Puhelin- ja mobiililaajakaistaliittymien markkinointi kuluttajille 5G-liittyminä

Päivämäärä

17.7.2018

Diaarinumero

KKV/494/14.08.01.05/2018

Osapuolet

Elisa Oyj

Tiivistelmä

Elisa Oyj markkinoi kuluttajille puhelinliittymiä ja mobiililaajakaistaliittymiä 5G-liittyminä. Vuonna 2018 5G-verkko ei ole vielä yleisesti käytössä eikä 5G-päätelaitteita ole Suomessa kuluttajien saatavilla. Tosiasiassa liittymät toimivat 4G-liittyminä. Kuluttaja-asiamies vaati, että Elisa Oyj muuttaa välittömästi 5G-liittymien markkinointiaan eikä anna kuluttajille totuudenvastaisia tietoja tuotteista. Elisa toteutti kuluttaja-asiamiehen edellyttämät muutokset markkinointiinsa.

Sovellettavat säännökset

Kuluttajansuojalain 2 luvun 1 §, 3 §, 6 §

Perustelut

Elisa Oyj alkoi huhtikuussa 2018 lukien tarjota kuluttajille ”Saunalahti Huoleton 5G Ready”-puhelinliittymiä ja ”Saunalahti Mobiililaajakaista 5G Ready”-mobiililaajakaistaliittymiä. Kesäkuussa 2018 Elisa Oyj lähetti asiakkailleen viestin liittymien nimien muuttamisesta ”5G”-liittymiksi. Heinäkuussa 2018 Elisa Oyj:n verkkosivuilla liittymiä ei enää markkinoitu ”5G Ready” -liittyminä vaan ”5G”-liittyminä.

Suomessa ei tällä hetkellä vielä ole toimivaa kaupallista 5G-verkkoa, johon voitaisiin avata yhteys kuluttajaliittymille. Suomessa ei vielä myöskään ole myynnissä 5G-verkkoa käyttäviä laitteita, joihin kuluttajat tarvitsisivat 5G-liittymiä.

Elisa Oyj kertoi antamassaan selvityksessä, että ”5G Ready -liittymät siirretään automaattisesti toimimaan 5G-verkossa, kun kaupalliset verkot otetaan käyttöön” ja ”käyttö edellyttää lisäksi 5G-päätelaitetta, joita ei ole vielä kaupallisesti tarjolla”.
Markkinoinnissaan ja antamassaan selvityksessä Elisa Oyj kertoi, että 5G-liittymät ”hyödyntävät 4G-verkon kaikkein nopeimpia yhteyksiä”. Tosiasiassa Elisa Oyj:n 5G-liittyminä markkinoimat liittymät olivat 4G-liittymiä.

Elisa Oyj antoi kuluttajille totuudenvastaisia tietoja kulutushyödykkeen olemassaolosta, saatavuudesta, lajista, laadusta ja muista keskeisistä ominaisuuksista, kun se esitti markkinoinnissaan ja asiakasviestinnässään liittymät 5G-liittyminä
Näin toimiessaan Elisa Oyj menetteli sopimattomasti markkinoinnissaan ja asiakassuhteissaan. Elisa Oyj:n menettely oli kuluttajansuojalain 2 luvun 1 §:n, 3 §:n ja 6 §:n vastaista.

Kuluttaja-asiamies edellytti, että Elisa Oyj sitoutuu välittömästi lopettamaan Saunalahti Huoleton puhelin- ja mobiililaajakaistaliittymien markkinoinnin kuluttajille siten, että liittymien nimissä tai mainosteksteissä liittymät esitetään 5G-liittyminä. Elisa Oyj lopetti lainvastaisen markkinoinnin ja sitoutui korjaamaan sen kuluttaja-asiamiehen vaatimusten mukaisesti.