Yrityskauppavalvonnan määräajat muuttuvat

Yrityskauppavalvonnan määräaikojen laskeminen uudistuu kilpailulain muutosten tullessa voimaan 17.6.2019. Yrityskauppavalvonnan käsittelyajat lasketaan jatkossa työpäivinä kuukausien sijaan. I-vaiheen käsittelyaika on uudistuksen jälkeen 23 työpäivää yhden kuukauden sijaan ja II-vaiheen käsittelyaika on 69 työpäivää kolmen kuukauden sijaan. Markkinaoikeus voi jatkossa pidentää II-vaiheen käsittelyaikaa korkeintaan 46 työpäivällä aikaisemman kahden kuukauden sijaan.

Työpäivällä tarkoitetaan arkipäiviä maanantaista perjantaihin. Arkipäiviksi ei lasketa uudenvuoden päivää, loppiaista, pitkäperjantaita, toista pääsiäispäivää, vappupäivää, helatorstaita, juhannusaattoa, itsenäisyyspäivää, jouluaattoa, joulupäivää ja tapaninpäivää.

Määräajan lasku aloitetaan jatkossa vasta ilmoituksen jättämistä seuraavasta työpäivästä.

KKV soveltaa uusia määräaikoja kaikkiin sellaisiin yrityskauppoihin, jotka ilmoitetaan 17.6.2019 ja sen jälkeen. Yrityskauppoihin, jotka on ilmoitettu virastolle ennen tätä päivämäärää, sovelletaan ilmoitushetken lainsäädännön mukaisia kuukauden ja kolmen kuukauden määräaikoja. Ilmoitushetken lainsäädännön mukaisia määräaikoja sovelletaan myös yrityskauppoihin, jotka siirretään jatkokäsittelyyn 17.6.2019 tai sen jälkeen.

Ennen yrityskaupan ilmoittamista on suositeltavaa olla hyvissä ajoin yhteydessä virastoon. Ilmoituksen jättämistä edeltävät ennakkoneuvottelut ovat erityisen tärkeitä yrityskaupoissa, joihin liittyy mahdollisia kilpailuhuolia. Tällöin on syytä varautua muutaman kuukauden valmisteluun ennen ilmoituksen jättämistä.

Lisätietoja yrityskauppavalvonnasta ja määräaikojen laskemisesta:

Tutkimuspäällikkö Mikko Heinonen, p. 029 505 3162
Johtaja Sanna Syrjälä, p. 029 505 3385
etunimi.sukunimi@kkv.fi