Puolet suomalaisten nettirahapelaamisen rahoista menee muihin kuin Veikkauksen peleihin

KKV:n tutkijat ovat selvittäneet Veikkauksen yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle pelatun rahan määrää ja sitä, kuinka paljon peliongelmista kärsivät pelaavat rahapelejä yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolella.

Veikkauksella on yksinoikeus rahapelaamisen järjestämiseen Suomessa. Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisen pelaamisen määrästä on esitetty useita toisistaan poikkeavia arvioita. KKV:n tutkijat ovat laskeneet, että yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolelle pelattiin vuonna 2021 noin 520–590 miljoonalla eurolla. Summa vastaa noin 30 prosenttia kaikesta suomalaisten rahapelaamiseen käyttämästä rahasta ja noin 50 prosenttia nettirahapelaamiseen käyttämästä rahasta.

Ongelmallinen rahapelaaminen on yleisempää yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolella

Rahapelejä pelaavat etenkin nuoret miehet. Yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolella pelaavat käyttävät rahapelaamiseen huomattavasti muuta väestöä enemmän rahaa. Pääasiassa järjestelmän ulkopuolelle pelaavat pelasivat jopa yli 10 000 eurolla vuodessa, kun taas vain Veikkauksen pelejä pelaavilla vastaava summa oli noin 340 euroa.

Ongelmallinen pelaaminen on selvästi yleisempää pelaajilla, jotka ovat pelanneet yksinoikeusjärjestelmän ulkopuolisia rahapelejä. Vielä 2010-luvun alkupuolella Veikkauksen pelejä ja Veikkauksen ulkopuolisia pelejä pelattiin peliongelmista kärsivien keskuudessa suunnilleen yhtä paljon, mutta 2020-luvulle tultaessa pääasiassa Veikkauksen nettipelejä pelaavien osuus on vähentynyt selvästi.

"Tutkimuksemme perusteella voimme todeta, että rahapelien yksinoikeusjärjestelmän kyky ehkäistä ja vähentää pelihaittoja on olennaisesti heikentynyt. Tilanteen korjaamiseksi tehtävien toimenpiteiden vaikutuksia on arvioitava huolellisesti ja kattavasti."

Johtava asiantuntija Joel Karjalainen

KKV:n tutkijat jatkavat rahapelimarkkinoihin liittyvää tutkimusta muun muassa eri järjestämisvaihtoehtojen hyötyjen ja haittojen vertailulla.