Lahjakortti

Kun ostat lahjakortin, selvitä millaisia käyttömahdollisuuksia ja rajoituksia sen käytössä on. Sinun ei tarvitse hyväksyä lahjakorttia virheen hyvityksenä.

Lahjakortti hyvityksenä

Saako yritys antaa hyvitykseksi lahjakortin riippuu siitä, onko kyse virheen oikaisusta vai virheettömästä tuotteesta:

  • Jos tuotteessa on yrityksen vastuulle kuuluva virhe, kuluttajan ei tarvitse hyväksyä lahjakorttia hyvitykseksi. Myyjän on hyvitettävä virhe ensisijaisesti korjaamalla tai vaihtamalla tuote vastaavaan. Jos tämä ei ole mahdollista, kuluttaja voi vaatia hinnanalennusta tai kaupan purkua.
  • Jos kyseessä on virheetön tuote ja liike ei ole luvannut sille palautusoikeutta, lahjakortin antaminen vastineeksi palautetusta tuotteesta on hyvää asiakaspalvelua. Myyjällä ei siis ole velvollisuutta ottaa tuotetta vastaan ja perua kauppaa vain sen takia, että kuluttaja tuli katumapäälle. Kaupan voi peruuttaa ilman erityistä syytä vain etä- ja kotimyynnissä.

Lahjakortti on käytettävä ehtojen mukaisesti

Tarkista liittyykö lahjakorttiin rajoituksia tai muita käyttöehtoja:

  • voimassaoloaika
  • missä liikkeissä ja millaisiin tuotteisiin korttia voi käyttää
  • voiko sitä käyttää alennusmyynnissä
  • onko lahjakortti käytettävä kerralla kokonaan vai voiko sen jakaa useampaan ostoskertaan
  • voiko käyttämättä jääneen summan saada käteisenä?

Jos annat lahjakortin lahjaksi, varmista että myös saaja on tietoinen käyttöehdoista.

Jos lahjakortin käyttöön liittyvistä rajoituksista ei ole selkeästi ilmoitettu, kuluttaja voi olettaa, että erityisiä rajoituksia ei ole.

Yleinen käytäntö myös on, että tavaran voi tilata tai palvelun varata lahjakortin voimassaoloaikana, koska kuluttajan voi olla vaikea tietää, mikä on varaustilanne ja miten aikaisin varaus pitäisi tehdä.

Jos lahjakortin voimassaoloaika on päättymässä, etkä ole pystynyt käyttämään sitä, voit neuvotella lisäaikaa lahjakortille. Lahjakortin myöntäjällä ei kuitenkaan ole velvollisuutta myöntää lisäaikaa, jos kortin käyttämättä jättäminen on viivästynyt sinusta johtuvista syistä. Jos taas lahjakortissa määriteltyjä tuotteita tai palveluita on ollut vain rajoitetusti tarjolla, voi voimassaoloajan jatkamiselle olla perusteita.

Konkurssiin menneellä liikkeellä on oikeus kieltäytyä vastaanottamasta lahjakortteja

Kun yritys on asetettu konkurssiin, sillä ei enää ole oikeutta määrätä konkurssipesään kuuluvasta omaisuudesta. Omaisuutta hoitaa tuomioistuimen määräämä pesänhoitaja. Lain mukaan konkurssipesällä on oikeus kieltäytyä vastaanottamasta lahjakortteja, jotka on ostettu ennen konkurssin alkamista. Lahjakortin omistajan kannattaa kuitenkin ilmoittaa kirjallisesti pesänhoitajalle saatavansa, jotta ne otettaisiin huomioon konkurssipesän varojen jaossa.