Kilpailu- ja kuluttajaviraston opetukseen tarkoitetut materiaalit ovat tukiaineistoa opetuksen suunnitteluun. Harjoitukset on rakennettu sellaisiksi, että ne auttavat oppilasta näkemään omat valintansa ostopolkuna.

Aineisto on jaoteltu viiteen osaan:
Olen kuluttaja – Johdatus kuluttamiseen ja ostopolkuun
Ostopolun 1. askel – Etsin tietoa ja kohtaan mainontaa: tiedon hankinta, mainonnan tunnistettavuus, vertailusivustot ja omien tietojen hallinta.
Ostopolun 2. askel – Teen kauppoja: kustannustietoisuus, oikeudet ja vastuut sopimuksen teossa, verkossa ostaminen
Ostopolun 3. askel – Käytän, kulutan ja reagoin: oikeudet ja vastuut, reklamointi, kulujen seuranta
Ostopolun 4. askel – Päätän jatkosta: tilauksen päättäminen/jatkaminen, kierrätys, jälkimarkkinointi
Aluksi oppilasta autetaan ymmärtämään itseään kuluttajana. Sen jälkeen aktivoidaan oppilasta kehittämään omia toimintavalmiuksiaan kuluttajana. Opetuksessa käydään läpi ostaminen vaihe vaiheelta.
Opetuksessa ohjataan toimimaan ekologisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti kestävästi koko kulutusprosessin ajan. Tämä prosessi alkaa siitä, kun tarve tai halu syntyy ja se etenee kuluttajan valintoihin, päätöksentekoon, ostoksen maksamiseen, sopimuksen syntymiseen, tuotteen tai palvelun käyttämiseen aina niiden elinkaaren päättymiseen asti.
Kuluttajataidot liittyvät läheisesti taloustaitoihin, ja eheytetty opetus edesauttaa sitä, että oppilas voimaantuu kuluttajana ja saa valmiuksia, joiden avulla hän oppii pitämään huolta omasta taloudestaan.
Pedagogisena ratkaisuna ehdotamme, että kuluttajaosaamisen kokonaisuuteen perehdytään kehämalliin piirretyn ostopolun avulla. Tarjolla on harjoituksia jokaisesta ostopolun vaiheesta. Opettajat voivat valita harjoituksista opettamalleen ikäryhmälle ja oppiaineelle sopivimmat vaihtoehdot.