-
Ilmoitus saapunut: 29.4.2025
Ensimmäisen vaiheen määräaika: 3.6.2025
-
Kuulemisen määräaika 9.5.2025
KKV pyytää etenkin yrityskaupan osapuolten asiakkaita, kilpailijoita ja tavarantoimittajia sekä toimialaliittoja ja -järjestöjä lausumaan näkemyksensä yrityskaupan kilpailuvaikutuksista.
Voitte kertoa lausunnossanne oman näkemyksenne markkinoilla vallitsevasta kilpailutilanteesta ja markkinoiden kehityksestä sekä yrityskaupan mahdollisista kilpailuvaikutuksista. Lisäksi voitte kommentoida yrityskaupan ilmoittajan alla esittämiä näkemyksiä markkinoista ja niiden rakenteesta.
Pyydämme yksilöimään lausunnossanne mahdollisesti olevat liikesalaisuudet. Merkitkää liikesalaisuudet [hakasulkeisiin kursiivilla]. Mikäli lausuntoonne ei sisälly salassa pidettäviä tietoja, pyydämme mainitsemaan myös siitä. Yrityskauppoihin liittyvä korostettu liikesalaisuussuoja otetaan huomioon asian käsittelyssä. Pyydämme toimittamaan lausuntonne KKV:lle viimeistään perjantaina 9.5.2025 sähköpostitse osoitteeseen kilpailuvalvonta@kkv.fi.
Ilmoittajan näkemys yrityskaupasta
Nyt ilmoitettavalla yrityskaupalla Polhem Infra KB (jäljempänä ”Polhem Infra”) hankkii Porin kaupungilta (jäljempänä ”Pori”; jäljempänä yhdessä Polhem Infran kanssa ”Ilmoitusvelvolliset” tai ”Yhteisyrityksen perustajat”) 49 % Pori Energia Oy:n (jäljempänä ”Pori Energia” tai ”Yhteisyritys”) osakekannasta (jäljempänä ”Yhteisyrityksen perustaminen”). Ennen Yhteisyrityksen perustamista Porin kaupunki omistaa 100 % Pori Energian osakekannasta, ja Yhteisyrityksen perustamisen jälkeen Porille jää 51 % omistusosuus Pori Energian osakekannasta. Yhteisyrityksen perustamisen myötä Pori Energia siirtyy Porin yksinomaisesta määräysvallasta Porin ja Polhem Infran yhteiseen määräysvaltaan. Nyt ilmoitettavan yrityskaupan oikeudellisena toteuttamismuotona on kilpailulain (948/2011) 21 §:n 1 momentin 4 kohdassa tarkoitettu sellaisen yhteisyrityksen perustaminen, joka huolehtii pysyvästi kaikista itsenäiselle yritykselle kuuluvista tehtävistä.
Polhem Infra on Ruotsin valtiollisten eläkerahastojen omistama sijoitusyhtiö. Se tuottaa tuottoa Ruotsin kansalliselle tuloeläkejärjestelmälle pitkäaikaisilla sijoituksilla kestävään infrastruktuuriin, keskittyen uusiutuvan sähkön tuotantoon, energian varastointiin, energian jakeluun, digitaaliseen infrastruktuuriin ja liikenneinfrastruktuuriin. Polhem Infran omistajatahot, AP-rahastot, edistävät Ruotsin tuloeläkejärjestelmän vakautta ja pyrkivät korkeaan tuottoon ajan myötä. Polhem Infran yritysryhmään kuuluvat yhtiöt, joilla on toimintaa Suomessa, ovat Polhem Infran määräysvallassa oleva Arelion Finland Oy, joka tarjoaa maailmanlaajuisesti dataliikenteen infrastruktuuria, sekä AP-rahastojen sijoituskohteisiin kuuluvat kiinteistösijoitusyhtiöt Jutas Invest Finland Oy, Trophi Fastighets AB ja Hemsö Fastighets AB.
Suomalainen Pori Energia -konserni toimii laajasti energia-alalla. Se tuottaa mm. energiaa, jakelee sekä sähköä että kaukolämpöä ja tarjoaa myös tuulivoimapalveluita sekä ulkoistettuja teollisuusenergiapalveluita.
Yhteisyrityksen perustaminen seuraa Polhem Infran investointistrategiaa sijoituksena pitkäaikaiseen kestävään Pohjoismaiseen kohteeseen. Yhteisyrityksen perustaminen tukee Yhteisyritystä korkealaatuisten, uusiutuvien ja kestävien energiaratkaisujen ja palveluiden tarjoamisessa ja kehittämisessä sekä uusien vihreän siirtymän investointien toteuttamisessa.
Pori Energialla ja Polhem Infran muilla sijoituskohteilla on rajallisissa määrin horisontaalisia päällekkäisyyksiä ja mahdollisia vertikaalisia yhteyksiä energia-alalla. Pori Energian ja Polhem Infran yhteenlaskettu markkinaosuus ei ylitä 20 % millään markkinalla ja niiden yhteenlaskettu markkinaosuus on vähäinen tai erittäin vähäinen kaikilla markkinoilla, joilla niillä on horisontaalisia päällekkäisyyksiä tai mahdollisia vertikaalisia yhteyksiä. Pori Energialla ja Polhem Infralla ei ole Yhteisyrityksen perustamisen kannalta merkityksellistä toimintaa samoilla maantieteellisillä alueilla. Pori Energian toiminta on selvästi keskittynyt Suomeen, eikä Polhem Infralla ole toimintaa Suomessa relevanteilla markkinoilla.
Ilmoitusvelvolliset ovat tunnistaneet horisontaalisia päällekkäisyyksiä ainoastaan, mikäli relevantit markkinat kattavat vähintään Suomen ja Ruotsin. Tiedot tällaisista markkinoista on toimitettu Suomen ja Ruotsin laajuiselta markkinalta, koska tämä on kapein mahdollinen maantieteellinen markkinamäärittely, jolla osapuolilla on horisontaalinen päällekkäisyys. Jos maantieteelliseen markkinamäärittelyyn sisällytettäisiin muita maantieteellisiä alueita, osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus olisi huomattavasti pienempi.
- Sähkön tuotanto ja tukkumyynti: Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan Suomen ja Ruotsin laajuisen markkinan koko oli vuonna 2024 252,84 TWh sähkön tuotannolla mitattuna. Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus Suomen ja Ruotsin markkinalla on [0–5] %.
- Raakapuun hankinta: Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan Suomen ja Ruotsin laajuisen markkinan koko oli vuonna 2024 104 115 GWh myynnin määrällä mitattuna. Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus Suomen ja Ruotsin markkinalla on [0–5] %.
- Kiinteiden puupolttoaineen hankinta (pois lukien puupelletit): Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan Suomen ja Ruotsin laajuisen markkinan koko oli vuonna 2024 97 664 GWh kiinteiden puupolttoaineiden käytön perusteella laskettuna. Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus Suomen ja Ruotsin markkinalla on [0–5] %.
- Puupellettien hankinta: Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan Suomen ja Ruotsin laajuisen markkinan koko oli vuonna 2024 9 368 GWh tuotannon määrällä laskettuna. Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus Suomen ja Ruotsin markkinalla on [0–5] %.
- Ulkoistetut teollisuusenergiapalvelut: Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan Suomen ja Ruotsin laajuisen markkinan koko oli vuonna 2024 820 miljoonaa euroa myynnin arvolla mitattuna ja 14 TWh tuotannon määrällä mitattuna. Osapuolten yhteenlaskettu markkinaosuus Suomen ja Ruotsin markkinalla on [10–20] %.
Ilmoitusvelvollisten toiminnoilla on myös mahdollisia vertikaalisia yhteyksiä. Näistäkin markkinoista tiedot on toimitettu Suomen ja Ruotsin laajuisilta markkinoilta, koska tämä on kapein mahdollinen maantieteellinen markkinamäärittely, jolla osapuolten liiketoimintojen välillä on vertikaalinen yhteys.
- Tuulivoimapuistojen kehittäminen, rakentaminen ja käyttö (ylämarkkina) – Sähkön tuotanto- ja tukkumyynti (alamarkkina): Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan tuulivoimapuistojen kehittämisen, rakentamisen ja käytön Ruotsin markkinan koko oli vuonna 2024 40,8 TWh tuotetun tuulivoimaenergian määrällä mitattuna, ja sähkön tuotannon Suomen ja Ruotsin laajuisen markkinan koko oli vuonna 2024 252,84 TWh sähkön tuotannolla mitattuna. Polhem Infra toimii tuulivoimapuistojen kehittämisen, rakentamisen ja käytön markkinalla Ruotsissa, jossa sen markkinaosuus on [0–5] %. Pori Energian markkinaosuus sähkön tuotannon ja tukkumyynnin Suomen ja Ruotsin laajuisella markkinalla on [0–5] %.
- Tuulivoimaturbiinien erilliset käyttö- ja huoltopalvelut (ylämarkkina) – Tuulivoimapuistojen kehittäminen, rakentaminen ja käyttö (alamarkkina): Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan tuulivoimaturbiinien erillisten käyttö- ja huoltopalveluiden Suomen markkinan koko oli vuonna 2024 noin 92 miljoonaa euroa myynnin arvon perusteella, ja tuulivoimapuistojen kehittämisen, rakentamisen ja käytön Ruotsin markkinan koko oli vuonna 2024 40,8 TWh tuotetun tuulivoimaenergian määrällä mitattuna. Pori Energia tarjoaa tuulivoimaturbiinien erillisiä käyttö- ja huoltopalveluja, ja sen markkinaosuus Suomessa on [5–10] %. Polhem Infran markkinaosuus tuulivoimapuistojen kehittämisen, rakentamisen ja käytön markkinalla Ruotsissa on [0–5] %.
- Kiinteiden puupolttoaineiden myynti (pois lukien puupelletit) (ylämarkkina) – Kiinteiden puupolttoaineiden hankinta (pois lukien puupelletit) (alamarkkina): Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan kiinteiden puupolttoaineiden myynnin Ruotsin markkinan koko oli vuonna 2024 54 515 GWh kiinteiden puupolttoaineiden käytön perusteella laskettuna ja kiinteiden puupolttoaineiden hankinnan Suomen ja Ruotsin laajuisen markkinan koko oli vuonna 2024 97 664 GWh kiinteiden puupolttoaineiden käytön perusteella laskettuna. Polhem Infra valmistaa brikettejä ja myy näitä asiakkaille Ruotsissa ja Norjassa. Polhem Infran markkinaosuus kiinteiden puupolttoaineiden myynnin markkinalla on [0–5] %. Pori Energian markkinaosuus kiinteiden puupolttoaineiden hankinnan markkinalla on [0–5] %.
- Puupellettien myynti (ylämarkkina) – Puupellettien hankinta (alamarkkina): Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan puupellettien myynnin Ruotsin markkinan koko oli vuonna 2024 8 228 GWh tuotannon määrällä mitattuna ja puupellettien hankinnan Suomen ja Ruotsin laajuisen markkinan koko oli vuonna 2024 9 368 GWh tuotannon määrällä laskettuna. Polhem Infra tuottaa ja myy puupellettejä asiakkaille Ruotsissa. Polhem Infran markkinaosuus puupellettien myynnin markkinalla on [5–10] %. Pori Energian markkinaosuus puupellettien hankinnan markkinalla on [0–5] %.
- Sähkön tuotanto ja tukkumyynti (ylämarkkina) – Sähkön jakelu (alamarkkina): Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan sähkön tuotannon ja tukkumyynnin Suomen ja Ruotsin laajuisen markkinan koko oli vuonna 2024 252,84 TWh sähkön tuotannolla mitattuna ja sähkön jakelun Suomen laajuisen markkinan koko oli vuonna 2024 1 875 miljoonaa euroa myynnin arvolla mitattuna. Polhem Infran markkinaosuus sähkön tuotannon ja tukkumyynnin markkinalla Suomessa ja Ruotsissa on [0–5] %. Sähkön jakelun markkinaa tarkasteltaessa koko Suomen laajuisena Pori Energian markkinaosuus on [0–5] %. Sähkön jakelun markkinaa on kuitenkin yleensä kilpailuviranomaisten päätöskäytännössä tarkasteltu alueellisena markkinana, joka rajoittuu tiettyyn jakeluverkkoon. Näin tarkasteltaessa Pori Energian markkinaosuus sen jakeluverkon alueella on 100 %. Huomioiden varsinkin osapuolten pienet markkinaosuudet sekä sen, että sähkön jakelumarkkinat ovat tarkasti laissa säänneltyjä luonnollisia monopoleja, yrityskaupalla ei ole haitallisia vaikutuksia kilpailuun myöskään tällä alueellisella alamarkkinalla eikä yrityskauppa vaikuta kilpailuun tällä markkinalla.
- Puupellettien myynti (ylämarkkina) – Kaukolämmön tuotanto (alamarkkina): Ilmoitusvelvollisten arvion mukaan puupellettien myynnin Ruotsin markkinan koko oli vuonna 2024 8 228,2 GWh tuotannon määrällä mitattuna ja kaukolämmön tuotannon Suomen markkinan koko oli vuonna 2024 2 750 miljoonaa euroa myynnin arvolla mitattuna. Polhem Infran markkinaosuus puupellettien myynnin Ruotsin markkinalla on [5–10] %. Markkinaosuus pienenisi tästä, jos maantieteellinen markkina laajennetaan kattamaan Suomen. Pori Energian markkinaosuus kaukolämmön tuotannon Suomen markkinalla on [0–5] %. Kaukolämmön tuotannon markkinaa on kuitenkin yleensä kilpailuviranomaisten päätöskäytännössä tarkasteltu alueellisena markkinana, joka rajoittuu tiettyyn kaukolämpöverkkoon. Näin tarkasteltaessa Pori Energian markkinaosuus sen kaukolämpöverkon alueella on 100 %. Huomioiden varsinkin osapuolten pienet markkinaosuudet sekä sen, että puupelletit ovat ainoastaan yksi tapa tuottaa kaukolämpöä ja kaukolämpö on ainoastaan yksi puupellettien käyttökohde, yrityskaupalla ei ole haitallisia vaikutuksia kilpailuun myöskään tällä alueellisella alamarkkinalla. Kaukolämmön tuotanto on myös luonteeltaan luonnollinen monopoli.
Edellä todetuista syistä yhteydet yrityskaupan osapuolten välillä ei Ilmoitusvelvollisten näkemyksen mukaan johda tehokkaan kilpailun olennaiseen estymiseen millään mahdollisilla Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla, jonka vuoksi se tulee hyväksyä. Yhteisyrityksen perustamisella ei myöskään tule olemaan vaikutusta Yhteisyrityksen perustajien väliseen toimintaan.