SM-liigan ja liigaseurojen ”Jokerit-sopimus” kilpailulain vastainen

Jääkiekon SM-liiga Oy ja liigaseurat olivat sopineet, että liigaseurat eivät palkkaa kesken kauden pelaajia Jokereista tai pelaa harjoitusotteluita Jokereiden kanssa. Liigaseurat ovat keskenään kilpailevia yrityksiä ja liigaseurojen tulee itsenäisesti päättää muun muassa pelaajahankinnoistaan. Sopimus on ollut kilpailulain vastainen ja Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) on määrännyt lopettamaan sen soveltamisen.

KKV katsoi 31.10.2019 antamassaan päätöksessä, että Jääkiekon SM-liiga Oy:n ja siihen kuuluvien 15 liigaseuran sopima Jokereita syrjivä menettely on ollut Suomen ja EU:n kilpailulainsäädännön vastainen. Lopettamismääräyksen tehosteeksi on asetettu uhkasakko, jonka suuruus on 75 000 euroa kutakin asianosaista kohden.

Osapuolet olivat sopineet, että ne eivät palkkaa kesken kauden pelaajia Jokereista tai pelaa harjoitusotteluita Jokereiden kanssa. Lisäksi oli sovittu, että liigaseurat eivät tee kesken kauden seuraavaa kautta koskevia pelaajalainasopimuksia Jokereiden kanssa. Menettelyn tarkoituksena on ollut suojella Jääkiekon SM-liiga Oy:n ja liigaseurojen taloudellisia etuja vaikeuttamalla pelaajien siirtymistä KHL-seura Jokereiden ja liigaseurojen välillä. Jokereiden mukaan menettely on vaikeuttanut joukkueen pelaajahankintaa.

Osapuolten menettelyssä on ollut kyse kilpailijan poissuljentaan tähtäävästä markkinoiden jakamisesta, jota on toteutettu kollektiivisen boikotin ja tuotannon rajoittamisen keinoin. Tällainen menettely lukeutuu kilpailuoikeudessa vakiintuneesti vakavimpiin kilpailunrajoituksiin.

Menettelystä sovittiin alun perin suullisesti liigaseurojen toimitusjohtajista koostuvassa Jääkiekon SM-liiga Oy:n johtoryhmän kokouksessa tammikuussa 2014. Sopimus vahvistettiin kirjallisesti johtoryhmän kokouksessa joulukuussa 2016. KKV:n tietojen mukaan sopimus on edelleen voimassa ja sitä noudatetaan.

KKV katsoo, että sopimuksen tarkoituksena on ollut suojata Jääkiekon SM-liiga Oy:n ja siihen kuuluvien 15 liigaseuran taloudellisia etuja rajoittamalla kilpailua.

”Urheilu on mitä suurimmassa määrin myös taloudellista toimintaa. Taloudellisen kilpailun rajoittaminen urheilun piirissä kuuluu kilpailulainsäädännön soveltamisalaan”, sanoo tutkimuspäällikkö Hannu Raatikainen.

Asianosaiset voivat valittaa päätöksestä markkinaoikeuteen.

Julkinen versio päätöksestä

Lisätietoja:
asiantuntija Annastina Hellsten p. 029 505 3015
tutkimuspäällikkö Hannu Raatikainen p. 029 505 3357
etunimi.sukunimi@kkv.fi