Kilpailuviraston lausunto Suomen Kuntaliitolle 28.8.2001
Dnro 669/72/2001
Suomen Kuntaliitto on valmistellut Kunnallisen liiketoiminnan eriyttäminen -suosituksen, johon on koottu liiketoiminnan eriyttämistä koskevat voimassa olevat säännökset, määräykset, ohjeet ja suositukset. Uusina eriyttämisvaihtoehtoina esitetään muu taseyksikkö -mallia ja laskennallista eriytystä. Nämä on erityisesti tarkoitettu vesihuollon eriyttämiseen pienissä kunnissa ja kunnissa, joissa taajama-aste on vähäinen.
Liiketoiminnan eriyttämisellä pyritään kilpailun edistämiseen, hinnoittelun kohtuullisuuden osoittamiseen sekä toiminnan tehostamiseen. Eriyttämisvaihtoehtoina suosituksessa esitellään ulkoistamisvaihtoehtojen (yhtiö, kuntayhtymä, osuuskunta) ohella sisäisen eriyttämisen vaihtoehtona kirjanpidollinen eriyttäminen (kunnan liikelaitos, muu taseyksikkö) ja laskennallinen eriyttäminen, jota voitaisiin soveltaa esimerkiksi vesilaitokseen laskennallisena kokonaisuutena tai liikelaitoksen osatoimintojen laskennalliseen eriyttämiseen.
Valmisteltu suositus on ajankohtainen ja tarpeellinen muutoinkin kuin 1.3.2001 voimaan tulleen vesihuoltolain johdosta. Kilpailuvirasto on osana vuonna 1998 käynnistämäänsä Julkinen valta markkinoilla -hankettaan tutkinut kunnallisen palvelutuotannon markkinaehtoistumiskehitystä. Äskettäin valmistuneen selvityksen[1] mukaan Suomessa on kunnallisessa tuotannossa meneillään markkinoiden ja kilpailun hyväksikäyttöä lisääviä uudistuksia. Kunnat ovat kehittäneet laajasti valmiuksiaan markkinaehtoisten toimintatapojen käyttöön mm. tuotteistamalla palvelujaan, kehittämällä kustannuslaskentajärjestelmiään sekä ottamalla käyttöön tilaaja-tuottaja-mallin sovellutuksia. Samalla kun omaa palvelutuotantoa avataan kilpailulle syntyy luonnollisesti tarpeita tarjota omaa tuotantokapasiteettia ulkopuolisille, esimerkiksi toisille kunnille. Tällaisissa tapauksissa kuntien liiketoiminnoilta edellytetään läpinäkyvyyttä ja avoimuutta alihinnoittelu- ja ristiinsubventointiepäilyjen torjumiseksi. Sama koskee tilanteita, joissa oman palvelutuotannon kilpailukykyä testataan kilpailuttamalla. Suomen Kuntaliiton valmistelema suositus palvelee näitä tarpeita. Tilanteissa, joissa kunnallinen tuotantolaitos toimii käytännössä kilpailutilanteessa, liiketoiminta olisi eriytettävä kirjanpidollisesti.
Luonnollisen monopolin asemassa olevien sähkö- ja kaasuverkkojen, kaukolämpölaitosten sekä kunnallisten vesilaitosten osalta suosituksen antaminen palvelee eri kuntien vastaavien liiketoimintojen vertailtavuutta. Samalla suositus palvelee erillisviranomaisten ja Kilpailuviraston tarpeita. Kilpailuvirasto odottaa sille tulevien toimenpidepyyntöjen määrän vähenevän suosituksen johdosta.
[1] Markkinat ja kilpailu kuntien tuotantotoiminnassa. Kilpailuviraston selvityksiä 1/2001.