Viikon vinkki: Verkkokaupan on kerrottava mihin tarkoituksiin se käyttää tietojasi

27.11.2017

Kotimaisen verkkokaupan tulee lain mukaan kertoa asiakkailleen, miten se käsittelee asiakkaidensa henkilötietoja. Henkilötietoja ovat nimesi ja yhteystietojesi ohella esimerkiksi tiedot siitä, mitä olet ostanut kaupasta.

Tietojesi keräämisestä on kerrottava rekisteriselosteessa
Rekisteriselosteessa kerrotaan tietojesi käsittelystä. Selosteessa on myös tietoja henkilötietojesi suojaamisesta. Kaupan laatima asiakasrekisteri eli rekisteriseloste on oltava jokaisen saatavilla. Jos tiedot kerätään internetissä, seloste laitetaan verkkopalvelun yhteyteen.

Rekisteriselosteen sijasta kauppa voi laatia tietosuojaselosteen, jossa kerrotaan myös, miten rekisteröity voi käyttää oikeuksiaan henkilötietojen käsittelyssä. Sinulla on oikeus tarkastaa, mitä kaikkia eri tietoja kauppa on kerännyt sinusta asiakasrekisteriinsä. Voit myös pyytää tietojesi korjaamista, jos niissä on virheitä.

Ulkomaiset verkkokaupat eivät aina ole suomalaisen lainsäädännön ulottuvissa. Eri maissa on tällä hetkellä erilaiset henkilötietojen käsittelysäännöt. Suomessa henkilötietolainsäädäntöä ohjaa ja valvoo Tietosuojavaltuutettu.

Tietojesi käyttö on aina mahdollista kieltää suoramarkkinoinnissa
Kuluttajana sinulla on aina oikeus kieltää verkkokauppaa käyttämästä tai luovuttamasta tietojasi suoramarkkinointiin.

Sinun pitää voida ilmoittaa suostumuksesi vastaanottaa sähköisiä markkinointiviestejä aktiivisella toimenpiteellä, kuten rastittamalla valintaruutu. Yritys ei voi hankkia suostumustasi yhteystietojen käyttöön esimerkiksi automaattisesti esitäytetyllä valintaruudulla sopimuksen tekemisen tai markkinoinnin yhteydessä.

Lue lisää
Suoramarkkinoinnin kieltäminen 
Ennen tilauksen tekemistä annettavat tiedot 
Tietosuoja turvaa oikeutesi,Tietosuojavaltuutetun toimisto

 

Päivitetty 27.11.2017 Tulosta