Bassadone Automotive Nordic Oy / Metroauto Oy:n Tampereen ja Espoon Niittykummun liiketoiminta

Päivämäärä

19.1.2023

Diaarinumero

KKV/83/14.00.10/2023

Osapuolet

Automyymälä Helsinki Oy (Bassadone Automotive Nordic Oy) / Metroauto Oy:n Tampereen ja Espoon Niittykummun liiketoiminta

Il­moit­ta­jan nä­ke­mys yri­tys­kau­pas­ta

Automyymälä Helsinki Oy ja Metroauto Oy ovat sopineet kaupasta, jossa Bassadone-konserniin kuuluva Automyymälä Helsinki Oy ostaa Metroauto Oy:n Tampereen ja Espoon Niittykummun liiketoiminnat

Automyymälä Helsinki Oy (”Ostaja”) harjoittaa uusien ja käytettyjen henkilöautojen ja hyötyajoneuvojen sekä näiden lisäosien ja varaosien myyntitoimintaa sekä ajoneuvojen huoltotoimintaa. Ostaja toimii Suzuki-, Isuzu-, Renault-, Dacia-, Hyundai-, SsangYong-, Lotus-, Peugeot-, Citroën sekä DS-merkkisten ajoneuvojen jälleenmyyjänä Suomessa. Kyseiset automerkit ovat Ostajan yritysryhmään kuuluvien yritysten maahantuomia. Ostaja myy ajoneuvoja internetin välityksellä sekä Vantaan, Raision ja Hämeenlinnan toimipisteissä. Lisäksi Ostajalla on huoltotoimintaa harjoittava toimipiste Malmilla. Ostajan myy myös käytettyjä henkilöautoja ja hyötyajoneuvoja.

Kaupan kohteena oleva Tampereen liiketoiminta kattaa autokauppa-, huolto- ja korjaamoliiketoiminnan sekä varaosakaupan Tampereella Hatanpääntiellä sijaitsevassa toimipisteessä ja Espoon liiketoiminta puolestaan kattaa autokauppa-, huolto- ja korjaamoliiketoiminnan sekä varaosakaupan Espoon Niittykummussa sijaitsevassa toimipisteessä (yhdessä ”Liiketoiminnat”).

Yrityskauppajärjestelyn myötä Ostajalle siirtyy Metroauto Oy:ltä Liiketoiminnat eli käytännössä Metroauto Oy:n Tampereella ja Espoossa harjoittama autokauppa-, huolto- ja korjaamo- sekä varaosakauppaa koskevat liiketoiminnat, lukuun ottamatta käytettyjä autoja eli vaihtoautovarastoja. Toimipisteiden henkilöstö siirtyy yrityskaupan toteuduttua Ostajan palvelukseen vanhoina työntekijöinä. Yrityskaupan myötä Ostaja aloittaa vähittäismyyntimarkkinoilla Tampereella, vahvistaa asemaansa pääkaupunkiseudulla ja varmistaa Ostajan yritysryhmän maahantuomien ajoneuvomerkkien huolto- ja myyntipalvelut Suomen suurimmissa kaupungeissa.

Yrityskaupan myötä Metroauto Oy keskittää toimintaansa yhä vahvemmin Toyota-merkkisten ajoneuvojen jälleenmyyjänä ja jatkaa nykyistä toimintaansa Herttoniemessä ja Koskelossa sijaitsevissa toimipisteissään. Metroauto Oy edustaa vähittäiskauppiaana Ostajan yritysryhmän maahantuomia merkkejä Citroën, Hyundai, Peugeot, Dacia ja Renault.

Sekä Ostaja että Liiketoiminnat toimivat Suomessa uusien ja käytettyjen henkilöautojen ja hyötyajoneuvojen vähittäismyyntimarkkinoilla sekä jälkimarkkinapalvelujen markkinoilla. Osapuolten markkinaosuus kullakin mainitulla markkinalla on alle 20 prosenttia sekä valtakunnallisesti että alueellisesti tarkasteltuna. Yrityskaupasta johtuva Ostajan markkinaosuuden lisäys Suomessa ja alueellisesti on vähäinen, ja raportoitaville markkinoille jää yrityskaupan jälkeenkin monia varteenotettavia kilpailijoita. Yrityskaupan seurauksena Ostajan vähittäismyyntiliiketoiminta ainoastaan laajenee maantieteellisesti Tampereelle ja vahvistuu maltillisesti pääkaupunkiseudulla. Osapuolten lisäksi Suomessa on lukuisia muita merkittäviä uusien ja käytettyjen henkilöautojen että hyötyajoneuvojen jälleenmyyjiä, kuten K Auto Retail Oy, Autotalo Laakkonen Oy, Autokeskus Oy, Käyttöauto Oy, Rinta-Joupin Autoliike Oy, Bilia Oy Ab ja Kamux Suomi Oy.

Ostaja toimii Suomessa lisäksi edellä mainittuihin markkinoihin nähden vertikaalisilla markkinoilla, jotka ovat uusien henkilöautojen ja hyötyajoneuvojen sekä näiden varaosien ja lisävarusteiden maahantuonti. Liiketoiminnat eivät toimi edellä mainituilla vertikaalisilla markkinoilla Suomessa lainkaan. Ostajan markkinaosuus ei ylitä 30 % millään vertikaalisella markkinalla.

Ostaja katsoo, että suunniteltu yrityskauppa ei merkittävästi muuta uusien ja käytettyjen henkilöautojen ja hyötyajoneuvojen vähittäismyynnin tai jälkimarkkinapalvelujen markkinoita, eikä myöskään ajoneuvojen ja niiden varaosien ja lisävarusteiden maahantuonnin ja tukkumyynnin markkinoita. Ilmoitusvelvollisen näkemyksen mukaan suunnitellulla yrityskaupalla ei voi olla kilpailun vastaisia vaikutuksia.