Viikon vinkki: Soittaminen ja surffaus EU-alueella halpeni – tarkista operaattoriltasi nykyiset hinnat

19.6.2017

Kesäkuun puolen välin jälkeen suomalainen kuluttaja on voinut soittaa ja surffata muissa EU-maissa matkaillessaan entistä edullisemmin. Nykyään kuluttajat maksavat verkkovierailupalveluista joko vain kotimaan hinnan tai sen lisäksi pienen lisämaksun. Verkkovierailupalvelujen hinnoittelua koskevat uudet säännöt ovat voimassa EU-maiden lisäksi Norjassa, Islannissa ja Liechtensteinissa.

Uuden EU:n sääntelyn periaate on, että matkapuhelimen käytöstä EU- ja ETA-maissa maksetaan lähtökohtaisesti vain sama hinta kuin kotimaassa, kun kyse on ajoittaisesta matkustelusta.

Vaikka matkapuhelinta voi käyttää muissa EU- ja ETA-maissa muutoksen jälkeen aiempaa edullisemmin, kuluttajan kannattaa matkoilla huomioida, että kulut puhelimen käytöstä eivät edelleenkään muodostu aivan samoin kuten kotimaassa. Esimerkiksi kaikista suomalaisista liittymistä lisämaksut eivät täysin poistu, mutta lisämaksulla on aina säännelty enimmäismäärä.

Operaattorisi voi periä lisämaksuja, jos

  • operaattorille on myönnetty siihen lupa
  • ylität operaattorin liittymäsopimuksessa määrittelemät kohtuukäytön rajat.

Voit tarkistaa liittymääsi sovellettavat verkkovierailuehdot ja hinnaston operaattoriltasi. Myös silloin, kun siirryt ulkomaisen verkon alueelle, oma operaattorisi kertoo matkaviestinpalvelujen hinnoista automaattisilla hintatiedotteilla.

Euroopan ulkopuolella kannattaa edelleen olla tarkkana

Euroopan ulkopuolella matkustettaessa matkaviestinpalvelujen käytön hinnoissa voi olla huomattavia eroja eri matkakohteiden ja myös operaattorien hinnastojen välillä. Erityisesti datapalveluiden hinnoissa voi olla merkittäviä eroja kotimaisen ja ulkomaisen käytön välillä.
Kaikki saldorajapalvelut eivät välttämättä toimi Euroopan ulkopuolella. Jotta vältyt yllätyksiltä, muista tarkistaa palvelujen hinnat matkakohteessasi omalta operaattoriltasi ennen matkaa.

Lue lisää
Video: Käytä matkapuhelinta edullisemmin Euroopassa, Viestintävirasto
Verkkovierailu halpenee Euroopassa 15.6.2017 - Maksat joko vain kotimaan hinnan tai sen lisäksi pienen lisämaksun Viestintävirasto

Päivitetty 19.6.2017 Tulosta