Tehtävä 1.
Leikitään säästämishippaa. Valitaan oppilaiden joukosta yksi hippa. Hipan tarkoituksena on ottaa toisia oppilaita kiinni. Kiinniottamisen voi estää sillä, että menee kyykkyyn ja huutaa jonkun asian, jota voi säästää. Jos oppilaiden välillä syntyy kinaa asiasta, voi opettaja keskeyttää hipan ja kysyä muiden oppilaiden mielipidettä asiasta. Jos oppilas ei keksi säästämisen kohdetta, ennen kuin hippa saa hänet kiinni, niin hän joutuu hipaksi.
Hippaa voi laajentaa käsittelemään
- mitä voi tehdä itse kaupasta ostamisen sijaan?
- mitä voi kierrättää?
- mikä harrastus/tekeminen/toiminta ei rasita luontoa?
- mitä voi harrastaa kesällä maksuttomasti?
- missä voi kohdata mainontaa?
Tehtävä 2.
Leikitään kulutushippaa. Valitaan oppilaiden joukosta yksi hippa. Hipan tarkoituksena on ottaa toisia oppilaita kiinni. Kiinniottamisen voi estää sillä, että menee kyykkyyn ja huutaa jonkun asian, jota voi kuluttaa. Jos oppilaiden välillä syntyy kinaa asiasta, voi opettaja keskeyttää hipan ja kysyä muiden oppilaiden mielipidettä asiasta. Jos oppilas ei keksi kuluttamisen kohdetta, ennen kuin hippa saa hänet kiinni, niin hän joutuu hipaksi.
Tehtävä 3.
Opettaja piirtää suunnistusreitin karttaan. Hän merkitsee siihen rastikohtia. Jokaisella rastilla oppilaan tulee huomata neljä erilaista asiaa havainnoimalla ympäristöä parinsa kanssa. Asiat liittyvät rahaan, mainontaan, ympäristöön ja turvallisuuteen. Oppilaiden on löydettävä asiat rastilta, jonka jälkeen he voivat jatkaa seuraavalle merkitylle rastille.
Esimerkkejä rastilla havainnoitavista asioista:
- mainokset
- roskat
- liikennemerkit
- näkyvät asiat, joihin tarvitaan rahaa
- näkyvät asiat, joihin ei tarvita rahaa
Suunnistamisen jälkeen keskustellaan rasteilla nähdyistä asioista.
Vuosiluokat 1-3, liikunta, ympäristöoppi