6.3.2013
Lausunto maa- ja metsätalousministeriölle
Eduskunnalle annetaan kerran vaalikaudessa elintarviketurvallisuusselonteko. Selontekomenettelyllä halutaan tuoda keskeiset kansalliset elintarviketurvallisuustyön tavoitteet poliittiseen keskusteluun. Elintarviketurvallisuusselonteko antaa tilannekuvan elintarviketurvallisuuden nykytilasta ja nostaa esille ajankohtaisia elintarviketurvallisuuden lähitulevaisuuden haasteita.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston mielestä elintarviketurvallisuusselonteko tukee kuluttajapoliittisen ohjelman vuosille 2012-2015 linjauksia. Molemmissa kuluttajainformaatio elintarvikkeista nostetaan yhdeksi keskeiseksi elintarviketurvallisuuden osatekijäksi. On kuitenkin muistettava, kuten selonteossa todetaan, että elintarvikelainsäädännön mukaan ensisijainen vastuu elintarvikkeen turvallisuudesta ja määräystenmukaisuudesta on elintarvikealan toimijalla.
Siksi onkin hyvä, että selonteon erääksi tavoitteeksi otetaan se, että elintarvikeketjun toimijat ja viranomaiset ovat tietoisia elintarvikeketjun rikollisuudesta (petokset, väärennökset), ja viranomaisyhteistyötä tiivistetään harmaan talouden ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa. Kuluttajien kannustaminen ”valvontaan” ja informoimaan havainnoistaan viranomaisille on kannatettavaa, kunhan tällä ei korvata viranomaisvalvontaa. Viranomaisvalvonnan tärkeyttä korostaa myös selonteon toteamus, ettei kuluttaja ajattele elintarvikeketjua yksittäisinä osina, vaan näkee sen kokonaisuutena.
Kuluttajien suosiota on kasvattanut luomu ja lähiruoka, joka mielletään lyhyen toimitusketjun tai maakunnan sisällä toimivan pientuottajan tai -jalostajan tekemäksi. On kannatettavaa, että luomutuottajien ja pk-elintarvikeyrittäjien elintarviketurvallisuus- ja ravitsemusosaamista lisätään. Kilpailu- ja kuluttajavirasto yhtyy selonteossa mainittuun epäilyyn, että pienten yritysten valvonnassa saatetaan ylikorostaa turvallisuusvaatimuksia, kun otetaan huomioon niiden toiminnan tuotantovolyymien pienuus. Kilpailu- ja kuluttajavirasto kiinnittää huomiota siihen selonteon toteamukseen, että pienteurastamoiden asemaa on pyritty parantamaan mm. keskittämällä valvontaa Eviralle ja muuttamalla maksuperustelakia. Kilpailu- ja kuluttajaviraston saamien tietojen mukaan on edelleen olemassa tekijöitä, jotka hankaloittavat pienteurastamoiden toimintaa. Vuoden vaihteessa 2013 voimaan tullut asetus teurasjätteiden käsittelystä vaikeuttaa edelleen pienimuotoista teurastustoimintaa.
Uudet teknologiat ja tuoteinnovaatiot elintarvikkeissa pelottavat ja kiinnostavat kuluttajia. Kuluttajien luottamuksen säilyttämiseksi on tärkeää, että uusien tekniikkojen turvallisuus varmistetaan ja niiden käytöstä elintarvikeketjussa viestitään heille tosiasiat.
Myös kuluttajapoliittinen ohjelma ottaa kantaa elintarvikkeiden ympäristökysymyksiin ja nostaa esille ruokailun ympäristöjalanjäljen ja kuluttajien omat raaka-ainevalinnat sekä ruoan hävikin. Ohjelma ehdottaa, että, että kuluttajille lisätään tietoa ruokahävikin ehkäisystä, ja julkisten organisaatioiden elintarvikehankinnoissa edistetään ympäristö- ja vastuullisuusnäkökohtia.
Ravitsemus poikkeaa tulevaisuuden muista haasteista, globalisaation ja elintarvikeketjun aiheuttamista muutoksista, siten, että sen toteutuminen on yksilön valinnoista riippuvaista. Valtiovallan toimin voidaan kuitenkin vaikuttaa toimintaympäristöön ja jossain määrin ohjata yksilön ravitsemus- ja elämäntapavalintoja. Kilpailu- ja kuluttajavirasto kannattaa ehdotusta epäterveellisen ruoan mainonnan kiellosta tai muista rajoituksista lastenohjelmien yhteydessä, koska ohjaus ja valvonta eivät ole merkittävästi markkinointia muuttaneet. Kuluttaja-asiamies valvoo elintarvikkeiden markkinointia siltä osin, kun arvioidaan menettelyn hyvän tavan vastaisuutta tai sopimattomuutta.
Samoin kuin elintarviketurvallisuusselonteko myös kuluttajapoliittinen ohjelma tuo esiin huolen ruokaan liittyvän kuluttajaosaamisen heikentymisestä. Keskeisiä kehittämisalueita ovat kestävä ruokatalouden hoito, joka sisältää mm. pakkausmerkintöjen hyödyntämisen ja ruokaostokset sekä elintarvikkeiden ruoaksi valmistamisen. Kestävä ruokakasvatus, ruokaosaaminen ja ravitsemustiedon opetus tulee sisällyttää vahvasti varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen suunnitelmiin ja osaksi elinikäistä oppimista. Kilpailu- ja kuluttajavirasto kannattaa elintarviketurvallisuusselonteon näihin kohdistettuja tavoitteita ja toimenpiteitä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto tukee myös selonteon sitä tavoitetta, että lainsäädäntöön (perusopetuslaki, laki varhaiskasvatuksesta) kirjataan laadukkaan, ravitsemussuositukset täyttävän ruoan tarjonta.