Ostopolkumalli on opetustapa, joka antaa oppijoille kokonaisvaltaisen kuvan ostamisesta. Ostaminen alkaa tiedonhankinnasta ja mainonnan tunnistamisesta ja päättyy tuotteen hävittämiseen tai sen jatkokäyttämiseen. Vasemmassa palkissa on esitelty neljä eri ikäisille soveltuvaa ostopolkumallia. Lisäksi alla on ehdotus, miten edetä oman opetuksen suunnittelussa.
1. Ikäkaudelle sopiva opetus
Pohdi mikä on oppilaiden iälle ja taitotasolle ajankohtaista ja mikä on heidän kykynsä omaksua kuluttamiseen liittyvä tietoa. Tieto rakentuu aiemmin opitun päälle, mikä tekee oppimisesta jatkumon.
- Mitä -taso soveltuu oppilaille, joille kuluttamisen toimintaympäristöä ei ole vielä sanoitettu ja jäsennetty, eli erityisesti varhaiskasvatuksen ja alaluokkien oppilaille.
- Miten -taso sopii oppilaille, joilla on omia ostokokemuksia ja jonkin verran tietoa kulutuksesta. He harjoittelevat kuluttajana toimimista turvallisessa toimintaympäristössä, mikä vahvistaa heidän valmiuksiaan toimia arjessa. Miten -tasoiset harjoitukset sopivat perusopetuksen 4-6-luokkalaisille sekä 7-luokkalaisille.
- Miksi -taso soveltuu oppilaille, jotka osaavat jo toimia tyypillisissä kulutustilanteissa, mutta tarvitsevat vielä harjoittelua aikuisuutta varten. Miksi -tasoiset harjoitukset tukevat itsenäiseen ja aktiiviseen kuluttajarooliin kasvua sekä kehittävät soveltamisen ja ongelmanratkaisun taitoja. Tämän tason harjoitukset soveltuvat perusopetuksen 8-9-luokkalaisille sekä toisen asteen opiskelijoille.

Kuva: Opetuksen jatkumo (Päivi Palojoki, Hille Janhonen-Abruquah, University of Helsinki and The Nordic Estonian Consumer Education group, 2013)
2. Kuluttajataitojen sisältöalueet integroituvat ostopolun avulla
Ostopolkumallin käyttö opetuksessa helpottaa kuluttajan oikeuksien ja vastuiden, taloustaitojen, mainonnanlukutaidon ja kestävän kulutuksen oppimista. Hyödynnä opetuksen suunnittelussa Oppilaan kuluttajaosaamisen osa-alueet -tiedostoa, jossa sisältöalueet on integroitu ostopolulle. Aiheita lähestytään hyödyntäen oppilaille tuttuja ilmiöitä, joihin voi sisältyä samanaikaisesti useita kuluttamisen sisältöjä.
- Kestävä kulutus
- Media- ja teknologialukutaito
- Arjenhallinta
- Kuluttajan oikeudet ja vastuut
- Yksityistalous
- Markkinointi ja kaupallinen media
3. Koti ja oppilaan arki ilmiön valinnan lähtökohtana
Kulutusilmiöitä kannattaa tarkastella oppilaille tutun toimintaympäristön kautta: älylaitteet, suoratoistopalvelut, mopot/mopoautot, verkko-ostaminen, pelit jne. auttavat oppilaita liittämään aiheen omaan arkeen. Koti on keskeinen kulutustusympäristö ja siellä toteutuvat lähes kaikki kulutukseen liittyvät lainalaisuudet. Älykoti auttaa hahmottamaan monipuolisesti tuttua kulutuksen toimintaympäristöä.

4. Ilmiö sijoitetaan ostopolulle
Kun olet valinnut opetukseesi soveltuvan ilmiön, voit sijoittaa sen ostopolulle. Kuluttajuutta ja kuluttajan roolia päätöksenteossa kannattaa tutkia ostopolun avulla, sillä se auttaa tulkitsemaan kuluttamista kokonaisvaltaisena prosessina.

Ostopolun mukaan jaotellut kuluttajataitojen osaamisen tavoitteet ja keskeiset käsitteet sisältöineen on kuvattu yksityskohtaisesti.