Kouluturvaa-lehteä kauppaava KT Kustannus jatkaa edelleen kuluttajien harhaanjohtamista

Kilpailu- ja kuluttajavirastoon (KKV) on tullut vuoden 2018 alusta yli 600 kuluttajien yhteydenottoa KT Kustannuksesta, joka markkinoi puhelimitse Kouluturvaa-lehteä. Yritys on markkinoinut lehteä harhaanjohtavasti ja lähettänyt sitä kuluttajille ilman tilausta. Kuluttaja-asiamies on tehnyt yrityksestä tutkintapyynnön poliisille ja kehottaa välttämään yrityksen kanssa asioimista.

KT Kustannus on harjoittanut aggressiivista puhelinmyyntiä ja houkutellut kuluttajia tilaukseen virheellisillä tai harhaanjohtavilla väitteillä. Yhteydenottojen perusteella monet kuluttajat ovat luulleet tilanneensa vain näytenumeron, mutta tilaus onkin ollut kestotilaus. Lisäksi KT Kustannus on laskuttanut kuluttajia lehtitilauksista, joita kuluttajat eivät ole kertomansa mukaan tehneet. Useissa tapauksissa väärinkäytösten kohteena ovat olleet iäkkäät kuluttajat.

Lukuisat kuluttajailmoitukset osoittavat, että harhaanjohtaminen on järjestelmällistä. Kuluttaja-asiamies on katsonut, että KT Kustannuksen toiminnassa täyttyvät sekä petoksen yrityksen että markkinointirikoksen tunnusmerkit. Kuluttaja-asiamies tekikin asiasta tutkintapyynnön poliisille tammikuussa 2018. Asia on edelleen vireillä poliisissa.

’’Saamme aiempaa enemmän ilmoituksia erilaisista kuluttajiin kohdistuvista huijauksista ja väärinkäytöksistä. Yritykset houkuttelevat väärillä tai harhaanjohtavilla tiedoilla kuluttajia tilauksiin ja niitä seuraa aggressiivinen perintä, jossa käytetään apuna perintätoimistoja. Kuluttaja-asiamiehellä on yleensä hyvä näyttö laittomasta toiminnasta, muttei keinoja sen pysäyttämiseksi. Tällaiset huijaukset paisuvat nopeasti tuhansia kuluttajia käsittäviksi massariidoiksi, jotka rasittavat toiminnan uhrien lisäksi viranomaisia ja tuomioistuimia. Tämän vuoksi toivoisimme, että poliisi puuttuisi nopeammin esiin tuomaamme rikolliseen toimintaan”, toteaa kuluttaja-asiamies Katri Väänänen.

Toimintaohjeita KT Kustannuksen kanssa asioineille

Mikäli olet saanut KT Kustannukselta laskun, muttet ole mielestäsi tehnyt laskun mukaista tilausta, voit reklamoida Suomen KT Kustannukselle ja jättää laskun maksamatta. Reklamaatioapurimme auttaa kirjallisen valituksen laatimisessa. Mikäli yritys jatkaa laskun perintää reklamaation jälkeen, voit olla yhteydessä kuluttajaneuvontaan (kaikki yhteystiedot) tai sähköisesti yhteydenottolomakkeella.

Lue lisää:

Kouluturvaa-lehden puhelinmyynnistä runsaasti yhteydenottoja kuluttajaviranomaisille, Kilpailu- ja kuluttajaviraston tiedote 23.11.2017