Viikon vinkki: Näin voit rajoittaa puhelinmarkkinointia

10.4.2017

Oletko sinä tai läheisesi kyllästynyt puhelinmyyjien markkinointisoittoihin? Haluatko estää iäkkään omaisen puhelimeen saapuvat markkinointipuhelut? Kaikilla on oikeus kieltää henkilötietojensa käyttö suoramarkkinointitarkoituksiin.

Puhelimitse tapahtuvaa suoramarkkinointia voi rajoittaa kieltämällä nimi- ja osoitetietojen luovutuksen viranomaisten ylläpitämistä tietojärjestelmistä, ilmoittautumalla suoramarkkinoinnin rajoituspalveluun tai ilmoittamalla markkinointikiellosta suoraan markkinoijalle tai myyjälle, jolloin kielto koskee kyseistä yritystä.

1) Omien tietojen luovutuskielto väestötietojärjestelmästä ja viranomaisten tietojärjestelmistä

  •  Nimi- ja osoitetietojen luovutuksen voi kieltää henkilökortin tai verkkopankkitunnusten avulla Väestörekisterikeskuksen Tarkasta tietosi! -palvelussa tai ilmoittamalla asiasta puhelimitse tai vapaamuotoisella kirjeellä lähimpään maistraattiin. Tietojen luovutuskiellon voi tehdä myös pdf-muotoisella Henkilötietojen luovutuksen kieltäminen -lomakkeella, jonka voi toimittaa maistraatille. Puhelinmarkkinoinnin rajoitusta ei voi tehdä väestötietojärjestelmään, koska sinne ei tallenneta puhelinnumeroita.

  • Liikenteen turvallisuusvirasto (Trafi) tarjoaa nimi- ja osoitetietoja suoramarkkinointia harjoittaville yrityksille. Osoitteenluovutus- ja markkinointikiellot voi tehdä TraFin tietopalveluun sähköisesti  henkilökortin tai verkkopankkitunnusten avulla tai puhelimitse arkisin klo 8.00–16.15 numeroon 029 534 5100 (pvm /mpm).

2) Puhelinmyynnin rajoituspalvelu

Robinson-palvelua ylläpitää Suomen asiakkuusmarkkinointiliitto. Liiton mukaan lähes kaikki suomalaiset puhelinmyyntiä harjoittavat yritykset käyttävät palvelua. Mukana on yli 600 yritystä. Kielto on voimassa kolme vuotta kerrallaan.
Robinsoniin voi soittaa: 0600 13404 ma-pe klo 8-18. Puhelu maksaa 0,39 € / minuutti, hintaan lisätään paikallisverkkomaksu (pvm), jonotus on maksuton. Rajoituksen voi tehdä liittymäsopimuksen tehnyt täysi-ikäinen henkilö. Alaikäisen tai vajaavaltaisen puolesta rajoituksen tekee huoltaja tai edunvalvoja

3. Oikeus saada tietoa osoitelähteestä puhelinmarkkinoinnin yhteydessä

Kysy puhelinmyyjältä mistä hän on saanut tietosi. Kiellon käyttää tietojasi markkinoinnissa voi tehdä suoraan rekisterinpitäjälle, esimerkiksi puhelin- tai lehtiyhtiölle tai yhdistykselle. Pyydettäessä puhelinmyyjän on kerrottava osoitelähde. Voit ilmoittaa markkinointisoiton aikana, että kiellät tietojesi käyttämisen markkinointipuheluihin vastaisuudessa.
 
Jos puhelut eivät vieläkään lopu, voit harkita salaisen numeron hankkimista operaattorilta.

Lue lisää
Suoramarkkinoinnin kieltäminen

Päivitetty 10.4.2017 Tulosta