Lausunto liikenne- ja viestintäministeriölle 23.9.2024
Diaarinumero KKV/880/03.02/2024
Lausunto arviomuistiosta koskien asemanhaltijan lakisääteisten tehtävien ja vastuiden järjestämistä Suomessa
1. Haluatteko esittää yleisiä huomioita arviomuistioluonnoksesta?
Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) toteaa lausunnon alkuun, että se pitää tärkeänä, että asemanhaltijoiden lakisääteisten tehtävien järjestäminen hoidetaan niin, että kilpailu raideliikenneoperaattoreiden välillä ei vääristy. KKV ei ole arviomuistion perusteella tunnistanut, että mikään esitetyistä vaihtoehdoista olisi tästä näkökulmasta ongelmallinen.
2. Haluatteko täydentää tai korjata arviomuistion kuvausta asemanhaltijan tehtävien nykytilasta tai nykytilasta tehdyistä arvioista? Voitte esittää huomionne seuraaviin alakohtiin ja halutessanne vain osaan niistä.
i) Matkustajien oikeuksista tiedottaminen
KKV:n näkemyksen mukaan matkustajien oikeuksien tiedottamisen tärkeys tulee korostumaan entisestään tulevaisuudessa multimodaalisten matkaketjujen solmukohdissa, kuten juna-asemilla. Monikanavaisuus matkustajien oikeuksista tiedotettaessa ja tiedon nopea saatavuus liikenteen häiriötilanteissa on tärkeää eri kuluttajaryhmien tavoittamiseksi, sillä kaikilla matkustajilla ei ole välttämättä käytössään esimerkiksi älypuhelinta tai digitaalisia sovelluksia tiedon vastaanottamiseksi sähköisten kanavien tai digitaalisten laitteiden kautta. Yksinomaan sähköisessä muodossa annettu tieto ei ole riittävää kaikkien matkustajaryhmien tavoittamiseksi, vaikka sähköiset kanavat ja digitaaliset sovellukset kiistatta palvelevat osaa kuluttajista.
9. Haluatteko täydentää tai korjata arviomuistioluonnoksessa asemanhaltijan lakisääteisten tehtävien valvonnan nykytilasta tai muutostarpeista esitettyä?
KKV:n kuluttaja-asiamies on yksi kolmesta rautatievastuuasetuksen kansallisista täytäntöönpanoviranomaisista ja sen tehtävänä on valvoa kollektiivisesti kuluttajamatkustajien oikeuksien toteutumista. Arviomuistiossa esitettään asemanhaltijan velvoitteiden noudattamisen valvonnan järjestämisen osalta, että kuluttaja-asiamiehelle on tarkoitus osoittaa uuden matkustajan oikeuksia koskevan multimodaaliasetuksen valvonta kuluttajamatkustajien osalta Suomen nykyvalvontamallin mukaisesti.
KKV kiinnittää tältä osin huomiota siihen, että multimodaaliasetuksen ja kaikkia liikennemuotoja koskevan Omnibus-paketin myötä on mahdollista, että matkustajan oikeuksien valvontamalliin on tulossa suuria muutoksia. EU:n komissio on ehdottanut siirtymistä riskiperusteiseen valvontamalliin niin multimodaaliasetuksessa kuin kaikissa matkustajien oikeuksia sääntelevissä liikennemuotokohtaisissa asetuksissa. Riskiperusteinen valvontamalli poikkeaa merkittävästi nykyisestä Suomen valvontamallista. KKV:n kuluttaja-asiamies haluaa sinänsä säilyttää yleistoimivaltansa suhteessa kuluttajamatkustajien oikeuksien valvojana, mutta varaa mahdollisuuden myöhemmin kansallisen implementoinnin yhteydessä tarkastella valvontavastuitaan uudelleen riippuen siitä, minkälaisena matkustajien oikeuksien valvontamalli toteutuu komission ehdotusten myötä. Ehdotettu uusi riskiperusteinen valvontamalli niin multimodaaliasetuksessa kuin Omnibus-paketissa on luonteeltaan regulaattorille kuuluvaa valvontaa, mikä istuu erittäin huonosti kuluttaja-asiamiehen kaltaiselle valvontaviranomaiselle, jolla on laaja yleistoimivalta kuluttajansuojakysymyksissä.