Opetus kannattaa suunnitella niin, että oppilas rohkaistuu pohtimaan kohtaamaansa kaupallista viestintää, arvomaailmaansa ja kulutukseen liittyviä valintoja. Alle kymmenvuotiaita lapsia opetettaessa korostuu opettajan oma toiminta roolimallina.
Seuraavassa esitellään opetuksen jatkumo, joka sisältää kolme tapaa suunnata opetusta ja asettaa sille tavoitteita. Tarkoituksena on, että opetuksen avulla lapsille tarjoutuu mahdollisuus tutkia, harjoitella, soveltaa ja ymmärtää kaupallista viestintää.
Kaupallisen viestinnän hahmottamisen perusaskelmat
1. MITÄ — Kaupallisen viestinnän tunnistaminen
Tutkitaan mikä on viesti, mikä on mainos? Otetaan selvää mitä on ostamaan houkuttelu ja kulutustottumus? Näitä asioita koetaan tutustuttaessa eri mediakanaviin ja tehtäessä omia tarinoita ja mediasisältöjä. Kokemukset jäsennetään yhdessä oppijan kanssa orientaatioperustaksi oman kaupallisen mediamaiseman hahmottamiseksi.
2. MITEN — Kaupallisten sisältötyyppien erottaminen, itseilmaisun ja oman toimijuuden kehittäminen
Harjoitellaan aktiivista ja kriittistä tiedonhallintaa ja luodaan omaa mediasuhdetta. Tunnistetaan kaupallista viestintää ja erotellaan sisältötyyppejä. Harjoitellaan toimimaan vastuullisesti kuluttajan rooleissa, pohditaan kaupallisen viestin vastaanottoa, lähettämistä ja tiedon lähteeksi päätymistä. Aktivoidaan oppijaa kyseenalaistamaan kaupallista mediatodellisuutta ja sen stereotypioita, opitaan suojautumaan kulutusmalleilta. Rohkaistaan soveltamaan mediaa itseilmaisun ja oman verkkoviestinnän keinona.
Keskustellaan tiedonhankinnasta kanavista ja tietojälkien jättämisestä. Inspiroidutaan itse tekemällä: tehdään ja analysoidaan tarinoita, tv-ohjelmia, somea, mainoksia ja muita mediasisältöjä. Perehdytään verkkoetikettiin ja tietoturvaan. Kannustetaan oppijaa pitämään kiinni oikeuksistaan omiin tietoihinsa.
3. MIKSI — Tulkinta- ja analyysitaitoja
Analysoidaan kaupallisen median rakenteita ja merkitystä. Ohjataan oppijaa käyttämään kulttuurista ja yhteiskunnallista analyysia mediasisältöjen arvoista. Aktivoidaan oppijaa vertailemaan eri mediakanavien ja -välineiden kaupallisia viestejä keskenään. Kannustetaan itsenäiseen tiedon etsintään ja varastointiin. Rohkaistaan tekemään omia verkkosivuja, blogeja ja opetellaan niiden ylläpitoa. Perehdytään mainonnan tunnistettavuuden periaatteisiin, tekijänoikeuskysymyksiin, nettietikettiin ja tietosuojakysymyksiin.
Perusaskelmissa on käytetty soveltaen seuraavia lähteitä:
Lasten ja nuorten kuluttajataidot – opetuksen tavoitteita Nordic-Estonian Consumer Education Group 2015.
Tarja Salokoski & Anu Mustonen 2007 "Mediakasvatuksen perusaskelmat eri ikävaiheissa" raportissa Median vaikutukset lapsiin ja nuoriin – katsaus tutkimuksiin sekä kansainvälisiin mediakasvatuksen ja -säätelyn käytäntöihin, s. 27.