Kilpailuviranomaisten arviointitehtävä käy koko ajan vaativammaksi markkinoiden muuttuessa. Myös yksittäisten tapausten käsittely vie aiempaa enemmän aikaa. Neuvontaa ja konsultointia toivotaan viranomaisilta koko ajan lisää. Markkinoiden dynamiikka edellyttää viranomaisilta kykyä nopeaan päätöksentekoon, ja tämä näkyy paineena käsittelyaikojen lyhentämiseen. Virasto pitääkin riittävien henkilöresurssien turvaamista sille jatkossa elintärkeänä.
Kilpailuvirasto on arvioinut vuoden 2000 alkupuoliskoa tulosraportissaan KTM:lle. Painopistealueita ovat olleet palvelutuotannon markkinaehtoistamisen edistäminen sekä erityisesti tiettyjen nopean muutoksen toimialojen, kuten energia-alan, tele- ja joukkoviestinnän sekä finanssisektorin kilpailuongelmien selvittäminen. Myös metsäteollisuus ja -talous on ollut yksi viraston painopistealueista.
Vuosien mittaan syntynyttä tapausruuhkaa virasto on halunnut määrätietoisesti purkaa. Ns. vähämerkityksellisten kilpailunrajoitusasioiden käsittelyn osuutta työajasta on pyritty vähentämään mm. lisäämällä yritysten ennakko-ohjausta ja käyttämällä hyväksi mahdollisuutta poistaa vähämerkityksellisiä asioita käsittelystä. Yksittäisiä elinkeinonharjoittajia on kuitenkin pyritty suojaamaan periaatteellisesti merkittäviltä kilpailunrajoituksilta.
Teknologisiin innovaatioihin perustuva toimintaympäristön muutosvauhti on yhä kiihtynyt. Hyödykkeet ja markkinat monimutkaistuvat jatkuvasti, ja esimerkiksi yrityskauppoja tehdään edelleen ennätysmäisen paljon. Viimemainittu näkyy suoraan tapausmäärien kasvuna yrityskaupparyhmässä. Kun virasto vuonna 1999 tutki yhteensä 81 yrityskauppailmoitusta niin kuluvan vuoden kesäkuun loppuun mennessä ilmoituksia oli tutkittu jo 55. Ilmoitusten lisäksi tarkastelujaksona käsiteltiin 39 muuta yrityskauppaa, ja vuoden loppuun mennessä päädyttäneen noin 200 tapaukseen.