Air Finlandin konkurssiin liittyvät korvaukset maksettu valmismatkan ostaneille korvauksenhakijoille

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on maksanut Oy Air Finland Ltd:ltä valmismatkan ostaneille kuluttajille korvaukset virastolle asetetusta valmismatkavakuudesta. Pelkän lennon tai hotellin Air Finlandilta varanneiden osalta konkurssipesän selvitys on edelleen kesken. Näiden kuluttajien saatavat on automaattisesti huomioitu konkurssimenettelyssä, eikä heiltä edellytetä tässä vaiheessa mitään toimenpiteitä.

Valmismatkan Air Finlandilta ostaneiden kuluttajien korvaus on suunnilleen KKV:n alkuperäisen päätöksen mukainen eli noin 69,5%. Maksun tunnistaa siitä, että viestikentässä lukee ”Kilpailu- ja kuluttajavirasto”.

Mikäli valmismatkasta korvausta hakenut kuluttaja ei ole saanut maksua, hän voi olla yhteydessä virastoon puhelimitse 029 505 3193 tai sähköpostitse valmismatkat@kkv.fi.

Pelkän lennon ostaneiden saatavat konkurssipesän selvitettävinä

Valmismatkaliikelaki ja siihen perustuvat vakuudet koskevat vain valmismatkoja, joten KKV:lle asetetusta vakuudesta maksetaan korvauksia vain valmismatkan ostaneille kuluttajille.

Pelkästään lentolipun tai -lippuja Air Finlandilta ostaneet matkustajat ovat hakeneet korvausta konkurssipesältä sen asettaman määräajan puitteissa. Konkurssipesää koskeva pesänselvitys on vielä kesken eikä korvausten maksamisen aikataulusta sen osalta ole vielä tarkempaa tietoa. Konkurssipesä tiedottaa tästä matkustajia erikseen. Tarvittaessa lisätietoja voi kysyä konkurssipesän julkisselvittäjältä konkurssiasiat@borenius.com.

Pitkä prosessi saatu nyt päätökseen

Lentoyhtiö Air Finland ajautui konkurssiin kesällä 2012. KKV (silloinen Kuluttajavirasto) käsitteli konkurssiin liittyen noin 3 000 korvaushakemusta ja teki niistä päätökset vuoden 2012 lopulla.  Osa Air Finlandin asiakkaista oli tyytymättömiä päätöksiin ja valitti niistä hallinto-oikeuksiin. Osasta hallinto-oikeuksien kesällä 2014 antamista päätöksistä valitettiin edelleen korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Korkein hallinto-oikeus hylkäsi helmikuussa 2015 korvauspäätöksiä koskevat valitukset, jonka jälkeen korvausten maksaminen valmismatkan ostaneille hakijoille voitiin vihdoin aloittaa.