Viikon vinkki: Säilytä maksukorttia huolellisesti - olet korvausvastuussa huolimattomuudesta

4.12.2017

Maksukortissa on kaikki tarvittavat tiedot verkko-ostosten tekemiseen, myös CVV-tarkistusluku. Jos korttisi varastetaan se sisältää riskin väärinkäytölle silloinkin, kun sen yhteydessä ei säilytetä tunnuslukua.

Maksupalvelulain mukaan kortinhaltija vastaa varkaan korttiostoksista 150 euroon saakka, jos maksuvälineen katoaminen johtuu kortin huolimattomasta säilytyksestä. Jos kortinhaltija on toiminut tahallisesti tai törkeän huolimattomasti, hän vastaa ostoista kokonaan. Kortinhaltijan vastuu laskee 50 euroon ensi keväänä, kun uusi maksupalvelulainsäädäntö tulee voimaan.

Voit joutua vastuuseen kortin katoamisesta, varkaudesta tai väärinkäytöstä, jos toimit huolimattomasti, olet luovuttanut maksuvälineen ulkopuoliselle tai viivyttelet katoamisilmoituksen tekemisessä.

Kuluttajariitalautakunta katsoi ratkaisussaan, ettei kuluttaja ollut vastuussa kaikista pankkikortilla verkossa tehdyistä useiden satojen eurojen oikeudettomista ostoksista, kun korttia oli säilytetty käsilaukussa työpaikan pukuhuoneessa. Kuluttajan tuli kuitenkin korvata ostoksista 150 €, koska toiminta oli ollut huolimatonta.

Nosto- ja maksurajat pienentävät rahallisen vahingon laajuutta
Tilien ja korttien turvarajat voivat estää suuremman rahallisen vahingon syntymistä, jos maksukorttisi varastetaan tai huijari pääsee käsiksi tilitietoihisi. Nosto- ja maksurajoja voi asettaa ja säätää pankin kautta. Maksukortin käyttöön voi tehdä myös maantieteellisiä rajauksia ja asettaa verkkomaksamisen mahdolliseksi vain oman tarpeen mukaan.

Ohjeita maksukortin huolelliseen käyttöön ja säilytykseen

  • Säilytä maksukorttia turvallisessa paikassa ja varmista säännöllisesti, että kortti on tallella.
  • Korttia ja sen tunnuslukua ei saa säilyttää samassa paikassa, esim. lompakossa.
  • Kortti ja tunnusluvut ovat henkilökohtaisia, älä luovuta niitä toisten käyttöön.
  • PIN-koodin suojaaminen sitä näppäiltäessä on aina hyvä muistaa.
  • Kortin tietoja ja verkkopankkitunnuksia yritetään urkkia rikollisten käyttöön. Pankki tai poliisi ei koskaan kysy korttiesi tunnuslukuja eikä verkkopalvelutunnuksiasi sähköpostitse tai puhelimitse.


Ilmoita maksukortin katoamisesta viivyttelemättä sulkupalveluun
Jos huomaat korttisi kadonneen, soita viipymättä sulkupalveluun ja ota sen jälkeen yhteyttä omaan pankkiisi. Pankin ilmoittama sulkunumero kannattaa olla tallennettuna puhelimen muistissa. Ilmoituksen tehtyäsi et ole vastuussa mahdollisesta ilmoituksen jälkeisestä oikeudettomasta käytöstä.

Lue lisää
Maksukortin katoaminen

Työkaverin maksukortilla pelattiin netissä, Kuluttajariitalautakunta

Pankkien sulkunumerot, Korttiturvallisuus


Päivitetty 4.12.2017 Tulosta