Elisa Oyj / Lean Group Oy (kuuleminen 23.4.2024 asti)

Diaarinumero

KKV/474/14.00.10/2024

Osapuolet

Elisa Oyj / Lean Group Oy

  • Ilmoitus saapunut 16.4.2024.

    Ensimmäisen vaiheen määräaika 21.5.2024.

  • Kuulemisen määräaika 23.4.2024.

    KKV pyytää etenkin yrityskaupan osapuolten asiakkaita, kilpailijoita ja tavarantoimittajia sekä toimialaliittoja ja -järjestöjä lausumaan näkemyksensä yrityskaupan kilpailuvaikutuksista.

    Voitte kertoa lausunnossanne oman näkemyksenne markkinoilla vallitsevasta kilpailutilanteesta ja markkinoiden kehityksestä sekä yrityskaupan mahdollisista kilpailuvaikutuksista. Lisäksi voitte kommentoida yrityskaupan ilmoittajan alla esittämiä näkemyksiä markkinoista ja niiden rakenteesta.

    Pyydämme yksilöimään lausunnossanne mahdollisesti olevat liikesalaisuudet. Merkitkää liikesalaisuudet [hakasulkeisiin kursiivilla]. Mikäli lausuntoonne ei sisälly salassa pidettäviä tietoja, pyydämme mainitsemaan myös siitä. Yrityskauppoihin liittyvä korostettu liikesalaisuussuoja otetaan huomioon asian käsittelyssä. Pyydämme toimittamaan lausuntonne KKV:lle viimeistään 23.4.2024 sähköpostitse osoitteeseen kilpailuvalvonta@kkv.fi.

Ilmoittajan näkemys yrityskaupasta

1.1 Yrityskauppa ja sen toteutusmuoto sekä osapuolet

Elisa Oyj (”Elisa” ja ”Ilmoittaja”) ostaa Lean Group Oy:n ja sen kokonaan omistaman Leanware Oy:n (”Leanware”) koko osakekannan (”Kohde”). Yrityskaupan toteutusmuoto on kilpailulain 21 §:n 1 momentin 1 kohdan mukainen määräysvallan hankinta.

Elisa on suomalainen julkinen osakeyhtiö, jonka osake on noteerattu Nasdaq Helsingissä. Elisa-konserni harjoittaa yleistä teletoimintaa ja tarjoaa tietoliikennepalveluja ja digitaalisia palveluja. Elisa-konsernin liiketoiminta keskittyy Suomeen ja Viroon, minkä lisäksi konsernilla on toimintaa kansainvälisesti yli sadassa maassa.

Elisan kansainvälisiin digitaalisiin liiketoimintoihin kuuluva Elisa IndustrIQ tarjoaa Suomen ulkopuolella valmistavan teollisuuden asiakkaille tekoälyyn ja koneoppimiseen pohjautuvia ohjelmistoratkaisuja, jotka parantavat asiakkaiden kilpailukykyä, kestävää kehitystä ja taloudellisia tuloksia. Elisa IndustrIQ keskittyy valituille toimialoille korkean teknologian, kemian-, elintarvike- ja juoma- sekä kone- ja laiteteollisuudessa ja tarjoaa asiakkailleen ratkaisuja toimitusketjun, tuotantotoiminnan, laadun ja EHS:n (Environment, Health, Safety) keskeisiin prosesseihin.

Kohde tarjoaa ratkaisuja kaupan, teollisuuden ja logistiikan kilpailukyvyn tehostamiseen. Kohde toimittaa Suomessa asiakkailleen tuotannonohjausjärjestelmiä erityisesti teollisuuden ja varastojen tuotannonohjaukseen. Kohde toimittaa tuotannon-/valmistuksenohjausjärjestelmiä (Manufacturing Execution System, MES), varastonhallintajärjestelmiä (Warehouse Management System, WMS) sekä toimitusketjun hallintaa koskevia järjestelmiä (Supply Chain Management, SCM). Järjestelmät toimitetaan pitkälti SaaS-palveluna, mutta myös On Premise -asennukset ovat mahdollisia. Kohde tarjoaa lisäksi ohjelmistokonsultointia näillä toimialoilla.

1.2 Ilmoittajan näkemys relevanteista markkinoista ja kaupan kilpailuvaikutuksista

Osapuolilla ei ole käytännössä lainkaan horisontaalisesti päällekkäistä toimintaa eikä myöskään vertikaalista suhdetta.

Aikaisemman ratkaisukäytännön mukaan yleinen IT-markkina jakaantuu IT-ohjelmistojen markkinaan ja IT-palvelumarkkinaan. IT-ohjelmistojen markkina voidaan edelleen jakaa sovellusohjelmistojen ja niihin liittyvien palveluiden markkinaan. Maantieteellisten markkinoiden on katsottu olevan maailmanlaajuiset tai vähintään ETA-alueen laajuiset. Saatavilla olevat markkinaraportit noudattavat pitkälti samaa jakoa.

Ilmoittajan Gartnerin markkinaraportteihin perustuvan arvion mukaan IT-ohjelmistojen ja IT-palveluiden markkinoiden yhteenlaskettu koko Suomessa on ollut vuonna 2022 arviolta 2,8 miljardia euroa (IT-ohjelmistojen markkina) ja 5,1 miljardia euroa (IT-palveluiden markkina). Kohde toimii ainoastaan toiminnanohjauksen ja toimitusketjun hallinnan ohjelmistomarkkinoilla (ERP+SCM), jonka koko Suomessa on 471,4 miljoonaa euroa. Kohteen markkinaosuus tällä markkinalla on 0–5 prosenttia. ERP- ja SCM-järjestelmiä koskevan IT-palvelumarkkinan koko on Ilmoittajan arvion mukaan noin 940 miljoonaa euroa ja Kohteen markkinaosuus tällä markkinalla on 0–5 prosenttia. Ilmoittaja on vasta tulossa näille markkinoille.

Ilmoittajan näkemyksen mukaan yrityskaupalla ei ole haitallisia vaikutuksia tehokkaaseen kilpailuun eikä se johda määräävän markkina-aseman syntymiseen millään markkinoilla. Vaikka markkinoita tarkasteltaisiin vain Suomen laajuisina jäävät Ilmoittajan ja Kohteen markkinaosuudet täysin marginaalisiksi myös kaupan jälkeen.

Sekä IT-ohjelmistojen että -palveluiden markkinoilla toimii vahvoja suuria kansainvälisiä kilpailijoita, kuten Visma, SAP, Microsoft, Basware, Oracle, Infor (IT-ohjelmistomarkkina) sekä CGI, TietoEvry, Tata Consulting Services, CapGemini, Accenture ja Fujitsu (IT-palvelumarkkina). Markkinoilla toimii lisäksi paljon kansainvälisiä toimijoita pienempiä pohjoismaisia ja suomalaisia toimijoita, kuten Consafe Logistics, Ongoing Warehouse, Pinja Group, Digia Finland, Roima Intelligence, SCM Best, Supermind, Vincit, Gofore, Futurice ja Etteplan.

Järjestely ei myöskään johda kielteisiin vertikaalisiin tai monialavaikutuksiin. Niillä IT-ohjelmistojen ja -palvelujen markkinoilla, joilla Kohde toimii, on runsaasti kilpailua eikä yrityskaupalla ole markkinoita sulkevaa vaikutusta. Yrityskauppa ei estä tai vaikeuta kilpailevien yritysten toimintaa markkinoilla tai uusien yritysten markkinoille pääsyä. Yrityskauppa ei siten olennaisesti estä tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden olennaisella osalla.

Lisätietoja 

Riina Autio

Johtava asiantuntija