Tiivistelmä
Keravan Energia Oy (Keravan Energia) oli kesällä 2022 muuttanut kuluttajien toistaiseksi voimassa olevat sähkönmyyntisopimukset nk. ”Varttisähkösopimuksiksi”, joiden hinnat vaihtuivat neljä kertaa vuodessa. Uuden hintajakson alkaessa 1.10.2022 alkaen Keravan Energia oli korottanut sopimusten hintaa, esimerkiksi Varttisähkösopimuksen Yleissähkö-tuotteen hinta nousi 11,90 sentistä /kWh 49,00 senttiin / kWh. Yhtiön mukaan hintamuutoksissa ei ollut kyse sopimusehtojen muuttamisesta, vaan sopimusehtoihin perustuvasta hinnan tarkistamisesta. Kuluttaja-asiamies katsoi, että yrityksen menettelyssä oli kysymys kohtuuttomasta sopimusehtokäytännöstä. Kuluttaja-asiamiehen mukaan sopimushinnan tarkistaminen eli korottaminen ilman sähkömarkkinalaissa säädettyä menettelyä, jossa edellytetään muun muassa muutosperusteen olemassaoloa ja erillistä hinnanmuutosilmoitusta, on sallittua vain tiukasti rajatuin edellytyksin, jotka eivät tapauksessa täyttyneet. Lisäksi kuluttaja-asiamies katsoi, että mikäli yritys muuttaa kuluttajien sähkönmyyntisopimusten hinnoittelurakennetta, sopimusehtojen muutosilmoituksessa on ilmoitettava kuluttajille uuden hinnanmääräytymislausekkeen sisältö selkeästi ja ymmärrettävästi. Keravan Energia sitoutui menettelemään kuluttaja-asiamiehen edellyttämin tavoin.
Sovelletut säännökset
Kuluttajansuojalain 3 luvun 1 §
Sähkömarkkinalain 93 § 1 momentti ja 4 momentti
Perustelut
Hinnanmääräytymislausekkeet ja sopimusehtojen yksipuolinen muuttaminen
Keravan Energian Varttisähkösopimuksen hinta määritettiin etukäteen neljä kertaa vuodessa kolmen kuukauden pituisille hintajaksoille. Kun Keravan Energia määritti Varttisähkösopimuksen hinnan uudelle hintajaksolle, kysymys ei yhtiön mukaan ollut sopimusehtojen muuttamisesta, vaan sopimusehtojen mukaisesta hinnan tarkistamisesta.
Sähkömarkkinalain 93 §:ssä säädetään sähkönmyyntisopimusten hintojen ja muiden sopimusehtojen yksipuolisesta muuttamisesta. Kun kysymys on lainkohdassa tarkoitetusta sopimusehtojen muuttamisesta, vähittäismyyjä voi toteuttaa muutoksen vain pykälän 1 momentissa säädetyillä perusteilla ja muutoksesta on ilmoitettava kuluttajalle pykälän 4 momentissa säädetyllä tavalla.
Sähkömarkkinalain 93 §:ää koskevien hallituksen esityksen yksityiskohtaisten perustelujen (HE 20/2013 vp, s. 124-125) mukaan hinnan määräytymistä koskevat sopimuslausekkeet voidaan jakaa ”itsestään vaikuttaviin muutoslausekkeisiin” ja ”sopijapuolten toimintaa edellyttäviin lausekkeisiin”. Perustelujen mukaan itsestään vaikuttavasta muutoslausekkeesta on kyse, kun sopimuksessa on sovittu ”sellaisesta automaattisesti vaikuttavasta laskentatavasta, jonka perusteella tietyin väliajoin tarkistetaan maksettavaa hintaa tiettyyn sopijapuolten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevaan viitearvoon tai viitearvoihin nojautuen”. Tällaisesta tilanteesta esimerkkinä on kerrottu sopimusehto, jossa ”kunkin kuukauden energiahinta on edeltävän kuukauden tiettyjen sähköpörssinoteerausten keskiarvo lisättynä jollain marginaalilla”. Tehtäessä sopimuskauden kuluessa tällaisia sopimusehtojen mukaisia tarkistuksia suuntaan tai toiseen, kysymys ei hallituksen esityksen perustelujen mukaan ole sopimusehtojen muuttamisesta, eivätkä sähkömarkkinalain 93 §:n säännökset koske näitä hinnanvaihteluja.
Keravan Energia sovelsi sopimuksissaan Energiateollisuus ry:n suosittelemia yleisiä sähkönmyyntiehtoja SME 2014. Ehtojen 8.2. kohdassa todettiin hinnanmääräytymislausekkeista seuraavasti: ”Käyttäjä ja myyjä voivat sopia siitä, että hinta sidotaan erikseen määriteltyyn sopijapuolten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevaan viitearvoon. Myyntisopimuksessa määritellään tällöin tapa, jolla viitearvon vaikutus otetaan huomioon. Tässä kohdassa tarkoitettu viitearvon vaikutuksen huomioon ottaminen ei ole jäljempänä tarkoitettu hinta- tai muu sopimusehtomuutos.”
Kuluttaja-asiamies totesi sähkömarkkinalain esitöiden ja Energiaviraston ratkaisukäytännön perusteella, että sellainen sopimusehtoihin perustuva hinnan tarkistaminen, jota eivät koske sähkömarkkinalain 93 §:n velvoitteet, on rajattu vain eräisiin tiukasti määriteltyihin tilanteisiin. Tällaisen hinnantarkistuksen on täytettävä seuraavat edellytykset:
– Hinnantarkistuksesta on sovittava vähittäismyyjän ja kuluttajan välisessä sähkönmyyntisopimuksessa.
– Hinnantarkistuksen tulee olla sidottu tiettyyn viitearvoon tai viitearvoihin, jotka on yksilöity sähkönmyyntisopimuksessa. Sopimuksessa on nimettävä esimerkiksi ne johdannaissarjat, joihin vaihtuva hinnanosa on sidottu.
– Viitearvon tai viitearvojen on oltava täysin sopijapuolten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolisia. Hintaa ei voi olla sidottu edes osaksi esimerkiksi vähittäismyyjän ja kolmannen osapuolen väliseen yksityisoikeudelliseen sopimukseen, jonka sisältöön ja hintaan tämän sopimuksen osapuolet pystyvät vaikuttamaan.
– Kaikki muut sähkönmyyntisopimuksen hintaelementit (kuten perusmaksu ja marginaali) on sähkönmyyntisopimuksessa yksilöitävä niin yksityiskohtaisesti, että kuluttajalla on niiden perusteella mahdollisuus itse laskea tai muuten todeta kunkin hintajakson sopimushinta yhdistämällä ym. viitearvoista saataviin julkisiin hintatietoihin.
Muutetusta hinnanmääräytymislausekkeesta ilmoittaminen kuluttajille
Keravan Energian toistaiseksi voimassa olevat sähkönmyyntituotteet olivat poistuneet sopimusvalikoimasta, ja sopimukset muutettiin Varttisähkösopimuksiksi 1.7.2022 alkaen. Keravan Energia ilmoitti muutoksesta kuluttajille 23.5.2022 päivätyllä asiakastiedotteella.
Asiakastiedotteessa kerrottiin sopimuksen hinnan määräytymisestä seuraavasti: ”Varttisähkösopimuksella saat aina markkinahintaista sähköä kiinteään hintaan. Energiahinta kullekin hintajaksolle muodostuu sähkön markkinahinnan mukaan aina hintajaksoa edeltävän kuukauden viimeisenä noteerauspäivänä. Hintaan lisätään sähkön hankintaan liittyvät kustannukset.” Lisäksi asiakastiedotteessa oli kerrottu Varttisähkösopimuksen hinta 1.7.2022 alkaen ja kerrottu, että Varttisähkön hinnat ilmoitettaisiin yrityksen internetsivuilla viimeistään kuukautta ennen hintajakson alkua.
Sähkömarkkinalain 93 §:n 4 momentin perusteella vähittäismyyjän on ilmoitettava kuluttajalle siitä, että vähittäismyyjä muuttaa sähkönmyyntisopimuksen hintoja tai muita sopimusehtoja yksipuolisesti. Sähkömarkkinalain 93 §:n 4 momenttia koskevien hallituksen esityksen (HE 20/2013 vp, s. 126) yksityiskohtaisten perustelujen mukaan sopimus- tai hintamuutosta koskevassa ilmoituksessa on kerrottava, miltä osin sopimus muuttuu ja millaiset ovat uudet ehdot tai hinnat muuttuneilta osin, mistä ajankohdasta lukien muutos tulee voimaan sekä sopijapuolen mahdollisesta oikeudesta irtisanoa sopimus muutoksen perusteella. Lisäksi on kerrottava muutoksen peruste. Ilmoitus on lähetettävä sopijapuolelle kirjallisesti. Hinnanmuutoksesta voidaan ilmoittaa asiakkaille esimerkiksi tiedotteella laskun yhteydessä tai erikseen laskutusosoitteeseen lähetettävällä kirjeellä.
Sähkönmyyntiehtojen SME 2014 8.8. kohdassa todettiin sopimusehtojen muuttamista koskevasta ilmoituksesta seuraavasti: ”Myyjän on lähetettävä käyttäjälle ilmoitus siitä, miten ja mistä ajankohdasta lukien hinnat tai muut sopimusehdot muuttuvat ja mikä on muutoksen peruste. Ilmoituksessa on myös mainittava, onko sopijapuolella oikeus irtisanoa myyntisopimus. Jos perusteena on muu syy kuin lainsäädännön muutos tai viranomaisen päätös, muutos saa tulla voimaan aikaisintaan kahden viikon, kuluttajien osalta kuukauden, kuluttua ilmoituksen lähettämisestä. Ilmoitus lähetetään käyttäjän laskutusosoitteeseen tai muuhun erikseen sovittuun osoitteeseen ja se voi sisältyä esimerkiksi käyttäjälle tulevaan laskuun.”
Kuluttaja-asiamies totesi, että sähkönmyyntisopimuksen sopimusehtojen muuttamista koskevassa ilmoituksessa on kerrottava kuluttajille yksiselitteisesti, millaisia ovat sopimuksessa sovellettavat uudet ehdot ja hinnat. Uudet ehdot tai hinnat on kerrottava kuluttajille kirjallisesti sopimuksen muutosilmoituksessa. Sopimussuhteessa sovellettavat uudet ehdot tai hinnat määräytyvät siten sen perusteella, miten niistä on kerrottu kuluttajille sopimusehtojen muutosilmoituksessa.
Kuluttaja-asiamies korosti kuluttajan oikeusaseman osalta erityisesti sitä, että vain elinkeinonharjoittajan selkeän ja ymmärrettävän ilmoituksen perusteella kuluttaja saa tosiasiallisesti tietoonsa uudet sopimusehdot ja kykenee arvioimaan sitä, haluaako hän jatkaa nykyisen palveluntarjoajan asiakkaana vai haluaako hän muutoksen vuoksi vaihtaa palveluntarjoajaa. Tämän vuoksi riittävää ei ole esimerkiksi se, että sähkön vähittäismyyjä kertoo sopimuksen muutosilmoituksessa yleisluonteisesti kuluttajalle uusista ehdoista ja viittaa samalla tarkkojen sopimusehtojen löytyvän vähittäismyyjän verkkosivuilta.
Kuluttaja-asiamies katsoi, että asiakastiedotteessa ilmoitettu hinnanmääräytymislauseke ei täyttänyt sähkömarkkinalain 93 §:n vaatimuksia ”itsestään vaikuttavalle hinnanmuutoslausekkeelle”. Lausekkeessa ei ollut yksilöity kuluttajille sitä johdannaissarjaa, johon hinnan määräytyminen oli sidottu, vaan lausekkeesta välittyi pikemminkin mielikuva siitä, että hinta olisi sidottu sähköpörssin (Nord Pool) spot-hintaan. Lausekkeessa ei myöskään ollut eritelty sitä, mitä ”sähkön hankintaan liittyvät kustannukset” olivat ja millä tavalla ne lisättiin kuluttajan energiahintaan. Lausekkeen perusteella kuluttaja ei myöskään voinut laskea tai muuten kontrolloida sitä, mikä on kullakin hintajaksolla sovellettava energiahinta.
Kuluttajansuojalain 3 luvun 1 §:n mukaan elinkeinonharjoittaja ei saa käyttää kulutushyödykkeitä tarjotessaan sopimusehtoa, jota kulutushyödykkeen hinta ja muut asiaan vaikuttavat seikat huomioon ottaen on pidettävä kuluttajien kannalta kohtuuttomana. Oikeuskäytännön perusteella kuluttajansuojalain 3 luvun 1 §:n sopimusehtosäännöksen nojalla voidaan arvioida myös elinkeinonharjoittajan säännönmukaista menettelyä sopimuksen soveltamisessa eli niin kutsuttuja sopimusehtokäytäntöjä. Lainkohdassa tarkoitetulla tavalla kohtuuttomana on pidettävä muun muassa sopimusehtoja ja -ehtokäytäntöjä, jotka ovat kuluttajaa suojaavan erityislainsäädännön pakottavien säännösten vastaisia
Yllä mainitun johdosta kuluttaja-asiamies katsoi, että Keravan Energian menettelyssä, jossa 1) yhtiö oli sopimusehtojen yksipuolisella muutoksella siirtänyt Varttisähkösopimuksen asiakkaiksi kuluttajia, joiden hinnoittelua ei ollut sopimusehtojen muutosilmoituksessa sidottu sellaiseen sähkönmyyntisopimuksen hintalausekkeeseen, joka oikeuttaisi nostamaan sopimushintaa ilman sähkömarkkinalain 93 §:n mukaista menettelyä ja 2) yhtiö oli tämän jälkeen nostanut näiden kuluttajien sopimushintaa noudattamatta sähkömarkkinalain 93 §:n mukaista menettelyä, oli kyse kuluttajansuojalain 3 luvun 1 §:n vastaisesta kohtuuttomasta sopimusehtokäytännöstä.
Keravan Energia sitoutui menettelemään kuluttaja-asiamiehen edellyttämin tavoin
Kuluttaja-asiamies edellytti Keravan Energian vahvistavan, että se vastaisessa toiminnassaan nostaa kuluttajien sähkönmyyntisopimusten sopimushintaa noudattamatta sähkömarkkinalain 93 §:n säännöksiä vain, jos tuotteen vaihtuva hinnanosa on sähkönmyyntisopimuksissa sidottu sellaiseen automaattiseen laskentatapaan, jonka nojalla hintaa tarkistetaan sovituilla ajanjaksoilla tiettyyn sopijapuolten vaikutusmahdollisuuksien ulkopuolella olevaan viitearvoon tai viitearvoihin perustuen, ja kaikki muut tuotteen hintakomponentit sekä veloitettavaan energiahintaan sisältyvät erät on sähkönmyyntisopimuksessa yksilöity niin tarkasti, että kuluttajalla on niiden johdosta mahdollista itse laskea tai muuten varmistua hintajakson sopimushinnasta.
Lisäksi kuluttaja-asiamies edellytti Keravan Energian sitoutuvan siihen, että mikäli se vastaisessa toiminnassaan muuttaa kuluttajien sähkönmyyntisopimusten hinnoittelurakennetta, se ilmoittaa sopimusehtojen muutosilmoituksessa kuluttajille uuden hinnanmääräytymislausekkeen sisällön selkeästi ja ymmärrettävästi.
Keravan Energia sitoutui menettelemään kuluttaja-asiamiehen edellyttämin tavoin.