Kuluttajavinkki: Muista asumiseen ja remontointiin liittyvät oikeutesi

Kesäkuun kuluttajavinkissä muistutetaan kuluttajia ajankohtaisista asumiseen liittyvistä lainsäädännön muutoksista ja asumisen kuluttajansuojasta.

Mökkiläisille ja kiinteistön omistajille tulossa muutoksia tänä kesänä

Nuohouslain uudistuminen heinäkuun alussa tarkoittaa kuluttajalle muun muassa sitä, että alueelliset piirinuohoussopimukset lakkaavat ja kiinteistönomistaja voi itse valita, mistä nuohouspalvelunsa hankkii.

Haja-asutusalueen jätevesijärjestelmien tulee olla kunnossa tänä vuonna. Jätevesiasetus koskettaa etenkin ranta- ja pohjavesialueilla olevia kiinteistöjä ja kesämökkejä, joiden pitää täyttää puhdistusvaatimus lokakuun loppuun mennessä. Lisää tietoa jätevesijärjestelmästä tarjolla ympäristöministeriön videossa, neuvontaa Suomen ympäristökeskus Syke:n verkkosivuilla.

Remonttipalvelun ostamisessa ei kannata hätiköidä

Hormin korjausta, aurinkopaneelien asennusta ynnä muita remonttipalveluita kaupataan kotimyyntinä ovelta ovelle. Kotimyyntisopimusta remonttipalvelusta ei kannata hyväksyä hätiköiden, vaan harkita sitä kaikessa rauhassa. Remonttisopimusta ei ole pakko tehdä, vaikka myyjä käyttää paljon aikaa myyntiin. Painostaminen sopimuksen tekemiseen on kiellettyä.

Remonttien kotimyynnissä ei välttämättä aina ole kotimyynnissä yleistä 14 päivän peruuttamisoikeutta. Peruuttamisoikeutta ei ole muun muassa mittatilaustuotteilla tai silloin, kun palvelu on kokonaan suoritettu kuluttajan nimenomaisesta pyynnöstä. Myyjän velvollisuus on kertoa peruuttamisoikeudesta tai sen puuttumisesta ennen sopimuksen tekemistä.

Reklamaatioapurilla voi laatia valituksen vuokra-asunnon puutteista

Jos sinulla on vuokra-asuntoa koskeva vaatimus, reklamaatio vuokranantajalle kannattaa tehdä kirjallisesti.

Reklamaatioapurilla voit tehdä kirjallisen valituksen vuokranantajalle vuokra-asunnon puutteista, esimerkiksi vuokravakuuden palauttamisesta, asunnon puutteellisesta kunnosta tai vuokrankorotuksesta. Valmiin kirjallisen vaatimuksen voit itse lähettää vuokranantajalle.