Scandicin ja Restelin yrityskaupan divestoinnit päätökseen

Scandic on myynyt Scandic Lahti -hotellin liiketoiminnan GreenStar Hotelsille. Lahden hotelli oli viimeinen kolmesta hotellista, joiden myynti oli KKV:n ehtona Scandicin ja Restelin yrityskaupan hyväksynnälle.

Kilpailu- ja kuluttajavirasto hyväksyi 5.12.2017 ehdollisena Scandic Hotels Oy:n ja Restel Hotellit Oy:n yrityskaupan. Kaupan hyväksymisen ehtoina KKV velvoitti Scandicin myymään kilpailijoilleen yhden hotellin Porissa, Lahdessa ja Kuopiossa. Lisäksi Scandic sitoutui siihen, että se ei hanki itselleen kahta Lappeenrannassa ja kahta Vantaalla suunnitteilla ollutta uutta hotellia.

Porissa ja Kuopiossa sijaitsevien hotellien operointivastuut siirtyivät uusille toimijoille vuonna 2018. Cumulus Porin hotelliliiketoiminta siirtyi Rauman Hovi Oy:lle lokakuun alussa ja Cumulus City Asema Kuopion hotelliliiketoiminta siirtyi Lapland Hotels Oy:lle marraskuun alussa.

Scandic ja GreenStar Hotels Oy sopivat Scandic Lahden hotelliliiketoiminnan kaupasta 24.4.2019 ja hotelliliiketoiminnan on määrä siirtyä GreenStar Hotelsille elokuun 2019 alussa. GreenStar Hotels Oy on perustettu vuonna 2008 ja se operoi hotelleja Joensuussa ja Jyväskylässä sekä avaa hotellin Vaasassa vuoden lopulla. Yhtiö pyrkii laajentamaan toimintaansa Suomen suurimpiin kaupunkeihin lähivuosien aikana.

Scandicista tuli Restel-yrityskaupan myötä myyntituloltaan Suomen suurin hotelliketju vajaan 30 prosentin valtakunnallisella markkinaosuudella. Yhtiön merkittävimmän kilpailijan, S-ryhmän, valtakunnallinen markkinaosuus on 20-25 prosenttia.

KKV:n selvitysten perusteella yrityskaupalla olisi ollut kielteisiä vaikutuksia kilpailulle viiden paikkakunnan majoitusmarkkinoilla, koska markkinat olivat jo valmiiksi keskittyneet ja ne olisivat keskittyneet yrityskaupan seurauksena entisestään. Hotellidivestoinnit Porissa, Lahdessa ja Kuopiossa sekä Scandicin sitoutuminen siihen, että yhtiö ei tule toimimaan Lappeenrantaan ja Vantaalle suunniteltujen uusien hotellien operaattorina, riittivät vähentämään Scandicin markkinavoimaa ja kilpailuongelmia, ja KKV hyväksyi yrityskaupan ehdollisena.

KKV on tyytyväinen divestointiprosessin kulkuun ja kiinnittää huomiota siihen, että kaikkien Scandicin divestoimien hotellien uudet operaattorit toimivat jo entuudestaan hotellimarkkinoilla muissa kaupungeissa. Tämä voi lisätä Scandicin kohtaamaa kilpailua yritysasiakkaista, jotka usein solmivat useita paikkakuntia kattavia sopimuksia majoituspalvelujen tarjoajien kanssa.

Lisätietoja: erityisasiantuntija Pontus Ranta, p. 029 505 3747, etunimi.sukunimi@kkv.fi