Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) puuttui Woltin sopimusehtoihin, jotka olisivat voineet johtaa markkinan keskittymiseen ja kilpailun heikkenemiseen ruoan tilaus- ja kuljetusalustojen markkinoilla. Tämä olisi heikentänyt sekä ravintoloiden että kuluttajien asemaa. Wolt muutti ehtojaan tutkinnan aikana. KKV analysoi parhaillaan ehtomuutosten vaikutuksia markkinoiden toimintaan ja julkaisee tulokset loppuvuodesta.
KKV aloitti vuonna 2022 oma-aloitteisen selvityksen siitä, olivatko Woltin soveltamat yksinoikeus- ja hintapariteettiehdot kilpailusääntöjen vastaisia ja voivatko ne johtaa markkinan keskittymiseen ja kilpailijoiden sulkemiseen pois markkinalta.
Yksinoikeussopimuksen Woltin kanssa tehneet ravintolat sitoutuivat siihen, etteivät ne myyneet ruokaa muilla tilausalustoilla kuin Woltissa. Vastineeksi Wolt peri ravintoloilta alhaisempaa myyntikomissiota sekä sitoutui investoimaan muun muassa ravintoloiden markkinointiin.
Hintapariteettiehdon mukaan Woltin alustalla myytävien tuotteiden hinnat eivät saaneet olla korkeampia kuin hinnat, joita ravintola veloitti asiakkailta omissa myyntipisteissään. Ehto sisältyi valtaosaan Woltin ravintolasopimuksia.
Alustojen rooli ravintolaruoan myynnissä on kasvanut nopeasti. Digitaalisille alustamarkkinoille tyypillistä on markkinan kallistuminen (engl. tipping) vahvassa asemassa olevalle yritykselle, joka onnistuu houkuttelemaan alustalle sekä palveluntarjoajia että käyttäjiä, eli Woltin tapauksessa ravintoloita ja kuluttajia. Tällöin alusta muuttuu sekä palveluntarjoajan että käyttäjän kannalta niin vetovoimaiseksi, että muiden toimijoiden on vaikea kilpailla alustan kanssa.
Suomessa ravintolaruoan tilaus- ja kuljetusalustojen markkinalla toimii vain kaksi yritystä, Wolt ja Foodora. Wolt on Suomessa markkinajohtaja noin 70–80 prosentin markkinaosuudellaan.
”Digitaalisten alustamarkkinoiden erityispiirteiden vuoksi vahvassa asemassa olevien alustojen soveltamat ehdot ovat olleet kansainvälisesti kilpailuviranomaisten kiinnostuksen kohteena. Kilpailua rajoittaviin ehtoihin pyritään puuttumaan ajoissa, jotta markkinat säilyisivät kilpailullisina eivätkä kallistuisi yksittäiselle yritykselle.”
Data-analyysi paljasti viitteitä markkinan kallistumisesta
KKV selvitti Woltin ja Foodoran myyntidatasta, miten yksinoikeussopimukset vaikuttivat kuluttajien ostoihin ja asiakassiirtymiin alustojen välillä. Analyysin perusteella asiakkaat siirtyivät selvästi useammin yksinoikeussopimuksen tehneen ravintolan perässä Foodoralta Woltille kuin toisinpäin. Lisäksi yksinoikeudella Woltiin siirtyneen ravintolan asiakkaat siirsivät merkittävästi muitakin ostojaan Woltiin. Foodoran yksinoikeussopimusten seurauksena vastaavaa vaikutusta ei syntynyt. Asiakassiirtymien myötä monet sellaisetkin ravintolat, jotka eivät solmineet yksinoikeussopimusta kummankaan alustan kanssa, keskittivät alustamyyntinsä Woltille. Asiakkaiden ja ravintoloiden siirtymät heijastuivat kasvuna Woltin markkinaosuudessa.
”Mikäli yksinoikeussopimuksia olisi jatkettu, vaarana olisi ollut, että markkina olisi keskittynyt jo entuudestaan vahvassa asemassa olleen Woltin haltuun. Tämä olisi heikentänyt ravintoloiden asemaa. Ilman kilpailupainetta Woltilla ei olisi kannustinta kilpailla ravintoloista esimerkiksi alemmilla komissioilla.”
Ravintoloilla on nyt laajempi hinnoitteluvapaus
Hintapariteettiehdot ovat lähtökohtaisesti ongelmallisia, sillä ne rajoittavat yritysten hinnoitteluvapautta ja saattavat nostaa tuotteiden myyntihintoja. Wolt perii ravintoloilta alustalta tapahtuvista myynneistä noin 20–30 prosentin suuruisen myyntikomission. Koska ravintolat eivät voineet hintapariteettiehdon vuoksi myydä ruoka-annoksia kalliimmalla hinnalla Woltissa kuin omissa myyntipisteissään, ne joutuivat joko siirtämään Woltin perimän komission kaikkiin hintoihinsa tai tinkimään katteistaan.
KKV selvitti ravintoloille suunnatulla kyselyllä, miten hintapariteettiehto vaikutti ravintoloiden hinnoitteluun. Osa kyselyyn vastanneista ravintoloista kertoi, että ne olivat nostaneet hintojaan tai ryhtyneet tarjoamaan omissa myyntipisteissään eri valikoimaa kuin alustalla.
”Hintapariteettiehdosta luopuminen antaa ravintoloille nyt laajemman vapauden päättää tuotteidensa hinnoista eri myyntikanavissa”, toteaa erityisasiantuntija Laura Kariranta.
KKV selvittää ehtomuutosten vaikutusta
KKV kertoi helmikuussa 2024 alustavana arvionaan Woltille, että sen käyttämät yksinoikeus- ja hintapariteettiehdot olivat kilpailusääntöjen vastaisia. Wolt ilmoitti luopuvansa ehdoista lokakuuhun 2024 mennessä. KKV päätti Woltia koskevan tutkinnan toukokuussa 2025 saatuaan Woltin selvityksen siitä, että se oli luopunut kyseisten ehtojen käyttämisestä sopimuksissaan.
Alustalla toimivilla ravintoloilla on nyt laajempi vapaus päättää omista myyntikanavistaan ja hinnoittelustaan. KKV selvittää parhaillaan, millaisia vaikutuksia ehtomuutoksilla on ollut alustojen väliseen kilpailutilanteeseen. Selvitys julkaistaan loppuvuoden aikana.
KKV tulee myös jatkossa seuraamaan digitaalisten alustamarkkinoiden kehitystä ja puuttuu tarvittaessa kilpailua rajoittaviin ehtoihin.
Lue KKV:n käyttämistä taloustieteellisistä menetelmistä ja ruoka-alustamarkkinoiden analyysista blogista: