Ostopolulla mediassa
Monilukutaidosta ja tiedonhallinnasta on paljon hyötyä kuluttajille. Usein ajatellaan, että tilausansat ja huijaukset ovat hyväuskoisten
hölmöjen ongelmia. Niin ei kuitenkaan ole. Huijauskeinot kehittyvät samaa vauhtia kuin rehellinenkin digitalisaatio ja niitä voi olla kenen tahansa vaikea havaita.
Tiedonhallintataidot perustuvat kykyyn hankkia ja arvioida tietoa sekä taitoon käyttää luotettavia tiedon lähteitä. Kuluttajakasvatuksessa oppilaita ohjataan seuraamaan ajankohtaisia asioita sekä ymmärtämään niiden yhteyksiä omaan elämään. Tärkeää on harjaannuttaa heitä hankkimaan ja arvioimaan kriittisesti erityyppistä tiedollista sisältöä mukaan lukien viihdettä ja kulttuuria. Keskeistä on oppia soveltamaan omaksuttua tietoa kohtaamissaan tilanteissa.
Tänä vuonna Kilpailu- ja kuluttajavirasto tarjoaa kouluille Mediataitoviikolle aiheeksi tiedon haun opetusta, ilmiönä voi käyttää tilausansaa. Tilausansaan voi päätyä nykyään ennen kaikkea Facebookissa tai muualla netissä olleen mainoksen tai saamansa sähköpostiviestin kautta. Tilausansasta puhutaan, jos kuluttaja tilaa mainoksen tai viestin perusteella jotain, mitä ei ymmärtänyt tilaavansa. Hän tulee erehdytetyksi tarjouksella. Nuorille houkuttelevia ansoja ovat matkapuhelimet ja merkkivaatteet, joita tarjotaan erityisen edullisesti.
Opetuksessa kannattaa aiheen ympärille rakentaa kokonaisuus, jossa perehdytään tiedonhaun taitoihin ja nivelletään tilausansaa koskevat tehtävät osaksi lähdekriittisyyttä.
Näytä oppilaille mediataitoviikon kuva ja kysely
Tarkista, tunnistatko huijauksen:
Juliste: Tunnistako huijauksen - oikeastiko?
Visa: Erotatko mikä on mainontaa ja millaiseen terjoukseen kannattaa tarttua.
- keskustele mikä on tilausansa ja millaisia tarjouksia oppilaat ovat kohdanneet verkossa. Etsikää ja tutkikaa tosielämän esimerkkejä verkosta. Lue taustatietoa tilausansoista
- keskustele oppilaiden kanssa millaista on verkossa oleva markkinointi. Lue taustatietoa kaupallisesta viestinnästä
Esimerkki tehtävästä:
Muodosta oppilasryhmiä. Pyydä oppilaita valitsemaan seuraavasta viidestä nuorten elämään ja kuluttamiseen liittyvästä sisällöstä tietoa:
- Lemmikit
- Ruoka ja syöminen
- Liikunta ja treenaaminen
- Vaatteet ja muoti
- Pelaaminen ja viihde
Tiedon haun ohessa oppilaat selvittävät ja kirjaavat seuraavat asiat:
Kuka tiedon on tuottanut?
Kuka tai mikä taho tekstin on kirjoittanut, mihin tarkoitukseen se on tehty ja missä se on julkaistu. Joskus ideologiat, taloudelliset edut ja muut vastaavat tekijät vaikuttavat tekstin objektiivisuuteen ja luotettavuuteen. Oppilaat pohtivat, mitä kaupallista vaikuttamista tai muuta vaikuttamista on havaittavissa.
Pyydä oppilaita etsimään sivulta julkaisijan yhteystiedot ja taustaorganisaation tai kirjoittajan tiedot. Millainen maine ja asiantuntemus tiedon tuottaneella taholla on? Kuka on lähteen julkaisija (esimerkiksi yliopisto, yritys vs. henkilökohtaiset kotisivut tai some)? Kuinka hyvin tekijä tunnetaan?
Arvioi tietoa
Kuinka hyvin perusteltuja, uskottavia ja luotettavia lähteen tarjoamat ajatukset ovat? Pyydä oppilaita arvioimaan onko materiaali tuotteiden tai brändin verkkosivulla verkkokaupan tuote-esittely, mediatalon journalistinen juttu, yksityinen blogi, viranomaisten tietosivu tms.
Arvioi kieliasua, jolla tieto on annettu
Kuinka täsmällistä tieto on? Kirjoitusvirheet ja epäselvä kieliasu antavat epäilyttävän kuvan lähettäjästä. Niitä on usein kuluttajalle suunnatuissa huijauksissa ja tilausansoissa. Kirjatkaa ylös sivustot, jotka vaikuttavat käännöskoneella suomennetuilta. Löytyykö epäilyttäviä sivuja?
Arvoi kokonaisuutta
Onko aineistossa linkkejä muiden tekijöiden vastaavaan sisältöön? Kuinka hyvin aineisto kattaa aihealueen?
Yhteenveto
Kukin ryhmä esittelee tiedonhankintatehtävän tulokset muulle luokalle.
Lopuksi voidaan katsoa video tilausansasta sekä tehdä Mediataitoviikon visa.