Lausunto valtiovarainministeriön asetuksessa säädettävistä hyvinvointialueen taloustietojen toimittamiseen sovellettavista tietosisällöistä ja teknisistä kuvauksista koskien tilikautta 2026 sekä valtioneuvoston asetuksesta koskien aikatauluja

Lausunto valtiovarainministeriölle 9.5.2025

Diaarinumero KKV/507/03.02/2025

Lausunto valtiovarainministeriön asetuksessa säädettävistä hyvinvointialueen taloustietojen toimittamiseen sovellettavista tietosisällöistä ja teknisistä kuvauksista koskien tilikautta 2026 sekä valtioneuvoston asetuksesta koskien aikatauluja (VN/10508/2025 )

Palveluluokkiin ehdotetut tekstimuutokset

Yleisellä tasolla KKV huomauttaa, että kaikki hyvinvointialuelain (611/2021) mukaiset rajoitetut yleisen toimialan tehtävät eivät välttämättä ole kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuvaa taloudellista toimintaa. Vastaavasti jotakin palveluluokituksen mukaista palvelua tai sen osaa voitaisiin mahdollisesti tarjota myös kilpailutilanteessa markkinoilla. Tällainen palvelu tulisi raportoida kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuvan taloudellisen toiminnan raportointikokonaisuudessa (HKLMY). Julkisen sektorin on aina arvioitava itse, milloin se toimii samoilla markkinoilla yksityisten yritysten kanssa ja määriteltävä omasta toiminnastaan ne palvelut ja tuotteet, jotka suuntautuvat markkinoille.

Tilinpäätöstä täydentävät tiedot/HHYTT

Uusi tietokokonaisuus: Investointisuunnitelma HHIS

Kaikki muut ehdotetut muutokset

KKV:n valvonta- ja tutkimustyön kannalta olennaisia raportointikokonaisuuksia ovat kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuvan taloudellisen toiminnan raportointikokonaisuus (HKLMY) sekä hankintalain 15 §:n mukaisten sidosyksikköjen raportointi (HTOLA). Tilikauden 2026 raportointiin esitettävät muutokset (liite 3) eivät näytä kohdistuvan näiden raportointikokonaisuuksien sisältöihin.

Valtioneuvoston asetus hyvinvointialueiden toimittamisen aikatauluista

Muut huomiot

KKV pitää myönteisenä, että hyvinvointialueen ja hyvinvointiyhtymän kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuva taloudellinen toiminta (HKLMY) sekä hankintalain 15 §:n mukaisten sidosyksikköjen raportointikokonaisuus (HTOLA) sisältyvät valtiovarainministeriön asetusluonnoksissa edellytettyihin raportointikokonaisuuksiin myös tilikauden 2026 osalta. Raportoituja tietoja hyödynnetään KKV:n julkisen ja yksityisen elinkeinotoiminnan tasapuolisten kilpailuedellytysten ja julkisten hankintojen valvontatehtävässä sekä KKV:n tutkimus- ja vaikutusarviointitoiminnassa. Raportoituja tietoja voidaan hyödyntää myös laajemmin tilastointi- ja tutkimustoiminnassa sekä yhteiskunnallisen päätöksenteon tukena. Sidosyksikkötietojen raportointia voidaan pitää tarpeellisena myös kansallisen julkisten hankintojen tietovarannon kehittämiseen ja ostolaskudatan julkistamiseen liittyvien tavoitteiden kannalta.

Valtiovarainministeriön asetusluonnoksessa ja sen liitteissä esitetyt tietovarantoon raportoitavat tietosisällöt ovat kuitenkin suppeampia kuin kilpailulain 30 d §:n edellyttämät ja siten hyvinvointialueiden ja hyvinvointiyhtymien tilinpäätöksissä esitetyt kilpailullisen toiminnan tiedot. Tilinpäätöstietojen sekä raportoitujen tietojen yhdenmukaisuuden edistämiseksi KKV pitää tärkeänä, että raportointimallien kehittämistä jatketaan vaiheittain pidemmällä aikavälillä.

Tietovaranto ei myöskään nykyisellään mahdollista kokonaiskuvan muodostamista julkisen sektorin kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittamasta taloudellisesta toiminnasta. Kokonaiskuvan muodostamiseksi olisi myönteistä, jos myös kuntien ja kuntayhtymien määräysvallassa olevien yhtiöiden kilpailutilanteessa markkinoilla tapahtuvan taloudellisen toiminnan tiedot olisivat keskitetysti saatavilla. Sama tietotarve on luonnollisesti olemassa myös valtion ja sen määräysvallassa olevien yhtiöiden kilpailutilanteessa markkinoilla harjoittaman toiminnan osalta.

Kokonaiskuvan muodostaminen julkisen sektorin harjoittamasta kilpailullisesta toiminnasta edistäisi pääministeri Orpon hallitusohjelmassa esitettyä tavoitetta vahvistaa Kilpailu- ja kuluttajaviraston kilpailuneutraliteettivalvontaa sekä mahdollisuuksia valvoa julkisen sektorin kilpailua rajoittavaa toimintaa. Myös työ- ja elinkeinoministeriön julkaisussa (TEM 2025:14 Kilpailulain kilpailuneutraliteettisääntelyn toimivuuden ja täytäntöönpanon arviointi) on tuotu esiin tarve kokonaiskuvan kattavalle tiedolle.

Myös sidosyksikköraportoinnin ja sen ohjeistuksen kehittäminen on jatkossa tärkeää, jotta raportointikokonaisuus täyttää sille asetetun tavoitteen siitä, että kaikki hyvinvointialueen ja hyvinvointiyhtymän sidosyksiköt tulevat raportoiduksi TOLT-kokonaisuudessa. KKV:n näkemyksen mukaan on kuitenkin tarkoituksenmukaista, että sidosyksikköraportoinnin kehittäminen toteutetaan vaiheittain raportoinnin tuottaman tiedon ja saatujen käyttökokemusten perusteella.

KKV toimii jatkossakin mielellään yhteistyössä valtiovarainministeriön sekä muiden sidosryhmien kanssa talousraportoinnin kehittämiseksi.