Jouduitko koronaviruksen takia talousvaikeuksiin? Mieti vaihtoehtoja pikavipeille

Pikavipit ja vakuudettomat luotot ovat kallis ratkaisu koronaviruksen aiheuttamiin talousvaikeuksiin ja niitä kannattaa välttää, vaikka oma talous olisi tiukilla. Maksujärjestelyistä kannattaa neuvotella velkojien ja perintätoimistojen kanssa ja miettiä muita ratkaisuja.

Mikäli et pysty maksamaan laskua tai lainan lyhennystä eräpäivänä, ota yhteys laskun lähettäjään jo ennen kuin lasku on myöhässä ja yritä sopia uusi maksuaikataulu.

Monet pankit ovat ilmoittaneet tarjoavansa maksuttomia lyhennysvapaita henkilöasiakkailleen koronaviruksen aiheuttamissa talousvaikeuksissa. Yrityksiltä ja perintätoimistoilta toivotaan vastuullisuutta silloin, kun kuluttaja pyytää maksujärjestelyjä tässä poikkeuksellisessa tilanteessa.

Laskut kannattaa maksaa tärkeysjärjestyksessä. Maksa ensin asuminen eli vuokra tai käyttövastike, asuntolaina, sähkö- ja vesilaskut. Seuraavaksi muut välttämättömät menot kuten ruoka, puhelin, päivähoito, vakuutukset. Mieti voitko karsia jostain menoista, kuten lehtitilauksista tai viihdepalveluista.

Jos joudut kuitenkin turvautumaan luoton ottamiseen, älä ainakaan tee uusia nostoja ennen 1.9.2019 tehtyjen pikaluottosopimusten perusteella. Viime syksynä voimaan tullut 20 %:n korkokatto ei koske niitä, vaan luottokustannukset voivat niissä olla vielä huomattavasti kalliimmat.

Talous- ja velkaneuvonnasta voit saada maksutonta palvelua muun muassa velkatilanteen kartoittamiseen ja neuvotteluihin velkojien kanssa. Apua talousasioissa tarjoaa myös Takuusäätiö.

Lisätietoa: