Koronapelko poikii huijausyrityksiä ja harhaanjohtavaa markkinointia – yritysten toimittava vastuullisesti

Koronaviruksen aiheuttama epätietoisuus aiheuttaa myös lieveilmiöitä, kuten huijauksia. Kuluttaja-asiamies ja muut eurooppalaiset kuluttajaviranomaiset taistelevat nyt yhdessä EU-komission kanssa huijausyrityksiä ja harhaanjohtavaa markkinointia vastaan sekä kansallisin että kansainvälisin toimin.

Kuluttaja-asiamies varoittaa, että Suomessakin on liikkeellä koronavirukseen liittyviä huijausyrityksiä ja harhaanjohtavaa markkinointia. Terveysväittämien liioiteltu käyttö ja erilaisten ihmetuotteiden markkinointi katteettomin lupauksin näyttää lisääntyneen. Lisäksi kuluttajia saatetaan kiirehtiä ja painostaa päätöksentekoon. Samaan aikaan tuttujakin tuotteita, kuten käsidesiä ja pesuaineita, saatetaan markkinoida tavallista korkeammalla hinnalla. Poikkeuksellinen tilanne on myös rikollisille otollinen hetki kehittää uskottavalta vaikuttavia huijauksia.

Sopimattomat kaupalliset menettelyt ovat kiellettyjä poikkeuksellisinakin aikoina. Varsinkin markkinoijien olisi nyt hyvä miettiä toimintatapoja ja yritysten mahdollisuuksia kantaa yhteiskuntavastuuta.

– Yritysten on toimittava vastuullisesti eikä käyttää hyväkseen poikkeustilanteeseen liittyvää pelkoa, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen painottaa.

Viranomaiset valmiina puuttumaan markkinoinnin ylilyönteihin

EU-komissio ja eurooppalaiset kuluttajaviranomaiset ovat ryhtyneet toimiin koronaan liittyvien huijausten ehkäisemiseksi. Esimerkiksi EU-komissio on vaatinut suurilta markkinoijilta ja alustoilta yhteistyötä huijausten torjumiseksi CPC-verkoston vahvistaman yhteisen kannan mukaisesti.

Tärkeää on, että yritykset ja alustat toimivat vastuullisesti ja tarkistavat, etteivät ne esimerkiksi mainosta omia tuotteitaan lainvastaisella tavalla tai jaa virheellisiä väittämiä ja huijausyrityksiä eteenpäin omissa palveluissaan. EU:ssa on säädetty markkinointiväittämistä ja -menettelyistä, joita on pidettävä sopimattomina ja harhaanjohtavina tai aggressiivisina.

Alustojen ja muiden markkinointitahojen olisi syytä ryhtyä konkreettisiin ja tehokkaisiin toimiin lainvastaisten markkinointikampanjojen poistamiseksi verkkosivuiltaan. Esimerkiksi Facebook, Google ja Amazon sekä suomalaisista alustoista ainakin Tori.fi ovat kertoneet aloittaneensa toimenpiteet vapaaehtoisesti.

Suomen viranomaiset seuraavat huijausten tilannetta tiiviisti ja ovat valmiudessa puuttumaan ylilyönteihin valvontatoimin. KKV tiedottaa havaituista huijaustavoista omilla viestintäkanavillaan.

Lisää aiheesta:

Tietoa ja ohjeita kuluttajille KKV:n somekanavilla: