Kuluttaja-asiamiehen saamien yhteydenottojen perusteella Seron Oy myi aurinkopaneeleita ja aurinkosähköjärjestelmiä kuluttajien kotona painostavilla myyntimenetelmillä ja virheellisin tiedoin. Kuluttajilla oli myös vaikeuksia käyttää oikeuttaan peruuttaa ostos. Lisäksi Seronin asiakaspalvelussa oli puutteita eikä yritys kaikilta osin toiminut lainmukaisesti periessään kuluttajilta peruuttamisesta korvauksia.
Kuluttaja-asiamies ja KKV:n kuluttajaneuvonta saivat ilmoituksia muun muassa siitä, että Seron oli myynyt kuluttajille verrattain kalliilla hinnalla aurinkopaneeleita ja aurinkosähköjärjestelmiä, vaikka kuluttajat eivät tarvinneet niitä eivätkä ymmärtäneet kaupan merkitystä.
Kuluttajat olivat kokeneet myyntitilanteet kotona painostavina, ja myynti oli saattanut kestää pitkään. Joissain tapauksissa Seronin myyjä ei lopettanut myyntiä eikä poistunut, vaikka kuluttaja oli ilmaissut, ettei halua ostaa mitään. Ilmoitusten mukaan painostavaa menettelyä oli kohdistettu myös iäkkäisiin ja muistisairaisiin kuluttajiin.
Myyntitilanteessa kuluttajille oli kerrottu totuudenvastaisia ja harhaanjohtavia tietoja, joiden perusteella kuluttajat solmivat Seronin kanssa kotimyyntisopimuksia. Kuluttajilla jo ennestään olleiden laitteiden oli esimerkiksi kerrottu olleen rikki tai kaivanneen päivitystä, vaikka jälkikäteen ilmeni, että ne toimivat jopa tehokkaammin kuin Seronin myymät laitteet.
Kuluttajille oli myös annettu vääriä tietoja Seronin laitteilla saatavista hyödyistä ja sopimuksen kustannuksista.
”Kotimyynti on aina yllättävä tilanne, jossa kuluttajan on vaikeaa tai mahdotonta vertailla myytävää tuotetta tai sen hintaa. Myyjien tulisi siksi erityisesti kunnioittaa kuluttajan toivetta harkita päätöstään ja kiinnittää myös huomiota kuluttajan päätöksentekokykyyn. Tarvittaessa kaupanteosta on syytä luopua kokonaan.”
Kuluttajilla oli myös hankaluuksia peruuttaa kauppa. Lisäksi Seron peri osalta kuluttajista peruuttamisesta aiheettomia tai liian isoja korvauksia. Kuluttajien oli vaikea saada yhteys Seronin asiakaspalveluun ongelmien selvittämiseksi.
Kuluttaja-asiamies totesi, että Seronin menettely kotimyynnissä oli ollut kuluttajansuojalaissa tarkoitetulla tavalla aggressiivista ja sopimatonta. Kuluttaja-asiamies edellytti, ettei Seron jatkossa käytä kotimyyntitilanteissa aggressiivista menettelyä ja muuttaa muutkin lainvastaiseksi katsotut menettelynsä. Seron sitoutui kuluttaja-asiamiehen vaatimuksiin.
Kotimyyntisopimuksen voi yleensä peruuttaa
Kuluttajalla on pääsääntöisesti oikeus peruuttaa kotimyyntisopimus ilmoittamalla siitä peruuttamislomakkeella tai muulla selkeällä tavalla elinkeinonharjoittajalle viimeistään 14 päivän kuluttua palvelusopimuksen tekemisestä, tai tavaran kauppaa koskevassa sopimuksessa 14 päivän kuluttua tavaran tai viimeisen tavaraerän vastaanottamisesta. Jos kyse on tavaroiden säännöllisestä toimittamisesta, peruutusilmoitus on tehtävä 14 vuorokaudessa ensimmäisen tavaraerän vastaanottamisesta.
Kuluttaja-asiamiehen havaintojen mukaan kotimyyntiin myyntitapana liittyy usein ongelmia. Kuluttaja-asiamies on kiinnittänyt huomiota kotimyyntitilanteissa esiintyviin käytäntöihin ja laatinut ohjeistuksen, jossa korjaus- ja remonttialan kotimyyntiä harjoittavia yrityksiä muistutetaan muun muassa niiden velvollisuudesta antaa kuluttajalle riittävät tiedot tuotteesta sekä siitä, että myynti kuluttajan kotona ei saa olla painostavaa. Kuluttaja-asiamies seuraa jatkossakin kotimyyntialaa ja puuttuu tarvittaessa lainvastaisiin käytäntöihin.
Lisää aiheesta
Kuluttaja-asiamiehen ratkaisu 3.6.2025: Aurinkopaneelien ja aurinkosähköjärjestelmien kotimyynti