KKV hyväksyi Veljekset Laakkosen ja Arita Helsingin yrityskaupan

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) hyväksyi 21.2.2019 yrityskaupan, jossa Veljekset Laakkonen Oy hankkii Arita Helsinki Oy:n Skoda- ja Nissan-automerkkien liiketoiminnat Helsingin Herttoniemessä.

Veljekset Laakkonen Oy harjoittaa autojen ja varaosien vähittäiskauppaa, niiden huoltotoimintaa sekä käytettyjen autojen kauppaa. Veljekset Laakkonen Oy kuuluu yhdessä Autotalo Laakkonen Oy:n kanssa Kauppahuone Laakkonen-konserniin.

Arita Helsinki Oy kuuluu Catamount-konserniin ja harjoittaa autojen vähittäiskauppaa, niiden huoltotoimintaa sekä käytettyjen autojen kauppaa. Arita Helsinki on toiminut Nissan-autojen edustus- ja myyntiyhtiönä, ja yhtiöön on vuonna 2018 sulautunut Skoda-autojen edustus- ja myyntiyhtiönä aiemmin toiminut Arita Herttoniemi Oy.

KKV:n arvion mukaan yrityskauppa ei olennaisesti estä tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla. Osapuolten yhteenlasketut markkinaosuudet pysyvät maltillisina eikä yrityskaupalla ole viraston arvion mukaan olennaista muutosta markkinan rakenteeseen. Lisäksi markkinoille jää yrityskaupan jälkeen riittävästi kilpailevia toimijoita. Kilpailu- ja kuluttajaviraston markkinaselvityksessä ei myöskään ilmennyt, että yrityskaupalla olisi haitallisia vaikutuksia.

KKV:n antamaan päätökseen sisältyy osapuolten liikesalaisuuksia. Päätös julkaistaan sen jälkeen, kun liikesalaisuudet on poistettu.

Julkinen versio päätöksestä

Lisätietoja: tutkija Jenna Huttu, p. 029 505 3576
etunimi.sukunimi@kkv.fi

Kilpailulain mukaan yrityskauppa on ilmoitettava KKV:lle, jos yrityskaupan osapuolten yhteenlaskettu liikevaihto ylittää 350 miljoonaa euroa ja vähintään kahden yrityskaupan osapuolen Suomesta kertynyt liikevaihto ylittää kummankin osalta 20 miljoonaa euroa. KKV hyväksyy yrityskaupan, jos siitä ei aiheudu kilpailulaissa mainittuja haitallisia vaikutuksia. KKV puuttuu yrityskauppaan, jos viraston selvitys osoittaa, että toteutuessaan yrityskauppa estäisi olennaisesti tehokasta kilpailua Suomen markkinoilla tai niiden oleellisella osalla erityisesti siitä syystä, että yrityskaupalla luotaisiin määräävä markkina-asema tai vahvistettaisiin sitä.

Lue lisää yrityskauppavalvonnasta.

 


Päivitetty 1.3.2019: Lisätty linkki päätöksen julkiseen versioon.