Selvitys: Yli 400 000 kotitaloudelta puuttuu yhä valmius vastaanottaa antenni-tv-lähetyksiä vuonna 2020

31.3.2020 jälkeen antenni-tv-verkon kanavat lakkaavat näkymästä, mikäli televisiossa tai digiboksissa ei ole DVB-T2-viritintä. Tarkista nykyisen laitteesi toimivuus osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi.

Vapaasti vastaanotettavat antenniverkkojen tv-kanavat siirtyvät Suomessa 31.3.2020 mennessä käyttämään pelkästään uutta lähetystekniikkaa. Uusi DVB-T2-lähetystekniikka mahdollistaa teräväpiirto- eli HD-lähetykset ja runsaamman kanavatarjonnan.

Viestintäviraston tuoreen selvityksen* mukaan vain 53 %:lla niistä talouksista, jotka vastaanottavat tv-lähetyksiä pelkästään antenniverkon kautta, on DVB-T2-virittimellä varustettu tv tai digiboksi. Reilulta 400 000 antennitaloudelta puuttuu siis valmius uuteen lähetystekniikkaan.

Tarkista oman televisiosi DVB-T2-valmius osoitteessa toimiikotelkkarini2020.fi

Jotta tv-lähetyksiä voi katsoa muutoksen jälkeenkin antenniverkossa, tarvitaan televisio tai digiboksi, jossa on DVB-T2-viritin. Nykyistä televisiota ei kuitenkaan välttämättä tarvitse vaihtaa, vaan riittää, kun hankkii DVB-T2-virittimellä varustetun digiboksin.

”Varminta on hankkia Suomessa testattu Antenna Ready HD -laite. Testauksella varmistetaan muun muassa, että laite toimii kaikissa suomalaisissa antennitelevisioverkoissa ja että tekstitykset toimivat moitteettomasti”, kertoo projektipäällikkö Tiina Aaltonen Viestintävirastosta.

Testauksesta kertova merkintä löytyy yleensä leimana tai logona pakkauslaatikosta. Voit myös tarkistaa asian myyjältä.

Viestintäviraston keväällä 2018 teettämän mystery shopping -tutkimuksen** mukaan lähes kahdessa kolmasosassa tutkituista myymälöistä ei näkynyt lainkaan Antenna Ready HD -logoa. Digiboksien yhteydessä ja etenkin niiden pakkauslaatikoissa logo oli selvästi yleisempi.

”Myyjän on oma-aloitteisesti kerrottava laitteiden pääominaisuuksista. Laitteisiin liittyviä teknisiä ominaisuuksia ja vaikeita termejä on avattava myyntitilanteessa selkeällä ja ymmärrettävää tavalla”, ohjeistaa lakimies Miina Ojajärvi Kilpailu- ja kuluttajavirastosta.

Uusi lähetystekniikka on jo käytössä niissä antennitalouksissa, joissa katsotaan maksu-tv-kanavia, sillä ne siirtyivät käyttämään pelkästään uutta lähetystekniikkaa viime vuoden toukokuussa.

Lisätietoja:

  • Viestintävirasto, projektipäällikkö Tiina Aaltonen, p. 0295 390 526
  • Kilpailu- ja kuluttajavirasto, lakimies Miina Ojajärvi, p. 029 505 3155

* Finnpanel: TV-mittaripaneeli 5/2018

** Lisätietoa mystery shopping -tutkimuksesta: https://www.viestintavirasto.fi/attachments/DVB-T2-vastaanottimet_mystery_shopping_2018.pdf

Muista ainakin nämä asiat televisio-ostoksilla:

1. TARKISTA esimerkiksi isännöitsijältä, onko asuntosi antenniverkossa.

2. KYSY neuvoa myyjältä! Lain mukaan myyjällä on velvollisuus neuvoa laitteen ominaisuuksista.

3. VALITSE televisio tai digiboksi, jossa on DVB-T2-viritin. Antenna Ready HD -laite on varma valinta, koska se on Suomessa testattu.

Tarkista television toimivuus: www.toimiikotelkkarini2020.fi

Faktalaatikko

  • Noin 1,2 miljoonaa tv-taloutta vastaanottaa lähetyksiä antenniverkon ja noin 1,3 miljoonaa kaapeliverkon välityksellä. TV-talouksia, joissa ei ole antenniverkon lisäksi muuta vastaanottomahdollisuutta (esim. IPTV), on arviolta noin 900 000.
  • DVB-T2 = Antennitelevisioverkossa käytettävä lähetystekniikka, jolla myös HD-lähetykset välitetään. Korvaa vähitellen sen rinnalla nyt käytetyn DVB-T-lähetystekniikan. Edellyttää toimiakseen DVB-T2-virittimen televisiovastaanottimessa tai digiboksissa.
  • HD = High-definition. Perinteistä televisiokuvaa huomattavasti tarkempi, teräväpiirtokuva.
  • SD = Standard-definition. Perustarkkuudella näytettävä televisiokuva.