntä, että maksuvälineet ovat samassa asemassa.
Lue lisää
Kuluttajaoikeuden linjaus: Mobiilisisältöpalveluiden myynti ja markkinointi (pdf)