Kuluttaja-lehti: Useissa grillimakkaroissa ilmoitettua enemmän suolaa

Kuluttajan 13 A-luokan grillimakkaran laboratoriotesti osoitti, että makkaroiden suola- ja rasvamäärissä on suuriakin eroja. Suomen suosituimmassa A-luokan makkarassa Kabanossissa oli selvästi enemmän suolaa kuin pakkauksessa on kerrottu.

Myös kolmen muun valmistajan makkaran suolapitoisuus oli luvattua suurempi. Osassa makkaroita suolaa oli ilmoitettua vähemmän.

Rasvaisimman ja kevyimmän tuotteen energiamäärissä oli 80 kilokalorin ero. Suurimmassa osassa testattuja makkaroita rasvaa oli hieman valmistajan ilmoittamia määriä vähemmän. Kabanossista rasvaa löytyi kuitenkin luvattua enemmän. Suurin osa testin makkaroista sisälsi nitriittiä ja fosfaattia, joiden liiallinen saanti on haitallista.

Perushammastahnalla paras pesutulos

Kuluttaja testasi 9 hammastahnaa, joista parhaaksi nousi niukasti Pepsodentin Super Fluor. Testin kallein tahna, Weledan fluoriton suolahammastahna, jäi puolestaan jumboksi huonon pesutuloksen vuoksi. Testin toinen fluoriton tahna, Logodent-mineraalihammastahna, puhdisti hampaat hyvin, mutta siitä löytyi markkinointiväitteiden vastaisesti pieni määrä fluoria.

Testin hammastahnoista ei löytynyt vaarallisia kemikaaleja. Tahnojen ainesosaluetteloja eli INCI-listoja kannattaa kuitenkin tutkiskella. Lue testistä, mitä aineita muun muassa aftoista tai vihlovista hampaista kärsivien kannattaa välttää.

Lentomatkustaja joutuu taistelemaan oikeuksistaan

Eurooppalaisella lentomatkustajalla on vahva kuluttajansuoja – ainakin paperilla. Osa lentoyhtiöistä yrittää nimittäin viimeiseen asti välttää vastuutaan. Euroopan kuluttajakeskus saa runsaasti yhteydenottoja tilanteista, joissa lentoyhtiö vetoaa tekniseen vikaan ja kieltäytyy sen perusteella maksamasta korvauksia lennon myöhästymisestä. Mahdollisia kiistoja varten Kuluttaja kokosi matkustajan oikeudet niin lento-, juna-, laiva- kuin bussimatkoillakin sekä toimintaohjeet matkalaukun kadottua.

Tasainen rusketus kapseleilla?

Karoteenilla terästetyt aurinkokapselit lupaavat paitsi antaa kauniin rusketuksen, myös estää ihoa palamasta. Ihotautilääkärin mukaan kapseleihin ei kuitenkaan kannata luottaa liikaa. Ne saattavat osittain suojata syvälle ihoon tunkeutuvilta UVA-säteiltä, mutta eivät juurikaan UVB-säteiltä.

Kuluttaja on Kilpailu- ja kuluttajaviraston julkaisu, joka sisältää puolueetonta tietoa tuotteiden ja palveluiden laadusta ja hinnasta. Kahdeksan kertaa vuodessa ilmestyvässä Kuluttajassa julkaistaan kansainvälisenä yhteistyönä tehtyjä tuotetestejä. Kuluttaja ei sisällä mainoksia.

www.kuluttaja.fi
www.facebook.com/Kuluttaja