Stora Enso Oyj / Junnikkala Oy (kuuleminen 18.12.2024 asti)

Diaarinumero

KKV/1331/14.00.10/2024

Osapuolet

Stora Enso Oyj / Junnikkala Oy

  • Ilmoitus saapunut 9.12.2024.

    Ensimmäisen vaiheen määräaika 16.1.2025.

  • Kuulemisen määräaika 18.12.2024.

    KKV pyytää etenkin yrityskaupan osapuolten asiakkaita, kilpailijoita ja tavarantoimittajia sekä toimialaliittoja ja -järjestöjä lausumaan näkemyksensä yrityskaupan kilpailuvaikutuksista.

    Voitte kertoa lausunnossanne oman näkemyksenne markkinoilla vallitsevasta kilpailutilanteesta ja markkinoiden kehityksestä sekä yrityskaupan mahdollisista kilpailuvaikutuksista. Lisäksi voitte kommentoida yrityskaupan ilmoittajan alla esittämiä näkemyksiä markkinoista ja niiden rakenteesta.

    Pyydämme yksilöimään lausunnossanne mahdollisesti olevat liikesalaisuudet. Merkitkää liikesalaisuudet [hakasulkeisiin kursiivilla]. Mikäli lausuntoonne ei sisälly salassa pidettäviä tietoja, pyydämme mainitsemaan myös siitä. Yrityskauppoihin liittyvä korostettu liikesalaisuussuoja otetaan huomioon asian käsittelyssä. Pyydämme toimittamaan lausuntonne KKV:lle viimeistään 18.12.2024 sähköpostitse osoitteeseen kilpailuvalvonta@kkv.fi.

Ilmoittajan näkemys yrityskaupasta

1. Yrityskauppa ja sen osapuolet

Stora Enso Oyj (jäljempänä ”Ilmoittaja” ja sen yritysryhmä ”Stora Enso”) hankkii ilmoitettavassa järjestelyssä (jäljempänä ”Yrityskauppa”) 100 % Junnikkala Oy:n (jäljempänä ”Junnikkala” ja Stora Enson kanssa yhdessä ”Osapuolet”) osakkeista.

Stora Enso valmistaa pakkaus-, biomateriaali- ja puutuoteteollisuuden uusiutuvia tuotteita ja toimii maailmanlaajuisesti yli 50 maassa. Junnikkala on suomalainen sahayhtiö, joka tuottaa sahatavaraa ja jatkojalosteita sekä vientiin että kotimaassa myytäväksi. Junnikkalan pääkonttori on Kalajoella ja sen kolme sahaa sijaitsevat Kalajoella, Oulaisissa ja Oulussa.

Yrityskaupan tavoitteena on Stora Enson ja Junnikkalan liiketoimintojen välisten synergioiden saavuttaminen ja Stora Enson liiketoiminnassaan tarvitseman kuitupuun saannin turvaaminen kestävää kehitystä tukevalla tavalla. Osapuolten raaka-ainetarpeet ja puunhankintastrategia eroavat toisistaan. Stora Enson tehtaat käyttävät Suomessa kaikkia puutavaralajeja ja Stora Enson liiketoiminnan kannalta keskeinen raaka-aine on kuitupuu, eli tukkia pieniläpimittaisempi puu tai rungon latvaosa, josta valmistetaan muun muassa sellua. Kohteen liiketoiminnassa pääraaka-aine on puolestaan tukki, josta valmistetaan sahatavaraa.

2. Relevantit markkinat

Osapuolilla on horisontaalisesti päällekkäistä toimintaa Suomessa puunhankinnassa ja urakointipalveluiden hankinnassa sekä vähäisemmässä määrin kiinteiden puupolttoaineiden, sahatavaran (sisältäen ensiasteen jalosteet) ja puurakennustuotteiden myynnissä.

2.1 Puunhankinta

Puunhankinnan markkinat muodostuvat raakapuun hankinnasta sisältäen eri puutavaralajeja puulajin, läpimitan ja laadun perusteella luokiteltuna. Raakapuu voidaan käsitteellisesti jakaa ainespuuhun ja energiapuuhun, ja ainespuu voi olla joko tukki- tai kuitupuuta. Ilmoittajan näkemyksen mukaan käsillä olevassa asiassa on perusteltua tarkastella puunhankintaa yhtenä kokonaismarkkinana, joka kattaa kaiken puunhankinnan. Ilmoittaja on kuitenkin toimittanut informaatiotarkoituksessa markkinatietoja puunhankinnasta yksityismetsänomistajilta sekä Suomen tasolla että erikseen Luonnonvarakeskuksen tilastojen mukaisella jaottelulla maakunnittain. Tietoja puunhankinnasta metsäteollisuudelta ja valtiolta on toimitettu valtakunnallisella tasolla.

Vuonna 2023 puunhankinnan markkinan koko Suomessa oli noin 86,4 miljoonaa kuutiometriä sisältäen myös niin sanotun jälkimarkkinan. Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus puunhankinnassa Suomessa vuonna 2023 oli Ilmoittajan arvion mukaan [10–20] %. Mikäli puunhankintaa yksityisiltä metsänomistajilta tarkastellaan maakunnittain, Osapuolilla on horisontaalista päällekkäisyyttä Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun, Lapin, Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa.

Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus oli Ilmoittajan arvion mukaan korkeimmillaan [30–40] % seuraavilla tarkasteluilla:

  • Ainespuun hankinta yksityismetsänomistajilta Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, jossa ainespuun ostojen kokonaisvolyymi yksityismetsänomistajilta oli vuonna 2023 yhteensä noin 4,5 miljoonaa kuutiometriä.
  • Kuitupuun hankinta yksityismetsänomistajilta Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, jossa kuitupuun ostojen kokonaisvolyymi yksityismetsänomistajilta oli vuonna 2023 yhteensä noin 2,8 miljoonaa kuutiometriä.

Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus oli Ilmoittajan arvion mukaan [20–30] % seuraavilla tarkasteluilla:

  • Puunhankinta yksityismetsänomistajilta Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, jossa ostojen kokonaisvolyymi yksityismetsänomistajilta oli vuonna 2023 yhteensä noin 5,3 miljoonaa kuutiometriä.
  • Tukkipuun hankinta yksityismetsänomistajilta Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa, jossa tukkipuun ostojen kokonaisvolyymi yksityismetsänomistajilta oli vuonna 2023 yhteensä noin 1,6 miljoonaa kuutiometriä.
  • Tukkipuun hankinta yksityismetsänomistajilta Keski-Pohjanmaan maakunnassa, jossa tukkipuun ostojen kokonaisvolyymi yksityismetsänomistajilta oli vuonna 2023 yhteensä noin 0,3 miljoonaa kuutiometriä.

Muissa horisontaalisesti päällekkäisissä maakunnissa Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus jäi vuonna 2023 alle 20 prosenttiin tarkastelutavasta riippumatta.

Jos tarkastellaan puunhankintaa metsäteollisuudelta ja valtiolta, Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus oli [20–30] % tarkasteltaessa puunhankintaa kokonaisuudessaan (ostojen kokonaisvolyymi Suomessa vuonna 2023 yhteensä noin 30 miljoonaa kuutiometriä) sekä ainespuun hankinnassa (ostojen kokonaisvolyymi Suomessa vuonna 2023 yhteensä noin 28 miljoonaa kuutiometriä).

Mikäli tarkasteltaisiin puunhankintaa yksityismetsänomistajilta KKV:n pyytämällä tavalla alueilta, joilta Osapuolet hankkivat karkeasti arvioituna noin 80 % kotimaisesta puusta kullekin Suomessa sijaitsevalle tuotantolaitokselleen (”pääasiallinen hankinta-alue”), Stora Enson pääasiallinen hankinta-alue oli vuonna 2023 noin [100–400] kilometriä linnuntietä mitattuna vaihdellen tuotantolaitoksen mukaan, ja Kohteen pääasiallinen hankinta-alue keskimäärin noin [150–250] kilometriä kunkin sen kolmen tuotantolaitoksen osalta. Mikäli tarkasteltaisiin pääasiallisia hankinta-alueita tuotantolaitoskohtaisesti, Kohteen pääasialliset hankinta-alueet ovat lähes kokonaisuudessaan päällekkäiset Stora Enson Oulun tehtaan pääasiallisen hankinta-alueen kanssa, minkä lisäksi Kohteen pääasiallisilla hankinta-alueilla on päällekkäisyyttä Stora Enson Veitsiluodon, Uimaharjun, Imatran, Heinolan ja Varkauden tuotantolaitosten pääasiallisten hankinta-alueiden kanssa. Osapuolten pääasialliset hankinta-alueet muodostavat usean maakunnan alueelle ulottuvia alueita riippumatta siitä, mitä Osapuolten tuotantolaitosta tarkastellaan. Ilmoittajan käsityksen mukaan Osapuolten päällekkäisellä pääasiallisella hankinta-alueella toimivat lähtökohtaisesti kyseisen hankinta-alueen kattamissa maakunnissa toimivat kilpailijat, joista keskeisimmät ovat Ilmoittajan mukaan Metsä Group, UPM-Kymmene Oyj, Pölkky Oy, Mondi Group -konserni ja Keitele Group -konserni. Mikäli Osapuolten markkina-asemaa tarkasteltaisiin niiden päällekkäisellä pääasiallisella hankinta-alueella, Ilmoittajan parhaan käsityksen mukaan Osapuolten markkina-asema olisi kyseisellä alueella joka tapauksessa heikompi kuin se olisi edellä kuvatusti Pohjois-Pohjanmaan maakunnan tasolla tarkasteltuna.

2.2 Urakointipalveluiden hankinta

Osapuolet ostavat myös raakapuun hankintaan liittyviä urakointipalveluita, kuten puunkorjuu-, haketus- ja murskauspalveluita sekä logistiikkapalveluita. Vuonna 2023 urakointipalveluiden hankinnan markkinan arvo Suomessa oli noin 1,3 miljardia euroa, josta Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus [10–20] %. Jos markkinaosuuksia tarkasteltaisiin palvelukohtaisesti erikseen Suomen tasolla ja niissä maakunnissa, joissa Osapuolilla oli päällekkäistä toimintaa, Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus olisi tällöinkin enintään [20–30] % ollen korkeimmillaan Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa pyöreän puun kuljetuspalveluiden hankinnassa.  Ilmoittajan arvion mukaan pyöreän puun kuljetuspalveluiden ostojen volyymi Pohjois-Pohjanmaalla vuonna 2023 oli kokonaisuudessaan noin 60,4 miljoonaa euroa.

2.3 Sahatavaran myynti

Molemmat Yrityskaupan Osapuolet toimivat sahatavaran valmistuksessa ja myynnissä. Sahatavaralla tarkoitetaan sahateollisuuden tuottamaa puutavaraa, jota käytetään rakentamisessa sellaisenaan tai jatkojalosteiden raaka-aineena. Ilmoittajan näkemyksen mukaan sahatavaran myynnin markkinaa on riittävää tarkastella yhtenä kokonaisuutena jakamatta sitä kapeampiin segmentteihin. Ilmoittajan arvion mukaan sahatavaran myynnin markkina oli vuonna 2023 Suomessa noin 1,8 miljoonaa kuutiometriä ja ETA:lla noin 75,8 miljoonaa kuutiometriä. Sahatavaran myynnissä Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus vuonna 2023 oli Suomen laajuisesti tarkasteltuna [10–20] % ja ETA:n laajuisesti tarkasteltuna [0–5] %.

Mikäli tarkasteltaisiin Osapuolten sahatavaran toimitusalueita Suomen sisällä, alue, jolta 80 % Stora Enson kunkin sahan vuoden 2023 myynnistä Suomeen kertyi, vaihtelee laajuudeltaan sahakohtaisesti noin [200–600] kilometrin välillä linnuntietä mitattuna. Kohteen vuoden 2023 Suomen 80 %:n myynnin toimitusetäisyydet olivat puolestaan linnuntietä mitattuna Kalajoen sahalta noin [500–600] kilometriä ja Oulaisten sahalta noin [400–500] kilometriä. Kohteen Oulun sahan myynti Suomeen on vuoden 2024 aikana ollut vähäistä, mistä syystä toimitusalueen laajuutta ei vuoden 2024 perusteella ole relevanttia tarkastella. Oulun sahan toimitusalue tulee käynnistysvaiheen jälkeen kuitenkin olemaan arviolta noin [500–600] kilometriä. Siten Osapuolten Suomen 80 %:n myynnin päällekkäinen toimitusalue kattaa käytännössä koko Suomen.

2.4 Kiinteiden puupolttoaineiden myynti

Molemmat Yrityskaupan Osapuolet harjoittavat kiinteiden puupolttoaineiden myyntiä. Kiinteitä puupolttoaineita voidaan käyttää sähkön, prosessilämmön, kaukolämmön, pellettien ja biopolttoaineiden tuottamisessa. Molemmat osapuolet toimittavat puunhankinnan ja sahateollisuuden sivutuotteena syntyvää kiinteää puupolttoainetta energialaitoksille lämpö- ja sähköenergian tuotantoon. Kiinteisiin puupolttoaineisiin on sisällytetty se osuus sahahakkeesta, joka Ilmoittajan arvion mukaan päätyy energiakäyttöön.

Ilmoittajan arvion mukaan vuonna 2023 kiinteiden puupolttoaineiden markkina Suomessa oli noin 16 miljoonaa kuutiometriä. Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus vuonna 2023 oli Suomessa noin [0–5] %. Maakuntatasolla tarkasteltuna Osapuolten päällekkäisyys rajoittuu Kymenlaakson maakuntaan, jossa Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus oli vuonna 2023 noin [0–5] % markkinan koon ollessa noin 0,8 miljoonaa kuutiometriä.

2.5 Sellun myynti

Osapuolista vain Stora Enso toimii sellun valmistuksessa ja myynnissä, jossa raakapuu muodostaa keskeisen raaka-aineen. Raakapuun hankinnan markkinoiden voidaan katsoa olevan vertikaalisessa yhteydessä sellun valmistuksen ja myynnin markkinoihin. Ilmoittajan arvion mukaan vuonna 2023 sellun myynnin maailmanlaajuinen markkina oli noin 71 miljoonaa tonnia, ETA:n laajuinen markkina noin 12 miljoonaa tonnia ja Suomen markkina noin 0,6 miljoonaa tonnia. Ilmoittajan arvion mukaan Stora Enson markkinaosuus sellun myynnissä on Suomessa [10–20] %, ETA:lla [5–10] % ja maailmanlaajuisesti [0–5] %.

2.6 Muut yhteydet

Edellä todetun lisäksi Osapuolten välillä on marginaalista päällekkäisyyttä puurakennustuotteiden myynnissä Suomessa. Ilmoittaja on lisäksi tunnistanut Yrityskaupan kannalta etäiseksi jääviä vertikaalisia yhteyksiä viilupuussa eli LVL:ssä, rakennuspuusepänteollisuuden komponenteissa, sahahakkeessa, puupelleteissä ja Stora Enson muissa puusta valmistettavissa tuotteissa, kuten biopohjaisissa sideaineissa.

3. Ilmoittajan näkemys yrityskaupan kilpailuvaikutuksista

Ilmoittajan mukaan Yrityskaupalla ei ole haitallisia horisontaalisia kilpailuvaikutuksia. Ilmoittajalle ei synny Yrityskaupan myötä yhdelläkään edellä mainituista markkinoista sellaista markkinavoimaa, että sillä olisi mahdollisuus vaikuttaa haitallisesti kilpailuun hinnoittelun tai muidenkaan kilpailutekijöiden osalta. Osapuolten keskeisimmät valtakunnalliset kilpailijat puunhankinnassa ovat Metsä Group, UPM-Kymmene Oyj, Mondi Group -konserni, Koskisen Oyj, Keitele Group -konserni, Versowood Oy ja Pölkky Oy. Näiden lisäksi markkinoilla on useita keskisuuria alueellisesti toimivia metsäteollisuusyrityksiä, sahoja ja energia-alan toimijoita, jotka kilpailevat samasta raaka-aineesta Osapuolten kanssa. Raakapuun kotimainen kysyntä ylittää tällä hetkellä raakapuun tarjonnan ja teollisuuden puun tarve tulee kasvamaan lähivuosina etenkin valmistuneiden ja rakenteilla olevien investointien takia. Myös Yrityskaupan jälkeen puun myyjille jää lukuisia vaihtoehtoisia kauppakumppaneita ja keskittymä tulee edelleen kohtaamaan merkittävää kilpailupainetta puunhankinnassa. Raakapuun kysynnän kasvaessa myös tarve urakointipalveluille kasvaa ja Yrityskaupan jälkeenkin markkinoille jää sekä valtakunnallisesti että alueellisemmin tarkasteltuna lukuisia keskittymälle vaihtoehtoisia urakointipalveluiden ostajia, jotka tuottavat keskittymälle merkittävää kilpailupainetta.

Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella, jossa Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus kohoaa korkeimmilleen puunhankinnassa yksityismetsänomistajilta sekä urakointipalveluiden hankinnassa, toimii lukuisia Osapuolten kilpailijoita, joista merkittävimpinä Metsä Group, UPM-Kymmene Oyj, Pölkky Oy, Mondi Group -konserni, Kuhmo Oy, Iisalmen Sahat Oy, Keitele Group -konserni ja Binderholz Nordic Oy. Myös Yrityskaupan jälkeen Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueelle jää lukuisia keskittymälle vaihtoehtoisia puunostajia. Ilmoittajan näkemyksen mukaan raakapuun kysyntä jatkaa myös Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueella voimakasta kasvua. Pohjois-Pohjanmaan maakunnan alueelta raaka-ainetta viedään myös muissa maakunnissa sijaitseville jalostuslaitoksille, mikä lisää kilpailupainetta alueella.

Ilmoittajan näkemyksen mukaan Yrityskaupalla ei ole myöskään tehokkaalle kilpailulle haitallisia vertikaalisia vaikutuksia. Ilmoittaja on identifioinut Osapuolten liiketoimintojen kesken vertikaalisen yhteyden puunhankinnan ja sellun valmistuksen, sahaliiketoiminnan sekä kiinteiden puupolttoaineiden myynnin välillä. Osapuolilla ei ole markkinavoimaa eikä kykyä tai kannustinta sulkea markkinoita tuotantoketjun alku- tai loppupäässä. Kaikissa edellä kuvatuissa tuotteissa on Osapuolten lisäksi lukuisia vaihtoehtoisia toimittajia ja asiakkaita, eikä Yrityskauppa estä tai vaikeuta kilpailevien yritysten toimintaa markkinoilla taikka uusien yritysten markkinoille pääsyä.

Ilmoittajan mukaan Yrityskauppa ei siten olennaisesti estä tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla.

Lisätietoja

Tiia Sotamaa

Erityisasiantuntija